Debat over ecologische speelpleinen in Brugge: wadi naast de glijbaan?

Raadslid Karin Robert (Groen) pleit voor meer avontuurlijke en ecologische speelterreinen in Brugge. Ze kreeg maandagavond tijdens de gemeenteraad de steun van raadslid Ilse Coopman (N-VA), die ook ijverde voor inclusieve speelpleinen.

“Waar in de jaren ‘80 vooral wippen, schommels en glijbanen de hoofdtoon voerden, ligt de nadruk tegenwoordig meer op de omliggende ruimte, het groen en het landschap”, stelt Karin Robert (Groen), die de stad vraagt om oudere speelpleinen in die optiek te heraanleggen.

135 pleinen

Volgens schepen van Openbaar Domein Mercedes Van Volcem (Open VLD) telt Brugge telt 135 speelpleinen: ‘”Elk kind heeft binnen de 300 meter een stuk groen of en speelplein. Voor de inrichting hebben we een ontwerper in dienst, een expert die zich vaak bijschoolt. De jeugddienst adviseert, net als de toegankelijkheidsambtenaar.”

“We hebben oog voor het ecologisch aspect, soms teveel. Ik ben niet blij dat op een van onze speelpleinen in de Bloemenwijk een glijbaan uitmondt in een wadi (Water Afvoer Drainage en Infiltratie), waardoor de kinderen in de modder vallen. Door acht maanden vol kregen konden de kinderen er niet meer spelen! De ondergrond was oververzadigd met water.”

Inspraak

Voor jeugdschepen Mathijs Goderis (Vooruit) is het na de verkiezingen hoog tijd voor een nieuw speelruimtebeleidsplan: “Er is bij elke heraanleg inspraak van de kinderen uit de buurt, want zij zijn de gebruikers.”

The post Debat over ecologische speelpleinen in Brugge: wadi naast de glijbaan? is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

LIVE OEKRAÏNE. Russisch oliedepot in brand na Oekraïense droneaanval – Zelensky tekent veiligheidsakkoorden met EU, Estland en Litouwen

De Oekraïense president Volodymyir Zelensky heeft donderdag in Brussel drie veiligheidsakkoorden ondertekend, waaronder een met de Europese Unie. En Rusland zegt aanvallen te hebben uitgevoerd op Oekraïense vliegvelden waar westerse militaire vliegtuigen gestationeerd moeten worden. Het ministerie van Defensie meldt dat daarbij hypersonische raketten en drones zijn ingezet.Volg hier alle ontwikkelingen rond de oorlog in Oekraïne.

Lees meer »

Meldingen kindermishandeling op recordhoogte in Vlaanderen

Het aantal meldingen van kindermishandeling staat op recordhoogte in Vlaanderen. Dat schrijven De Morgen en De Standaard donderdag. “Een positief signaal”, zegt Tim Stroobants, directeur van het overkoepelende Vlaams Expertisecentrum Kindermishandeling (VECK). “We hebben er met zijn allen meer oog voor.”

Lees meer »

“Ik zou het zo erg vinden als iemand hierin gelooft”: VTM NIEUWS-anker Cathérine Moerkerke over deepfake van haar die circuleert

Toch even schrikken voor VTM NIEUWS-anker Cathérine Moerkerke: op sociale media verschijnen beelden van haar waarin ze vertelt hoe een mobiele app je miljonair kan maken. Zulke deepfakes, bewerkt met artificiële intelligentie, komen steeds vaker voor en zijn gemaakt om je bankrekening te plunderen. Wie zit hierachter? En hoe herken je ze? Parketmagistraat Catherine Van De Heyning ziet een gevaarlijke

Lees meer »

Belgische verdachten in verdwijning Vlaams koppel op Tenerife verzetten zich niet langer tegen overlevering aan Spanje

Michael A. (44) en zijn zoon Lucas A. (23), de twee Belgische verdachten van de verdwijning van Marc Olbrechts en de verdwijning en de dood van Laura Trappeniers op Tenerife, verschijnen donderdag voor de raadkamer in Brussel. Die moet zich buigen over hun overlevering aan Spanje. Volgens hun advocaat zullen de twee zich daar niet langer verzetten.

Lees meer »

“Tedesco moet ophouden met te geloven in complottheorieën. Evenzeer met het aanhalen van bepaalde excuses”

“Keep calm, mister Tedesco – and carry on.” Onze chef voetbal Niels Poissonnier hoopt dat de bondscoach van de Rode Duivels snel weer zichzelf is. “Plots ziet hij allerhande complotten en vijanden. EURO 2024 heeft zich meester gemaakt van Domenico Tedesco”, stelt hij. “Die 0-1 tegen Slovakije moet toch een grotere impact gehad hebben dan velen en hijzelf hebben gedacht.”

Lees meer »

Mama Ingeborg over nieuw pad van zoon Robin Keyaert: “Je hebt geen leven als je de ochtendshow doet”

Vrijdagochtend maken DJ’s Kawtar Ehlalouch en Robin Keyaert voor de allerlaatste keer de luisteraars van MNM wakker. Na drie jaar ‘Kawtar & Keyaert’ neemt het duo afscheid van het ochtendblok. “Het is een voorrecht geweest en iets wat ik voor altijd zal koesteren”, klinkt het bij de zoon van Ingeborg. Zijn mama ziet alvast een mogelijk pad voor hem: “Ik

Lees meer »

Ophef in internationale media: Nederlandse beachvolleyballer die werd veroordeeld voor verkrachting 12-jarige mag nu meedoen aan Olympische Spelen

In de buitenlandse media is er consternatie ontstaan over de kwalificatie en deelname van Steven van de Velde (29) aan de Olympische Spelen in Parijs. De Nederlandse beachvolleyballer werd in 2016 namelijk veroordeeld voor de verkrachting van een twaalfjarig meisje in Milton Keynes in Engeland. Van de Velde was negentien jaar oud op het moment van de feiten.

Lees meer »