Succesvolle jubileumeditie Feest van het Paard onder stralende zon: “Opnieuw sfeer en gezelligheid voor jong en oud”

De vzw Folkloristische Paardenkoersen vierde maandag 24 juni haar 110de editie. De jubileumeditie lokte opnieuw heel wat toeschouwers en enthousiastelingen naar het Feest van het Paard in Krombeke. De organisatie pakte voor de 110de editie weer uit met een namiddagprogramma. Onder een stralende zon werd de verjaardagseditie een mooi succes.

Al in 1912 was het paard een heel bijzondere aantrekkingspool voor Krombeke. Jarenlang renden de paarden door de straten van het dorp. “De paardenkoersen ontstonden op kermiszondag van 1912 toen na de zondagsmis vier ‘marchands’ in paarden een weddenschap afsloten wie het snelste paard had”, vertelde Marnix Lemahieu, voorzitter vzw Folkloristische Paardenkoersen Krombeke, over het ontstaan van de paardenkoersen. Hij geeft na 11 jaar voorzitterschap de fakkel door aan Geert Dequecker na editie 2024. Hij blijft wel nog actief binnen het bestuur.

Feest van het Paard

In 1994 werden straatpaardenkoersen verboden. Er waren zes jaar geen paardenkoersen in Krombeke. Na de afschaffing van de straatpaardenkoersen organiseerde de vzw Folkloristische Paardenkoersen van Krombeke met medewerking van het stadsbestuur en sympathisanten het Feest van het Paard. De koersen worden sinds 2000 wel weer georganiseerd en gaan door op een weide.

(Lees verder onder de foto.)

Jan Gysel en zijn dochter Tessa. © LBR

Jan Gysel (61), afkomstig uit Woesten, komt al zo’n 40 jaar. “Papa is een paardenliefhebber. Hij houdt het meest van al van boerenpaarden. Al van kleins af aan kom ik naar de paardenkoersen. Vroeger kwam ik met papa en nu komt papa mee met mij”, lacht Tessa Gysel. “Er is telkens veel sfeer en gezelligheid. Het is wel jammer dat er geen paardenmarkt meer is, maar de koersen op de weide organiseren is natuurlijk wel een stuk veiliger. De muzieknamiddag is een leuke toevoeging. Het is een mooie start van de dag.”

Muzieknamiddag

“Om deze jubileumeditie te vieren, brachten we voor het eerst ‘De krant van Krombeke paardenkoers’ uit. Ook pakten we weer uit met een namiddagprogramma. Johnny Clarysse zakte af naar de tent op de koersweide voor een muzieknamiddag. We mochten zo’n 100-tal toeschouwers verwelkomen. Er werd goed gedanst en gefeest, een mooi begin. We zijn heel blij dat we weer getrakteerd worden op mooi weer”, zegt Ben Desmyter van het organiserende vzw Folkloristische Paardenkoersen Krombeke.

(Lees verder onder de foto.)

Binnen vzw Draf- en vluchtkoersen Torhout is er ook een jongerengeneratie en deze kinderen toonden het beste van zichzelf tijdens de ponykoers. © LBR

“Elk jaar zijn we van de partij, ook bij slecht weer. Er is altijd sfeer en gezelligheid. We zien graag de boerenpaarden. Het programma is goed zoals het nu is. Het is altijd fijn om hier te zijn”, zeggen Geert Leys en Dorine Woutters uit Poperinge.

Om 17 uur startte het avondprogramma met vijf paardenkoersen in samenwerking met vzw Draf- en vluchtkoersen Torhout. Ook was er voor de jongste generatie weer interactieve kinderanimatie met onder andere de handgemaakte kinderpaardenmolen. “Het moet telkens een volksfeest zijn voor alle generaties. Dit jaar voegden we ook een ponykoers toe. Binnen vzw Draf- en vluchtkoersen Torhout is er ook een jongerengeneratie en deze kinderen toonden het beste van zichzelf. We willen blijven zoeken naar nieuwe zaken om het programma aantrekkelijk te houden.”

The post Succesvolle jubileumeditie Feest van het Paard onder stralende zon: “Opnieuw sfeer en gezelligheid voor jong en oud” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

CD&V Wervik zoekt nog drie vrouwen, ex-directeur ’t Veer Herman Wenes en ex-voetballer Brecht Verstraete verrassende nieuwkomers op lijst

Als eerste partij in Wervik stelde CD&V haar lijst voor de gemeenteraadsverkiezingen in oktober voor. Er ontbreken nog drie vrouwen. Opvallende namen bij de nieuwkomers zijn ex-voetballer Brecht Verstraete uit Kruiseke en Herman Wenes uit Geluwe, gewezen stichter en directeur van maatwerkbedrijf ’t Veer in Menen. De ambitie bij CD&V ligt duidelijk hoog.
The post CD&V Wervik zoekt nog

Lees meer »

Remco Evenepoel in het hooggebergte: is 8,5% zijn breekpunt? En waar is hij levensgevaarlijk voor zijn concurrenten?

