Voormalig ICT’er van Brugse AZ Sint-Jan naar rechter voor hacken computers vrouwelijke collega’s

Een 42-jarige man uit Zedelgem die lange tijd als ICT’er werkte in het Brugse AZ Sint-Jan moet voor de strafrechter verschijnen, onder andere omdat hij de computers van zijn vrouwelijke collega’s hackte ‘om leuke privéfoto’s’ te kunnen stelen, wat deze krant vorige week aan het licht bracht. Dat heeft de raadkamer in Veurne vandaag beslist. De man verschijnt wellicht in het najaar voor de strafrechter. “Wij stellen ons burgerlijke partij want ons vertrouwen is enorm geschonden”, zegt directeur Hans Rigauts van het AZ.

De 42-jarige ICT’er C.P. uit Zedelgem werd op 20 december 2021 op staande voet ontslagen door het ziekenhuis. Twee weken voordien had een vrouwelijke collega aan de alarmbel getrokken omdat ze zich hoe een extern iemand toegang had gekregen tot haar werkcomputer. De vrouw verwittigde haar bazen en die openden een intern onderzoek.

Al gauw kwam ICT’er C.P. in beeld. Uit dat snelle onderzoek bleek al gauw dat er veel meer aan de hand was. Het AZ diende klacht in en stuurde een mail rond naar alle collega’s om dringend hun wachtwoorden te veranderen. Na een huiszoeking werd C.P. Gearresteerd en aangehouden. Het bleek dat hij via hacking zich toegang verschafte tot mogelijk enkele honderden werkcomputers van collega’s en daar specifiek op zoek ging naar leuke ‘pikante’ foto’s van vrouwen, om die naar zijn eigen computer over te zetten. Die voorzag hij dan van commentaar.

Vertrouwen geschonden

Na drie jaar onderzoek besliste de raadkamer in Veurne vandaag om C.P. voor de rechter brengen voor een waslijst aan feiten, onder andere externe en interne hacking, valsheid in informatica en misbruik in vertrouwen. Daar riskeert hij een geldboete en effectieve celstraf voor.

“Mijn cliënt is inderdaad doorverwezen en mogelijk in het najaar zal hij voor de rechter staan”, zegt zijn advocaat Bart Bleyaert. “We zullen onze verdediging daar voeren en de nodige accenten leggen.”

Op dit moment is enkel het Brugse AZ Sint-Jan burgerlijke partij. “Het is pijnlijk voor ons ziekenhuis dat iemand met zo’n functie het vertrouwen geschonden heeft. We zijn wel opgelucht dat het gerecht deze zaak heel ernstig nam en wachten nu het verdere verloop af”, stelt directeur Hans Rigauts. (JH)

The post Voormalig ICT’er van Brugse AZ Sint-Jan naar rechter voor hacken computers vrouwelijke collega’s is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Ingeborg vertelt over haar ontmoeting en selfie met de paus: “We wisten pas vijf minuten vooraf dat hij zou komen”

“Plots stonden we oog in oog met de paus, waren we samen aan het zingen én namen we een selfie.” Van een verrassing gesproken voor Ingeborg Sergeant (57). Zaterdag was ze gevraagd om de Hope Happening te hosten voor duizenden jongeren. “Dat de paus ging komen, was helemaal niet gepland en dat zegt alles over zijn ingesteldheid. Ik heb hóóp

Lees meer »

Leonardtunnel in Tervuren vanaf vanavond tot maandagochtend volledig afgesloten

Van vrijdagavond 27 september tot maandagochtend 30 september is de Leonardtunnel in Tervuren in beide richtingen afgesloten voor alle verkeer. Het Agentschap Wegen en Verkeer plaatst dit weekend hoogspanningskabels in de tunnelkokers. Om dat veilig te kunnen doen, is er zowel in de tunnel als op het Leonardkruispunt geen verlichting. Het verkeer wordt bovengronds omgeleid.

Lees meer »

“Straf óók degene die uitlokt”: Atlético-coach kritisch voor fans én Courtois, die reageerde op walgelijke gezangen van thuisfans

Hoofdrol voor Thibaut Courtois in de derby van Madrid (1-1). Na de openingsgoal van Real reageerde hij richting de Atlético-fans, die ervoor “Courtois sterf” hadden gezongen. De keeper werd nadien bekogeld met projectielen, waarop de match een tijdje werd stilgelegd. Achteraf was Atlético-trainer Diego Simeone scherp voor z’n eigen fans én voor Courtois. “Je mag een doelpunt vieren, maar niet

Lees meer »

3 bewoners verhoord na woningbrand in Koolkerke

Er zijn 3 mensen opgepakt na een woningbrand gisterenavond in Koolkerke, bij Brugge. Er vielen geen gewonden, maar het huis is wel onbewoonbaar verklaard. In het huis waren 3 mensen aanwezig, zij werden meegenomen voor verhoor. Er is mogelijk sprake van kwaad opzet, maar de omstandigheden van de brand worden nog volop onderzocht.

Lees meer »

Tienduizenden in Iran en Jemen de straat op om ‘bloedbad’ Libanon

In een zuidelijke buitenwijk van de Libanese hoofdstad Beiroet werd vrijdagnamiddag een reeks zware ontploffingen gehoord. Volgens diverse Israëlische media zou de chef van Hezbollah, Hassan Nasrallah, zelf het doelwit zijn van de aanvallen. Volgens een bron dichtbij de pro-Iraanse militie is de chef ongedeerd ens veilig. Volg alle ontwikkelingen over de oorlog in deze liveblog.

Lees meer »