“Dit is een plek van hoop en steun”: sociale kruidenier De Tal-Lo-Re opent de deuren in Lo

In de Willem Van Loolaan in Lo vond maandag de officiële opening van de sociale kruidenier De Tal-Lo-Re plaats, een project van de sociale dienst van de stad waar mensen die het financieel moeilijk hebben gratis voedingswaren kunnen krijgen.

In 2022 nam het aantal mensen dat een beroep doet op de voedselbank in België toe met bijna 19 procent, wat neerkomt op bijna 200.000 mensen in totaal. “Helaas zijn er in Lo-Reninge ook mensen die door al dan niet tijdelijke financiële problemen moeite hebben om voldoende voedsel voor hun gezin te kopen”, zegt schepen voor Sociale Zaken Lieve Castryck (Dynamisch). “Vorige week verwelkomden we in onze sociale kruidenier 21 gezinnen, samen goed voor 63 monden. Vroeger verwees onze sociale dienst deze mensen naar de voedselbank in Ieper of Veurne, maar de bereikbaarheid was vaak een uitdaging. Gelukkig kunnen zij nu terecht bij De Ta-Lo-Re. Indien nodig wordt het voedsel ook thuisbezorgd. Onze sociale kruidenier wordt gerund door toegewijde vrijwilligers, die we enorm dankbaar zijn. Zij bieden essentiële ondersteuning aan onze kwetsbare inwoners en maken een groot verschil in hun leven.”

Ontstaansgeschiedenis

In 2022 kreeg Lo-Reninge de kans om toe te treden tot het project Foodsavers Westhoek, dat voedseldonaties van supermarkten en lokale boeren verzamelt en verdeelt, waardoor ook voedselverspilling wordt tegengegaan. “Vorig jaar hebben we op de huidige locatie van De Tal-Lo-Re, toen nog een groezelige berging, een provisoir voedselverdeelpunt ingericht”, schetst schepen Castryck de opstart van de sociale kruidenier. ”Met een koelkast geschonken door Kiwanis La Joconde-Bachten de Kupe en een tafel gingen we van start. Het was onmiddellijk een succes. In februari 2023 konden we een beroep doen op een subsidie van het herstelfonds van Europa voor plattelandsontwikkeling. Samen met de beleidsmedewerkers van de provincie stelden we een dossier op voor de uitwerking van een voedselbedeling en de inrichting van een ontmoetingsruimte. In oktober 2023 kregen we groen licht en gingen we meteen aan de slag, met dit prachtige resultaat als gevolg. Europa subsidieerde 65 procent van de kosten. De inbreng van Lo-Reninge bedroeg 17.000 euro.”

“De sociale kruidenier is ook erg belangrijk om te integreren”

Tijdens de inrichtingswerken vond de sociale kruidenier een tijdelijk onderkomen in de voormalige pastorie van Lo in de Noordstraat.

Dankwoord

“Ik wil graag ook enkele mensen bedanken die dit mede mogelijk hebben gemaakt”, gaat schepen Castryck verder. “DVV Westhoek voor de kans die we kregen om aan te sluiten bij Foodsavers Westhoek, de provincie West-Vlaanderen die ons begeleidde bij het schrijven van de projectoproep voor het herstelfonds, de Europese Unie voor hun subsidie en ook voor het aanleveren van gratis goederen voor onze voedselbedeling, onze algemeen directeur Lynn Claerhoudt en coördinator Mens Tiebe De Bruycker van het lokaal bestuur van Lo-Reninge voor het uitwerken en opvolgen van het dossier, de medewerkers van de sociale dienst van Lo-Reninge – Els, John en Anaïs – voor het meedenken en het leiden van de mensen naar de voedselbedeling en last but not least onze onmisbare vrijwilligers An, Mia en Marleen, die meehelpen met de voedselbedeling.”

In de Tal-Lo-Re kunnen mensen die het financieel moeilijk hebben gratis voedingswaren krijgen. © KVCL

“De Tal-Lo-Re biedt meer dan alleen voedsel, het is ook een plek van hoop en steun”, zegt schepen Lieve Castryck. “Door voedselonzekerheid te verminderen en hopelijk weg te nemen, krijgen mensen de ruimte om zich op andere belangrijke aspecten van hun leven te richten zoals werk, opleiding en gezin. De sociale kruidenier is ook belangrijk in sociaal opzicht. Het is een ontmoetingsplaats waar mensen hun netwerk kunnen verbreden en kunnen integreren in de maatschappij.”