Wat kan Remco Evenepoel (24) bergop? Het is de vraag van één miljoen, want ook deze Tour zal in het hooggebergte beslist worden. Kan onze landgenoot wedijveren met de absolute wereldtop? Klimt hij goed genoeg om mee te doen voor de hoofdprijzen? Wij analyseerden alvast alle bergetappes die Evenepoel reed sinds hij prof werd. Vandaag deel 1: wat zeggen de

Lees meer »

Christiaan heeft al ruim een maand geen internet of tv omdat facturen Proximus bij naamgenoot belanden: “Een oplossing? Misschien volgend jaar, zeiden ze”

Christiaan Rosiers (67) uit Willebroek heeft al meer dan een maand geen internet en tv, omdat hij volgens Proximus zijn facturen niet betaalt. Dat komt omdat de telecomoperator de facturen sinds eind mei opstuurt naar zijn naamgenoot Christiaan Rosiers (69) uit Itegem. Ook na een twintigtal smeekbedes kon of wil Proximus het probleem niet oplossen.

Lees meer »

Oude boerderij in Merchtem gaat in vlammen op

In de Peisegemstraat in Merchtem is gisteravond een oude boerderij uitgebrand. Toen de brandweer ter plaatse kwam, sloegen de vlammen al uit het dak. Bij de brand kwam erg veel rook vrij. Mensen in de buurt kregen dan ook de raad om ramen en deuren dicht te houden.

Lees meer »

Hoe drie vrienden Hotel Ariane door elke crisis loodsen

In deze zomerreeks stappen we elke week binnen bij een bekend West-Vlaams hotel. Starten doen we met Ariane Hotel in de Westhoek, met een hartelijke ontvangst van Natasja Feliers (50). Een onwaarschijnlijk verhaal van tegenslag, geluk en… douchegordijnen.
The post Hoe drie vrienden Hotel Ariane door elke crisis loodsen appeared first on KW.be.

Lees meer »

LIVE OEKRAÏNE. NAVO stuurt speciale gezant naar Oekraïne – Washington kondigt nieuw militair hulppakket van 2,3 miljard dollar aan voor Oekraïne

Er komt een speciale gezant van de NAVO in de Oekraïense hoofdstad Kiev. Dat hebben de lidstaten besloten. De nieuwe NAVO-functionaris moet onder meer toezien op de training van Oekraïense militairen in NAVO-landen en zal zich bezighouden met de coördinatie van de politieke en praktische steun van de NAVO op de grond. Volg hier alle ontwikkelingen rond de oorlog in

Lees meer »

Realityster Paris Hilton getuigt in Amerikaanse Congres over ervaringen in jeugdzorg: “Ik leerde niets, behalve trauma”

Voor het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden heeft realityster Paris Hilton gepleit voor een beter beleid voor kinderen in de pleeg- en jeugdzorg. Ze getuigde er over haar eigen traumatische ervaringen in zogenoemde ’therapeutische kostscholen’. "Dit is een miljardenindustrie die enkel uit is op winst", zei ze. "Ik leerde er niets, behalve trauma."

Lees meer »

Twee wagens zwaar beschadigd na aanrijding met vluchtmisdrijf in Klerken

In de Smissestraat in Klerken zijn twee auto’s zwaar beschadigd geraakt bij een ongeval met vluchtmisdrijf. Vooral de Volkswagen Tiguan van M.W. (41) is zwaar geraakt. “Ik vrees dat dit onherstelbaar is”, zucht ze.
The post Twee wagens zwaar beschadigd na aanrijding met vluchtmisdrijf in Klerken appeared first on KW.be.

Lees meer »

Ze verloor zelf haar zoontje, nu zet Alexandra steunactie op voor getroffen gezin van Delano: “Niemand verdient het om een kind te verliezen”

Het nieuws van het overlijden van de kleine Delano (1) slaat in Oostende en ver daarbuiten in als een bom. Alexandra Bouckhuyt – haar zoontje Omélie stierf twee jaar geleden bij de onthaalmoeder in Eernegem – werd teruggekatapulteerd in de tijd. Meer nog: de mama van Delano is een vriendin van haar. Nu heeft ze samen met Emilie Vandenplassche –

Lees meer »

Babyboom in basisschool Mandelbloesem in Oostrozebeke: “Zes leerkrachten hebben er een baby bij”

Nu het schooljaar op zijn einde loopt en de kinderen en de juffen in Oostrozebeke uitkijken naar een lange warme zomervakantie, moet het toch gezegd dat schoolhoofd Ilse Vervaeck van Mandelbloesem een vrij lastig schooljaar achter de rug heeft.
The post Babyboom in basisschool Mandelbloesem in Oostrozebeke: “Zes leerkrachten hebben er een baby bij” appeared first on KW.be.

Lees meer »

Drie keer op één maand voor politierechter na onder andere aanrijding met vluchtmisdrijf: “Hij beseft eindelijk dat hij zich aan de regels moet houden”

Amper 16 jaar was een jongeman uit Kortrijk, toen hij op de speelplaats van zijn school in Kortrijk met zijn bromfiets tegen een schoolgenote botste. Het bracht hem samen met zijn ouders voor de politierechter. Een maand later liep hij nog eens tegen de lamp, en daarna nog eens… Goed voor drie verschillende zaken op 1 maand tijd voor de

Lees meer »