Het warmste huis van Oostende, waar Leen (54) thuisloze jongeren opvangt

“Negen slaapkamers. Ik wist niet wat ik ermee moest doen. En toen kreeg ik een idee.” Pleegmoeder Leen De Bie (54) stelt haar rijhuis in het centrum van Oostende open voor meerderjarige jongeren en vluchtelingen die het thuis niet zo gemakkelijk hebben. Momenteel verblijven Gideon (21), Bright (24) en Oumar (21) in het ‘warmste huis van Oostende’. “Nee, nieuwkomers krijgen niet meteen alles op een zilveren plaatje”, zegt Leen. En haar gasten? Die hebben alvast een heuse rappersdroom.

Het is een zonnige namiddag als we naar ‘Euphorie’ trekken, de woning van zorgcoördinator Leen De Bie (54) in de Euphrosina Beernaertstraat. Het is een prachtige architecturale parel, ontworpen door de Oostendse architect Jan Tanghe, midden in de Oostendse binnenkern. “Ik heb hier zelf 14 jaar gewoond, samen met mijn kinderen Lotte, Free en Kobe. Euphorie is een bijzonder groot huis met wel negen slaapkamers”, steekt Leen van wal. Ondertussen is Euphorie een levendig vakantieverblijf. “Ik wist niet wat ik met al die kamers moest doen. Het voorstel van Monumentenzorg om enkele slaapkamers om te bouwen tot logementen en die kamers te verhuren, leek me een goed idee. Van het een kwam het ander en ondertussen wonen Gideon (21), Oumar (21), Bright (24) en mijn zoon Kobe (21) hier op de tweede en derde verdieping.”

Blessure

Leen neemt ons mee naar de gemeenschappelijke ruimte op de eerste verdieping, waar we kennis kunnen maken met al dat jong geweld. Zoonlief Kobe staat meteen te springen om ons een rondleiding te geven doorheen het huis en ook Oumar Ben Kamara, die uit Kortrijk komt, verwelkomt ons met een grote glimlach. Oumar – of OBK voor de vrienden – verblijft al enige tijd in Euphorie nadat hij door een zware periode ging. “Mijn grootste passie was voetbal en ik droomde er dan ook van om professionele voetballer te worden, maar door een zware knieblessure kreeg ik daar niet de kans toe.”

Ook thuis kreeg het gezin van Oumar al heel wat te verwerken, nadat zijn broer onverwacht overleed. “Ik verloor mezelf voor een tijd. Toen Kobe me het voorstel deed om op mijn positieven te komen hier in Euphorie en aan mijn rapcarrière te werken, ging ik daarop in. Ondertussen ben ik hier nog steeds”, glimlacht Oumar. Momenteel heeft de jonge kerel vast werk en bouwt hij samen met zijn vrienden aan een sterke muziekcarrière. Dat kan hij trouwens deels ook in Euphorie, want op de begane grond van de woning werd een hele muziekstudio ingericht.

Rappersdroom

Ook Gideon Eyasu (21) is bijzonder blij met de muziekstudio in de woning. “Ik ben in Euphorie terechtgekomen via een vriend die in Kobes studio muziek opnam. Ik ben zelf heel creatief aangelegd en ontwerp nu ook alle designs voor ons eigen label ‘Egaleco’”, vertelt hij. Gideon komt net zoals Oumar oorspronkelijk uit Kortrijk. “Daar woonde ik samen met mijn mama, maar we hadden heel vaak ruzie en zo werd mijn thuissituatie eigenlijk ondraaglijk. Nu woon ik al enige tijd hier. Van zodra ik financieel sterker sta, is het de bedoeling dat ik op eigen benen verder ga. Nu probeer ik samen met Oumar en Bright ons leven een betekenisvolle invulling te geven.”

Bright Bempong (24) huurt ook een kamer in het deelhuis in Oostende. Hij woonde met zijn vader in Vilvoorde, maar trok door aanhoudende spanningen thuis al op jonge leeftijd naar Izegem. “Net zoals Gideon heeft de muziek ons hier samengebracht. Ik leerde mijn huisgenoten meteen kennen in Kobes studio. Iedereen hier was zo vriendelijk en ik voelde me meteen goed. Ondertussen ben ik al twee weken in Oostende, al ga ik nog elke dag over en weer naar Izegem voor mijn werk”, vertelt Bright.

De drie jonge kerels hebben elkaar dus gevonden in hun passie voor muziek. Momenteel zijn ze dan ook volop bezig met het uitbrengen van hun eigen rapplaat onder het label Egaleco. “Onze grootste droom? Ons label uitbreiden in België en samen een club oprichten in Oostende waar we voornamelijk rapmuziek draaien. Dat bestaat hier nog niet. We zijn er zeker van dat dat kan aanslaan bij de jeugd in de stad”, vertelt Kobe enthousiast.

