Rob Merchie (35) kijkt uit naar zijn derde Tour als verzorger van Remco Evenepoel: “Hij is eigenlijk ook maar een gewone mens”

Rob Merchie (36) uit Otegem begint dit weekend aan zijn derde Ronde van Frankrijk als verzorger bij Soudal-Quick-Step, de ploeg van Remco Evenepoel. “Als personeel zo’n evenement van dichtbij mogen meemaken, dat is heel speciaal”, vertelt de ex-jeugdwielrenner van KSV Deerlijk.

Merchie heeft zelf een verleden als jeugdwielrenner. “Omdat mijn neef al koerste, kreeg ik de smaak te pakken, als eerstejaarsnieuweling. Ik deed het niet slecht, maar was nu ook geen toptalent. Laat ons zeggen dat ik een subtopper was. (grijnst) Op mijn negentiende kreeg ik met hartproblemen af te rekenen. Die zijn nog even blijven aanslepen en uiteindelijk heb ik een jaar later beslist dat het welletjes geweest was.”

“We zullen in deze Tour elke dag scherp moeten zijn, zowel renners als personeel” – Rob Merchie

“Die profdroom zou toch nooit werkelijkheid worden, maar ik wilde wel graag in de koers actief blijven. Eerst ben ik bij KSV Deerlijk, de ploeg waar ik als jeugdrenner voor reed en ploegmaat van Sep Vanmarcke en Julien Vermote was, ploegleider van de nieuwelingen geworden. Daarna waagde ik mijn kans als verzorger bij Avia en kreeg ik een kans bij de belofteploeg van Lotto. Nog enkele jaren later mocht ik als freelancer mee met Quick-Step. Drie seizoenen lang heb ik dat gecombineerd met een job in het onderwijs. Al mijn weekends en al mijn vakanties gingen naar de koers, tot mijn vriendin zei dat het iets minder mocht worden. Het was gewoon te veel. Uiteindelijk zijn we eruit gekomen en ben ik voltijds bij mijn huidige ploeg beginnen werken. Met dank ook aan verzorger Kevin Verstaen, met wie ik bij de jeugd samen koerste. Hij werkte al bij Quick-Step en heeft op een bepaald moment gevraagd of ik erbij wilde komen.”

Met ijsbaden rijden

Merchie begint dit weekend aan zijn derde officiële Tour. “Al was ik er in 2021 ook al eens bij, maar toen moest ik vooral de anderen bijstaan waar nodig. Het voordeel is dat ik als een van de weinige personeelsleden met de bus en vrachtwagen kan rijden. Tijdens de Tour heb ik ook een aparte taak binnen de ploeg. Een normale verzorger doet vooral de bevoorrading, maar ik rijd met de ijsbaden rond. ‘s Ochtends help ik de andere verzorgers met drinkbussen klaarmaken, eten voor de staf bereiden en de auto’s in orde brengen. Daarna rijd ik door het hotel, waar ik ervoor zorg dat alles klaarstaat tegen het moment dat de renners na de finish arriveren. De kooktrucks klaarzetten, krispies en rice cakes maken, de ijsbaden klaarzetten,… En ‘s avonds masseer ik nog enkele renners.”

“Of er veel druk bij komt kijken? Laat ons hopen dat de media niet verwachten dat Remco sowieso geel zal pakken”

Op heel warme dagen, tijdens bergetappes of op dagen waarop er in hetzelfde hotel geslapen wordt, ziet het takenpakket van Merchie er anders uit. “Dan mag ik de ijsbaden laten staan en help ik de andere verzorgers met de bevoorrading. Het kan ook zijn dat ik met een eigen auto naar een extra punt rijd. Zeker op hete zomerdagen kan dat van nut zijn.”

Contact met Remco

Merchie trok de voorbije jaren vaak op met Remco Evenepoel. “Vorig jaar was ik erbij toen hij met een hoogtestage zowel de Giro als de Vuelta voorbereidde. Vorige maand was ik ook van de partij in de Sierra Nevada. Voor mij is het sowieso heel speciaal om naar de Tour te gaan, maar de voorbije jaren lag de focus op ritwinst en konden we wel eens tijd verliezen. Nu gaan we voor het klassement. Je voelt aan alles dat dit een heel andere benadering is. We moeten elke dag scherp zijn, zowel renners als personeel. Of er veel druk bij komt kijken? Laat ons hopen dat de media niet verwachten dat Remco sowieso geel zal pakken. Natuurlijk hopen wij dat ook, maar als we in de top vijf kunnen eindigen, zou dat al heel sterk zijn. We gaan er alles aan doen. Als personeel zoiets van dichtbij meemaken, dat is heel speciaal. Er zullen tijdens de Tour ook minder fijne dagen zijn, maar daar moeten we door. De ploeg hangt goed aan elkaar. We werken samen met enkele van de beste renners ter wereld, maar eigenlijk zijn Remco, Tim Merlier en co ook maar gewone mensen. Remco is een aangename kerel en Mikel Landa is dat ook. Ik kijk uit naar de komende weken.”

