Kunstenaar Ensor geëerd met tentoonstelling van 70 amateurkunstwerken, opbrengst van veiling gaat naar Kom op tegen Kanker

De komende maand kan je gratis 70 kunstwerken van amateurs geïnspireerd op de grootmeester James Ensor bewonderen in de Koninklijke Bibliotheek van België in het centrum van Brussel. Het is 75 jaar geleden dat de Oostendse schilder overleed. De VRT en museumPASSmusées organiseerden een wedstrijd “De Nationale Expo, editie Ensor”, waarbij maar liefst 3.000 amateurkunstenaars een werk instuurden. Daaruit werden 70 winnaars gekozen, die tot en met 31 juli tentoongesteld worden. De 70 werken worden geveild ten voordele van Kom op tegen Kanker.

In februari lanceerden VRT en museumPASSmusées voor de derde keer het kunstinitiatief ‘De Nationale Expo’. Dat is een wedstrijd, waar amateurkunstenaars hun eigen werk rond een bepaald thema kunnen insturen om zo mogelijks tentoongesteld te worden. Dit jaar draaide de expo rond de kunstenaar James Ensor. Het is namelijk 75 jaar geleden dat de Oostendenaar overleed.

Groot aanbod

Net geen 3.000 mensen waagden hun kans en stuurden een eigen kunstwerk in. De vorige editie in Antwerpen hadi n totaal zo’n 2.500 inzendingen. 70 werken daarvan werden geselecteerd om tentoon te stellen in de KBR, de Koninklijke Bibliotheek van België in het centrum van Brussel. “Het was een traktatie voor ons om zo’n veelheid aan werken te mogen ontvangen. We zijn blij dat er zo ook een soort verlenging komt op onze Ensor-tentoonstelling. Het is mooi om de variatie te zien in de werken en hoe Ensor tot op vandaag blijft inspireren”, zegt Vanessa Braekeveld van KBR.

“Het is mooi om te zien hoe Ensor jong en oud tot op vandaag blijft inspireren”

De 70 werken zijn vanaf vrijdag 28 juni tot en met 31 juli te bezichtigen in de KBR. Via deze link kan je ook al een kijkje nemen naar de selectie. 30 winnaars werden geselecteerd door een professionele jury, 30 andere winnaars werden verkozen via een online stemming, die maar liefst 200.000 stemmen behaalde, een pak meer dan de 135.000 stemmen bij de vorige editie in Antwerpen.

De laatste 10 werken zijn een selectie van ‘De Nationale Ket-Expo’ van Ketnet. Zij riepen kinderen op om een Ensor-geïnspireerd masker te maken met gerecycleerd materiaal en mochten 290 kunstwerken ontvangen. “Het was moeilijk om te kiezen, want we zijn overdonderd door de creativiteit van onze Ketnetters. We zijn heel trots op alle deelnemers”, vertelt Annemie Gulickx van Ketnet.

Allerlei soorten kunsten

“Allerlei soorten beeldende kunsten kwamen aan bod. Iedereen kon ook meedoen of je nu ervaring hebt of niet. Dit initiatief heeft duidelijk heel wat mensen overtuigd om met hun talent naar buiten te komen. We willen mensen dichter bij de musea brengen bij dit project, zodat ze er ook makkelijker hun weg naar vinden”, stelt Erika T’Jaeckx, directeur museumPASSmusées. (Lees verder onder de foto)

Yves Delplace uit Ieper haalde de selectie en zijn kunstwerk zal een maand lang tentoongesteld worden.

Onder andere Yves Delplace uit Ieper stuurde een kunstwerk in en haalde met zijn werk “Intrige anno 2024” de selectie voor de tentoonstelling.Het hoofdpersonage, die ook de selfie neemt, is net als in het originele werk “De intrige” omringd door gemaskerde personen. Net als bij Ensor verbergen de dragers van de maskers zich niet achter hun vermomming. Integendeel, zo tonen ze juist hun ware aard. Hierdoor willen ze zeker samen op de foto. En de selfie-nemer…die geniet duidelijk van dit unieke moment!”

