Slijpe viert 55 jaar partnerschap met Sohren

Afgelopen weekend vierde een ruime delegatie van het jumelagecomité samen met het gemeentebestuur 55 jaar partnerschap tussen Slijpe en Sohren. Het was burgemeester Leopold Vermander die de officiële oorkonde samen met zijn toenmalige ambtsgenoot Hans Jaske in 1969 ondertekende. 55 jaar later is de verzustering dankzij heel wat vrijwilligers nog steeds hartelijk en actief.

Sterke buren, goeie vrienden

De verzusteringsoorkonde werd op 14 september 1969 plechtig ondertekend door beide burgemeesters. Slijpe was toen nog een zelfstandige gemeente. Na de Tweede Wereldoorlog ontstond een brede verbindende beweging tussen verschillende Europese gemeenten. Men ging ervan uit dat de kennis van elkaars cultuur een sterkere gemeenschap op poten zette en volkeren zo minder snel in conflict met elkaar zouden treden.

Het was dankzij de bestaande jumelageband tussen Büchenbeuren en Schore dat Slijpe in contact kwam met Sohren. Net als Slijpe en Schore zijn Sohren en Büchenbeuren buurgemeenten. De eerste contacten werden gelegd dankzij enkele Gentse vaandelzwaaiers die naar een folklore-event in Sohren trokken. We schrijven 1965.

Beide partnergemeenten leken indertijd sterk op elkaar. Ongeveer dezelfde grootte, een sterke dorpsgemeenschap en een diepe band met het leven op het platteland. Sohren ligt op zo’n 420 km van Slijpe in het Bundesland Rheinland-Pfalz. Middenin de natuurpracht van de Hundsruck is het dorpje vooral bekend door het voormalige Amerikaanse militaire vliegveld Hahn en meanderende nabijheid van de Moezel.

Om de vijf jaar

André Levecque is er sedert het begin in 1969 bij en behartigt nog steeds het partnerschap tussen Sohren en Middelkerke. “We brengen elkaar om de vijf jaar een officieel bezoek. We stellen een aangenaam programma samen en geven elkaar telkens een opmerkelijk aandenken. Zo krijgen we dit jaar een prachtige authentieke houtgesneden zitbank die we in onze gemeente hebben geplaatst. Op hun beurt krijgen de Sohrenaars een mooie miniatuur strandkabine.”

“Voor deze gelegenheid kwam het Musikverein Sohren mee op de verbroederingstrip. Ook de brandweerkorpsen bezoeken elkaar geregeld. Vorig jaar kwam de turnvereniging uit Sohren ook op stage naar de Middelkerkse turnclub De Sirene.”

“Ik hoop dat we elkaar nog lang mogen bezoeken. Sommige Sohrenaars zijn echte vrienden geworden. Zo kan ik het enorm goed vinden met Mannfred Ussat die onze verzustering vanuit Sohren regelt.”

Nog 7 andere jumelagegemeenten

Middelkerke heeft naast Sohren ook nog verzusteringen met Clevedon uit Engeland, Büchenbeuren, Ettlingen en Rauschenberg uit Duitsland en natuurlijk Epernay uit Frankrijk. Glabbeek en Vresse-sur-Semois zijn de enige Belgische partnergemeenten.

The post Slijpe viert 55 jaar partnerschap met Sohren is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Statements en vertraging kleuren eedaflegging Vlaams Parlement

De installatie van het nieuwe Vlaams Parlement verliep dinsdagnamiddag niet van een leien dakje. Naast statements over Vlaamse onafhankelijkheid, het cordon sanitaire en Palestina zorgde een speciale commissie over de geldigheid van de verkiezingen in Brussel voor anderhalf uur vertraging.

Lees meer »

Biden volhardt in campagnestrijd, ondanks rijzende twijfels: “Ik doe mee aan deze race en niemand zal me wegduwen”

Joe Biden bevestigt dat hij kandidaat blijft om zichzelf op te volgens als president van de Verenigde Staten. Dat heeft Biden gezegd in een videovergadering. Sinds het dramatische debat tegen uitdager Donald Trump rijzen er ook binnen zijn eigen partij steeds grotere twijfels over de kandidatuur van de 81-jarige Biden voor de presidentsverkiezingen in het najaar.