De naam ‘De Tal-Lo-Re’ is een knipoog naar het West-Vlaamse dialect. Talloore betekent bord en ‘Lo-Re’ verwijst naar Lo-Reninge. De realisatie van de nieuwe locatie werd mede mogelijk gemaakt door de financiële steun van Europa, VLM en de provincie West-Vlaanderen.

The post “Dit is een plek van hoop en steun”: sociale kruidenier De Tal-Lo-Re opent de deuren in Lo is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Staatssecretaris de Moor (CD&V) wil asielzoekers onderbrengen in hotels: “Geen extra plaatsen, maar overname contracten”

Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Nicole de Moor (CD&V) wil dat de federale overheid asielzoekers gaat onderbrengen in hotels. Dat blijkt uit nota die Het Laatste Nieuws kon inkijken. Nu brengt het Brussels gewest al 650 mensen onder in hotelkamers, maar de contracten met die hotels lopen af. De Moor stelt voor dat de federale overheid ze overneemt.

Lees meer »

Automobilist (21) uit Oostende krijgt celstraf nadat hij voetganger vuistslag geeft: “Pas toen zoontje wilde filmen, vertrok hij”

Een 21-jarige Oostendenaar verloor vorige zomer zijn zelfbeheersing tijdens een autorit en deelde daarbij een vuistslag uit. Daarvoor krijgt hij nu vier maanden cel.
The post Automobilist (21) uit Oostende krijgt celstraf nadat hij voetganger vuistslag geeft: “Pas toen zoontje wilde filmen, vertrok hij” appeared first on KW.be.

Lees meer »

LIVE OEKRAÏNE. Zelensky in Brussel – Rusland meldt aanvallen op Oekraïense vliegvelden waar westerse vliegtuigen zullen opereren

De Oekraïense president Volodymyir Zelensky is donderdag in Brussel aangekomen om er drie veiligheidsakkoorden te ondertekenen, waaronder een met de Europese Unie. En Rusland zegt aanvallen te hebben uitgevoerd op Oekraïense vliegvelden waar westerse militaire vliegtuigen gestationeerd moeten worden. Het ministerie van Defensie meldt dat daarbij hypersonische raketten en drones zijn ingezet.Volg hier alle ontwikkelingen rond de oorlog in Oekraïne.

Lees meer »

Zij-instromer Corine blikt terug op eerste schooljaar als directeur: “Samenleving moet de kracht voelen van goed onderwijs”

Voor Corine Versteylen (50), die vroeger als marketingdirecteur werkte in de Vlerick Business School, zit het eerste schooljaar als schooldirecteur erop. Op 1 september startte ze de gloednieuwe Jezuïetenschool in het Brusselse Sint-Jans-Molenbeek op. VRT NWS volgde haar een jaar lang in haar nieuwe avontuur. Was haar nieuwe job wat ze ervan verwachtte? En hoe kijkt ze terug op dat

Lees meer »

Feest in ‘t Park: gratis mondiaal festival in Brugge

Op zaterdag 29 juni 2024 vanaf 14 uur tot middernacht wordt het Minnewaterpark een feestelijke plek met concerten, workshops, wereldkeuken, een wereldavonturenweide en Fair Trade.
The post Feest in ‘t Park: gratis mondiaal festival in Brugge appeared first on KW.be.

Lees meer »

Nieuwe vlaggen voor Godelieveprocessie in Gistel

Op zondag 7 juli om 16 uur trekt de eeuwenoude optocht, de Godelieveprocessie, door het stadscentrum. Naar goeie gewoonte wordt er extra reclame gemaakt voor het event en dat gebeurt nu onder een nieuwe huisstijl.
The post Nieuwe vlaggen voor Godelieveprocessie in Gistel appeared first on KW.be.

Lees meer »

KIJK. Marie Verhulst heeft date met Jef bij ‘Sneeuwwitje’ en Julie Vermeire doet oproep aan Studio 100

Zondagnamiddag vond in het Studio 100 Theater in Plopsaland De Panne de première plaats van de sprookjesmusical ‘Sneeuwwitje’. Meer dan 25 jaar na de eerste voorstelling steekt Studio 100 deze klassieker in een nieuw jasje en dat lokte heel wat nieuwsgierige BV’s naar de rode loper. Reporter Jarne strikte er Marie Verhulst en Julie Vermeire voor een gesprek. Bekijk het

Lees meer »