The post Rob Merchie (35) kijkt uit naar zijn derde Tour als verzorger van Remco Evenepoel: “Hij is eigenlijk ook maar een gewone mens” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Goldband stelt tweede album voor, na gemengde reviews: “We moeten daar niet lullig over doen: uiteraard worden we liever opgehemeld”

58 seconden. Meer tijd hadden Karel Gerlach (30), Milo Driessen (31) en Boaz Kok (34) niet nodig om hun concert in de Genkse C-Mine uit te verkopen. Vanavond speelt het drietal ten dans, en stellen ze hun nagelnieuwe album ‘Samen Tegen Elkaar’ voor. Een album waarin hun eigen twijfels vervat zitten. “We wéten dat voldoende slaap en weinig alcohol goed

Lees meer »

Verdrinking van jongen (7) uit Antwerpen tijdens schoolreis brengt pijnlijke herinneringen boven voor mama van Tristan uit Passendale

Een 7-jarige jongen van een school uit Antwerpen is gisteren verdronken in een zwemvijver van recreatiedomein De Mosten in Hoogstraten tijdens een schooluitstap. Het ongeval roept pijnlijke herinneringen op aan Tristan Siegmund uit Passendale die begin juli 2017 verdronk in een recreatievijver in het Nederlandse Chaam.
The post Verdrinking van jongen (7) uit Antwerpen tijdens schoolreis brengt pijnlijke herinneringen

Lees meer »

Wervik sluit grensovergang tijdens en na wedstrijd van Rode Duivels tegen Frankrijk: “Vernielingen ten allen tijd vermijden

Burgemeester van Wervik Youro Casier (Vooruit) laat niks aan het toeval over. Zo komt er op de grensbrug opnieuw een container. Dit naar aanleiding van de wedstrijd van onze Rode Duivels tegen Frankrijk in de achtste finales op het EK voetbal in Duitsland komende maandag. Ook tijdens het WK in 2018 werd dit gedaan bij de wedstrijd tussen België en

Lees meer »

Steeds dezelfde schokkende show, maar toch blijven ze stadions uitverkopen: waarom Rammstein zo populair is

Als straks ‘die Sonne brennt’ over Oostende, wachten de bandleden van Rammstein opnieuw 50.000 vurige fans en vestigen de Duitsers een ongezien record. “Rammstein verkocht in vijf jaar 400.000 tickets in ons land voor dezelfde stadionshow.” Dat terwijl de controverse rond zanger Till Lindeman en vermeend seksueel misbruik nog maar net is gaan liggen en de shockrockers al jaren teren

Lees meer »

Ludo Van Campenhout (N-VA) keert terug na zijn alcoholverslaving: “Ik dronk een glas, dan misschien twee. De week erna vier, tot het te veel werd”

Ludo Van Campenhout (N-VA) viel in 2020 opnieuw in de klauwen van alcohol: “Einde van zijn politieke carrière”, klonk het toen. Afkicken was de voorbije jaren geen ‘fleutsje van ne sengt’, om het op z’n Antwerps te zeggen. Maar voilà: in oktober is hij opnieuw verkiesbaar in het Antwerpse district. “Ik zal mij moeten bewijzen. Maar dat is al heel

Lees meer »

Pleegkinderen blijven steeds langer bij pleeggezin

Het aantal kinderen en jongeren die een plek vonden in een pleeggezin, steeg afgelopen jaar tot 11.169. Pleegkinderen kunnen bovendien steeds langer op de ondersteuning van hun pleeggezin rekenen. Bij langdurige pleegzorgsituaties blijven kinderen gemiddeld meer dan 7 jaar in een pleeggezin. Dat meldt het Agentschap Opgroeien.

Lees meer »

Zijn leerkrachten of redders in fout als kind verdrinkt tijdens schooluitstap? “Alles hangt af van hoe ze toezicht hielden”

Er waren verschillende leerkrachten en enkele redders aanwezig. En toch verdronk een jongen van 7 jaar tijdens een klasuitstap in de zwemvijver van een recreatiedomein. Het onderzoek naar de precieze omstandigheden loopt. Maar riskeren de leerkrachten of de redders vervolging? Een professor strafrecht legt uit wat de mogelijkheden nu zijn.

Lees meer »

Spookschip op Cyprus, koeltorens en een zendmast: waaghalzen die Antwerpse kathedraal beklommen, zijn niet aan hun proefstuk toe

De Duitsers die onlangs de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal in Antwerpen beklommen, wagen zich wel vaker aan een gevaarlijke stunt. Uit video’s en foto’s op hun socialemedia-accounts, blijkt dat ze alvast geen last hebben van hoogtevrees. Koel- en andere torens, zendmasten en zelfs een scheepswrak op Cyprus: niks is veilig voor de waaghalzen.

Lees meer »

Volgens Amerikaans Hooggerechtshof zijn honderden bestormers van Capitool ten onrechte aangeklaagd voor ‘belemmering’

Het Amerikaanse Hooggerechtshof heeft geoordeeld in het voordeel van de voormalige politieagent Joseph Fischer, die betrokken was bij de bestorming van het Capitool op 6 januari 2021. Volgens het Hof hebben federale aanklagers honderden bestormers van het Capitool ten onrechte aangeklaagd voor obstructie of ‘belemmering’. Volgens het Openbaar Ministerie zal het oordeel de straffen van de bestormers niet ongedaan maken,

Lees meer »

Ook ex-vrouw van failliete en dolende Bradley Wiggins trekt aan de alarmbel: “Dit is verschrikkelijk tragisch”

Met ‘Sir’ Bradley Wiggins (44) gaat het van kwaad naar erger. Nadat de Tourwinnaar van 2012 recent failliet is verklaard door de districtsrechtbank van Lancaster, slaakt na zijn advocaat nu ook zijn ex-vrouw een noodkreet. Ook zij zegt dat de in Gent geboren Brit al zijn bezittingen kwijt is en geen dak meer boven het hoofd heeft. “Door de complete

Lees meer »