Veiling voor Kom op tegen Kanker

De verschillende kunstwerken worden niet alleen tentoongesteld, maar ook geveild. De veilig loopt nog tot en met donderdag 27 juni en de opbrengst ervan gaat naar Kom op tegen Kanker.

Bieden kan nog tot en met donderdagavond via deze link.

The post Kunstenaar Ensor geëerd met tentoonstelling van 70 amateurkunstwerken, opbrengst van veiling gaat naar Kom op tegen Kanker is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Veel vragen tijdens infomarkt over heraanleg N357

Vanaf 19 augustus starten ingrijpende wegwerkzaamheden op de N357 tussen Wielsbeke en Oostrozebeke. Niet alleen worden er rioleringswerken uitgevoerd, de weg wordt ook voorzien van veilige fietspaden. Op een infomarkt konden geïnteresseerden bij de diverse diensten uitleg bekomen.
The post Veel vragen tijdens infomarkt over heraanleg N357 appeared first on KW.be.

Lees meer »

Yoni is amper 15 jaar, maar wel al wereldkampioen jetskiën bij de profs: “Vrienden waren jaloers omdat ik schooljaar vroeger mocht eindigen”

België is een kampioen rijker. Yoni Hamelin uit Heule is pas 15 en al wereldkampioen jetskiën. Voor het eerst mocht Yoni Hamelin zijn kans wagen bij de profs en meteen jetskiet hij naar de hoofdprijs. Daar kroonde hij zichzelf in Sardinië meteen tot wereldkampioen. “Het was niet de bedoeling om de titel te bemachtigen, maar ik ben tevreden. Het is

Lees meer »

Tom Van Grieken haalt zwaar uit naar de ‘Nieuwe Vooruit Alliantie’: “Onze 1.000.000 kiezers bij het grof huisvuil gezet”

Vlaams Belang was de grootste winnaar van de verkiezingen van 9 juni, maar wordt volgens de partij zelf door de N-VA brutaal aan de kant geschoven bij de Vlaamse formatie. Partijvoorzitter Tom Van Grieken haalde daarom zaterdag op het programmacongres voor de lokale verkiezingen in de Nekkerhal in Mechelen zwaar uit naar de “Nieuwe Vooruit Alliantie met de steun van

Lees meer »

Ringlaan Wenduine vrijdag weer open voor verkeer, werken gaan na de zomer laatste fase in

Sinds september werkt de aannemer in fase 3 op de Ringlaan in Wenduine, tussen de Harpoenlaan en de Leopold II-laan. De afgelopen maanden werden de voetpaden, parkeerstroken en de rijweg hier verder afgewerkt. Tegen vrijdag 28 juni is alles afgewerkt en kan de Ringlaan opnieuw opengesteld worden.
The post Ringlaan Wenduine vrijdag weer open voor verkeer, werken gaan na

Lees meer »

Politie pakt 3 mannen op voor drugsfeiten aan KBC Overijse

De politie heeft maandag 3 mannen opgepakt voor drugsgerelateerde feiten rond het KBC kantoor in het centrum van Overijse. 1 van de 3 werd meteen na ondervraging vrijgelaten, 1 man moet vandaag voor de onderzoeksrechter verschijnen. De 3e verdachte, een minderjarige, moet voor de Franstalige jeugdrechter verschijnen.

Lees meer »

Luchtverkeer in Seoel tijdelijk verstoord door afvalballonnen uit Noord-Korea

De Incheon-luchthaven in de Zuid-Koreaanse hoofdstad Seoel heeft 3 uur lang de start-en landingsbanen gesloten nadat enkele afvalballonnen uit Noord-Korea waren gespot. Eén ballon kwam op het tarmac terecht. Daardoor was het luchtverkeer tijdelijk verstoord. Noord-Korea heeft de afgelopen weken honderden afvalballonnen over de grens gestuurd als "vergelding tegen Zuid-Koreaanse propaganda".

Lees meer »