Alle kansen geven

Leen is heel blij dat ze de jongens in haar woning kan opvangen. Zij verhuisde zelf een jaar geleden naar een kleiner appartement op de zeedijk, om zo iedereen een plekje te geven in haar huis. Samen met haar vriend Edwin wil ze zich inzetten voor anderen, en zo zijn de twee ook buddy’s voor jonge nieuwkomers in België. “Ik heb nooit een onderscheid gemaakt tussen mensen, maar toch merk je dat er nog heel wat racisme is hier in West-Vlaanderen. Daarom wil ik mijn ‘kinderen’ – want dat zijn ze intussen echt voor mij – een goede thuis geven en hen alle kansen geven die ze verdienen”, vertelt Leen. “Soms koken en eten we ook samen, als een echt gezin. Aan de eettafel hebben we wel eens grappige discussies, vaak ook omdat we allemaal een andere religieuze achtergrond hebben.”.

Dat veel mensen nog steeds met racisme geconfronteerd worden, vindt Leen erg moeilijk. “Als ze niet aan vast contract geraken, kunnen ze ook geen appartement of woning huren. Het is gewoon heel moeilijk voor die jongeren die willen werken om in onze samenleving te integreren. Er is heel veel bekrompenheid, onbegrip en vijandigheid in onze politiek én onze samenleving. Met dit deelhuis wil ik een voorbeeld stellen en tonen dat het dus ook helemaal anders kan”, stelt Leen. Ook als de jongeren uit het deelhuis vertrekken, volgt Leen hen verder op. “We willen dat ze allemaal op eigen benen kunnen staan.”

De jongeren leven dus momenteel zelfstandig in de woning van Leen. Samen met hen werden natuurlijk wel enkele regels vastgelegd. Zo zijn ze bijvoorbeeld verantwoordelijk voor het ontvangen van vakantiegasten als Leen niet aanwezig kan zijn in de woning, want ook toeristen kunnen een slaapkamer huren in Euphorie. Daarnaast helpen de jongens het huis te onderhouden en dragen ze financieel hun steentje bij. “Ik verhuur de kamers aan een standaardbedrag van 300 tot 350 euro per maand. Als de langverblijvers een kamer delen, betalen ze elk 150 euro in een maand”, duidt Leen. (Zana Bulteel)

The post Het warmste huis van Oostende, waar Leen (54) thuisloze jongeren opvangt is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Meer Fransen trekken naar de stembus: opkomst fors hoger dan normaal

De opkomst voor de eerste ronde van de parlementsverkiezingen in Frankrijk lag zondagmiddag rond 25,9 procent. Dat is een pak hoger dan de 18,4 procent op hetzelfde tijdstip in 2022, volgens het Franse ministerie van Binnenlandse Zaken. In 1997, toen de laatste vervroegde parlementsverkiezingen werden gehouden, lag de participatie op 22,74 procent op het middaguur.

Lees meer »

Jenna beweert dat ze uit vliegtuig gezet werd omdat ze stewardess met verkeerd gender aansprak: “Maar er kwam nog wel meer uit je mond”

Een vrouw uit Austin (Texas) beweert dat zij uit het vliegtuig gezet werd omdat ze een stewardess per ongeluk met het verkeerde gender aansprak. “Zij identificeert zich als vrouw, maar ik zei ‘Dank u, mijnheer’. Meer heb ik niet misdaan.” Het gesprek dat Jenna Longoria had met een verantwoordelijke van United Airlines laat echter uitschijnen dat ook andere factoren een

Lees meer »

Biden lijkt jongste maanden “vaker, duidelijker en zorgwekkender” mist in te gaan volgens mensen die tijd met hem doorbrachten

De Amerikaanse president Joe Biden (81) is niet meer de man die hij was toen hij 3,5 jaar geleden aan zijn ambtstermijn begon. Dat blijkt uit een hele reeks gesprekken die de Amerikaanse krant ‘The New York Times’ had met mensen die de jongste maanden tijd met hem doorbrachten weg van het oog van de camera’s. Volgens hen lijkt de

Lees meer »

Belgische verdachten in verdwijning Vlaams koppel op Tenerife verzetten zich niet langer tegen overlevering aan Spanje

Michael A. (44) en zijn zoon Lucas A. (23), de twee Belgische verdachten van de verdwijning van Marc Olbrechts en de verdwijning en de dood van Laura Trappeniers op Tenerife, verschijnen donderdag voor de raadkamer in Brussel. Die moet zich buigen over hun overlevering aan Spanje. Volgens hun advocaat zullen de twee zich daar niet langer verzetten.

Lees meer »