Europese sancties op Russisch gas treffen de haven van Zeebrugge

Europa legt Rusland nieuwe sancties op. Dat heeft gevolgen voor de haven van Zeebrugge, die Russisch gas levert aan diverse landen. Dat bleek tijdens de Brugse gemeenteraad maandagavond.

Raadslid Alexander De Vos (CD&V) vroeg wat het effect van de sancties op het Russische gas voor de haven van Zeebrugge zijn: “Europa heeft nieuwe sancties opgelegd. De overslag van Russisch gas wordt aan banden gelegd, Zeebrugge is in West-Europa de grootste overslaghaven van gas.”

Oorlog

Raf Reuse (Groen) juichte de beslissing van Europa toe: “Dat Russisch gas berokkent niet alleen schade aan het klimaat, het houdt de oorlog in Oekraïne in stand. Al in 2015 sloot Fluxys en contract met een Russisch bedrijf, maar daar werd nooit tegen geprotesteerd. Nochtans zijn de gemeenten medeaandeelhouders van Fluxys.”

Volgens burgemeester Dirk De fauw (CD&V) komt de Europese sanctie niet onverwacht : “Toch is het niet zo eenvoudig om de invoer van Russisch gas zomaar aan banden te leggen. Niet België, maar andere Europese landen zijn zeer afhankelijk van het Russisch gas, zeker na de sabotage van de gaspijplijn in de Oostzee. De industrie in het Duitse Ruhrgebied bijvoorbeeld heeft de aanvoer van Russisch gas via Zeebrugge nodig.”

Transshipment

“De nieuwe sancties hebben enkel betrekking op ‘transshipment’: het overtanken op een ander schip, dat vervolgens doorvaart. Het gaat vooral om de ‘winterroutes’ richting China omdat de Noordelijke ijszee dan niet bevaarbaar is. Hoe groot de impact is voor onze haven, weet ik niet. Fluxys heeft nog niet gemeld hoeveel gas er via ‘transshipment’ en hoeveel er via pijpleidingen vanuit Zeebrugge vervoerd wordt.”

“Hoe dan ook zal Zeebrugge hierdoor minder havenrechten ontvangen. Elk schip dat aanlegt, moet havenrechten betalen. Fluxys heeft de voorbije jaren geprobeerd te diversifiëren, er komt gas uit Qatar en de Verenigde Staten. Toch is nog de helft van het verhandeld gas uit Rusland afkomstig. Fluxys is naarstig op zoek naar andere leveranciers.”

Contractbreuk

“Ik wil er wel op wijzen dat Fluxys al in 2015 een contract afsloot met een Russisch bedrijf, dus voor de oorlog in Oekraïne uitbrak. Fluxys kan niet zomaar een lopend contract eenzijdig opzeggen, want anders riskeert het een zeer grote schadevergoeding te moeten betalen aan dat bedrijf. Fluxys kan zich dat niet permitteren”, aldus Dirk De fauw.

The post Europese sancties op Russisch gas treffen de haven van Zeebrugge is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Overweeg openbaar vervoer of de fiets en volg strikt de route-info op parkeertickets: zo raak je in het festivalpark in Werchter 

Festivalorganisator Live Nation en de lokale politie roepen iedereen die naar Bruce Springsteen of Rock Werchter gaat op om zo veel mogelijk de fiets of het openbaar vervoer te gebruiken. Door de aanhoudende regen is maar 70% van de parkings in de omgeving van Werchter beschikbaar. Wie al een parkeerticket heeft gekocht, kan dat zeker gebruiken. "Maar we vragen mensen

Lees meer »

KIJK. Marie Verhulst heeft date met Jef bij ‘Sneeuwwitje’ en Julie Vermeire doet oproep aan Studio 100

Zondagnamiddag vond in het Studio 100 Theater in Plopsaland De Panne de première plaats van de sprookjesmusical ‘Sneeuwwitje’. Meer dan 25 jaar na de eerste voorstelling steekt Studio 100 deze klassieker in een nieuw jasje en dat lokte heel wat nieuwsgierige BV’s naar de rode loper. Reporter Jarne strikte er Marie Verhulst en Julie Vermeire voor een gesprek. Bekijk het

Lees meer »

Grote namen op derde editie van de Pekkersfeesten in Izegem: ‘zwarte zaterdag’ vol new wave-toppers

Op zaterdag 29 juni wordt Cultuurhuis De Leest weer omgetoverd tot een new wave-tempel voor dag twee van de derde editie van de Pekkersfeesten. Traditiegetrouw kan je op deze ‘zwarte zaterdag’ genieten van topbands uit het genre, van opkomend talent tot gevestigde waarden.
The post Grote namen op derde editie van de Pekkersfeesten in Izegem: ‘zwarte zaterdag’ vol new

Lees meer »

Plopsaland vrijgesproken voor zwaar ongeval met Mega Mindy jetski, bediener krijgt opschorting: “Hij is er echt het hart van in”

Plopsaland De Panne is door de strafrechter in Veurne vrijgesproken voor een zwaar ongeval met de Mega Mindy jetski waarbij een 55-jarige vrouw uit Hofstade vorig jaar zwaargewond raakte aan de arm. De rechter vond dat het pretpark geen enkele fout maakte. Wel schuldig: de 49-jarige man die de waterattractie bediende en zijn inspectieronde vergat. De man kreeg de gunst

Lees meer »

Hoe drie vrienden Hotel Ariane door elke crisis loodsen

In deze zomerreeks stappen we elke week binnen bij een bekend West-Vlaams hotel. Starten doen we met Ariane Hotel in de Westhoek, met een hartelijke ontvangst van Natasja Feliers (50). Een onwaarschijnlijk verhaal van tegenslag, geluk en… douchegordijnen.
The post Hoe drie vrienden Hotel Ariane door elke crisis loodsen appeared first on KW.be.

Lees meer »

Opendeurdag seksclub Club Amai trekt 3.000 nieuwsgierigen: “Misschien breng ik volgende week wel een eerste echt bezoekje”

Ruim 3.000 nieuwsgierigen hebben zondag een bezoek gebracht achter de schermen van Club Amai in Hoogstraten (Meer). Alle aanwezige mannen en vrouwen hielden netjes de kleren aan en stapten in een lange rij met het nodige gegiechel naar binnen. De seksclub hield voor een keer geen swingersdag, maar gooide de deuren open voor iedereen die er eens op klaarlichte dag

Lees meer »

Decanaat Torhout koopt kantoorpand voor administratief centrum, inclusief onthaal

De vzw Parochiale Werken Decanaat Torhout koopt in de Ravenhofstraat het pand waaruit recent het verzekeringskantoor Q&O Pauwels is verhuisd naar een nieuwbouw in de Langepijpestraat. Het is de bedoeling er een decanaal administratief centrum in onder te brengen. Met inbegrip van een onthaalbalie.
The post Decanaat Torhout koopt kantoorpand voor administratief centrum, inclusief onthaal appeared first on KW.be.

Lees meer »