Lees meer »

KIJK. “Mensen vlogen uit hun stoelen”: passagiers getuigen na noodlanding in Brazilië

Afgelopen maandag moest een Boeing 787-9 Dreamliner van Air Europe een noodlanding maken in het Braziliaanse Natal nadat het toestel werd geteisterd door hevige turbulentie. “Mensen waren aan het schreeuwen en aan het rondlopen. Ik zag iemand vastzitten in het bagagevak!”, getuigt een vrouwelijke passagier. Het toestel was onderweg van Madrid naar Montevideo (Uruguay). “Maar van het ene op het

Lees meer »

“Mensen worden afgeslacht en het kan nog erger worden”: Antwerpse cafébaas bibbert op vakantie in Kenia door hevige rellen

In Kenia zijn afgelopen week ernstige onlusten uitgebroken. Antwerpenaar Robert Vinck, cafébaas in Hemiksem, vertrok maandag nietsvermoedend op vakantie naar het Oost-Afrikaanse land. Momenteel zit hij nog altijd ‘gegijzeld’ in zijn hotel in een residentiële wijk van hoofdstad Naïrobi. “Je hoort dat het op elk moment opnieuw kan escaleren en dat het nog erger kan worden.”

Lees meer »

KIJK. Belgische toeristen getuigen over bosbranden in Turkije: “Hier was paniek, de assen vielen op ons”

Door de bosbranden die delen van Turkije teisteren, zijn verschillende Belgische toeristen gisterenavond uit hun hotel geëvacueerd. Dat lieten enkele Belgen aan onze redactie weten via ‘4040′. In het getroffen gebied zitten volgens Buitenlandse Zaken 150 landgenoten. Voorlopig verandert het reisadvies voor Turkije niet. “Vanmorgen is gebleken dat het vuur tot tegen de straat is gekomen, een kleine 150 meter

Lees meer »

Gewezen politiecommissaris Edwin Christiaen (67) uit Ieper is overleden

In het Jan Yperman Ziekenhuis in Ieper is politiecommissaris op rust Edwin Christiaen (67) uit Ieper gestorven. Hij was een fiere gewezen rijkswachter en werd na de politiehervorming commissaris bij de zone Westkust. Edwin werd er directeur Operaties. Begin juli 2015 ging hij met pensioen
The post Gewezen politiecommissaris Edwin Christiaen (67) uit Ieper is overleden appeared first on

Lees meer »

Wall Street sluit op record

22:04 De S&P500 sloot op een vers hoogtepunt. Tesla drukte stevig het pedaal in na beter dan verwachte kwartaalverkopen. Eli Lilly profiteerde niet van een goedkeuring van zijn Alzheimer-behandeling.

Lees meer »

Voorpost: heel Vlaams, Heel-Nederlands en heel bereid tot actie

Een groep aanhangers van de extreemrechtse groepering Voorpost is zondagmiddag binnengedrongen in het nieuwe opvangcentrum Apollo in Zutendaal. De militanten klommen op het dak en staken er vuurpijlen af. Ze gebruikten een rookbom en rolden antimigratiespandoeken uit. Op Voorpost kan het Vlaams Belang al bijna 50 jaar rekenen. Om te plakken, om te betogen en om asielcentra te bestormen.

Lees meer »

Naar het pretpark met het gezin? Dat kost je minstens 178,30 euro, maar Plopsaland is iets goedkoper dan vorig jaar

Een dagje in een West-Vlaams pretpark kost je deze zomer net iets meer dan vorig jaar of toch in de meeste pretparken. Bellewaerde Park is het enige pretpark dat dit jaar hun ticketprijzen lichtjes verhoogde. Het eten in Plopsaland werd iets goedkoper. In Boudewijn Seapark daarentegen werd het menu een tikkeltje duurder.
The post Naar het pretpark met het

Lees meer »

Laatste brood is gebakken bij Lagrainge in Sint-Baafs-Vijve: “Duizenden klanten bediend”

De laatste broden uit de oven, de laatste broodronde, de laatste klanten in de winkel: het was begin deze week voor alles de laatste keer bij Brood & Banket Lagrainge in de Nieuwstraat in Sint-Baafs-Vijve. Bakker Peter en echtgenote Mia hebben voorgoed de winkel gesloten.
The post Laatste brood is gebakken bij Lagrainge in Sint-Baafs-Vijve: “Duizenden klanten bediend” appeared

Lees meer »