Brugse gemeenteraad keurt rode jaarrekening van 2023 goed

Financiënschepen Mercedes Van Volcem (Open VLD) legde maandagavond de jaarrekening van 2023 ter goedkeuring aan de gemeenteraad voor. Brugge duikt voor het eerst in de rode cijfers.

2023 was voor schepen Mercedes Van Volcem (Open VLD) het jaar waarin Brugge eindelijk volledig kon herstellen van de financiële impact van de corona pandemie, maar Stad werd geconfronteerd met een torenhoge inflatie en de bijhorende indexaties van de lonen.

Het budgettair resultaat – het verschil tussen alle ontvangsten en alle uitgaven van het boekjaar – is minder goed dan geraamd: er is een tekort van 8,26 miljoen euro in plaats van een voorzien tekort van 3,35 miljoen. “De reden? Er werden 36,75 miljoen euro aan langtermijnleningen, die gebudgetteerd waren, niet opgenomen”, aldus de financiënschepen.

Teveel uitgaven

De oppositie was niet mals voor de jaarrekening van de Stad Brugge. Geert Van Tieghem (N-VA) wees erop dat Brugge met een record aantal uitgaven: “Er werd 355 miljoen euro uitgegeven, daar knelt het schoentje. Het stadsbestuur beheert de centjes van de Bruggelingen slecht.”

“Men bestelt dure studies, huurt dure kerstverlichting. Gelukkig komt er straks een einde aan de dure huurprijs voor het Huis van de Bruggeling. Werklozen en leefloners worden te weinig geactiveerd, dit zal de stadskas ten goede komen.”

Duurzaam

Volgens Raf Reuse (Groen) heft het stadsbestuur nog veel werk om van Brugge een warme en duurzame stad te maken: “We moeten sneller werk maken van warmtenetten en de Bruggelingen helpen om hun huizen energiezuinig te maken. Toen de rente nog laag stond, had Brugge meer leningen moeten aangaan om te investeren in duurzame maatregelen.”

Ook Arnold Bruynooghe (VB) vindt dat de uitgaven te snel gestegen zijn: “Enkel dank zij een aantal meevallers, zoals een erfenis, de verkoop van onroerende goederen en de gestegen inkomsten uit de belastingen vallen de cijfers nog mee.”

Ook Pascal Ennaert (Vooruit) had milde kritiek: “We hebben meer uitgegeven dan we ontvangen hebben. Daar moet in de toekomst op gelet worden.”

The post Brugse gemeenteraad keurt rode jaarrekening van 2023 goed is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Knip aan De Kromte beroert opnieuw gemeenteraad in Pittem

De knip aan De Kromte is maandagavond nog maar eens aan bod gekomen op de gemeenteraad in Pittem. Oppositieraadslid Andres Vandewalle (NPE) had cijfers opgevraagd en ontvangen over het verkeer dat er passeerde, maar bleef naar eigen zeggen op zijn honger zitten. Burgemeester Dennis Fraeyman (CD&V) gaf dan weer aan dat er zich sinds de invoering van de knip nog

Lees meer »

Heeft Dimi Van Pamel zijn laatste koers gereden?

De kans is klein dat Dimi Van Pamel (19) nog een rugnummer opspeldt. De Tieltenaar, die rijdt voor Wielerteam Decock-Van Eyck-Van Mossel Devos-Capoen, deed dat vorige zaterdag in Zerkegem, maar kwam ten val. Door de opeenvolging van tegenslagen is het negentig procent zeker dat hij stopt met koersen.
The post Heeft Dimi Van Pamel zijn laatste koers gereden? appeared

Lees meer »

Snelheidsduivel rijdt weg van politie aan 220 km/uur

De politie van Heusden-Zolder moest afgelopen weekend een laagvlieger uit het verkeer halen. Toen de chauffeur aan hoge snelheid over de Vogelsancklaan reed en de politie daarbij kruiste, zetten de agenten de achtervolging in. Daarbij moesten ze 220 km/uur rijden om de vluchter te kunnen volgen.

Lees meer »

Rassemblement National van kandidaat-premier Jordan Bardella (28) op kop bij eerste ronde parlementsverkiezingen: “Extreemrechtse golf trekt over Frankrijk”

De eerste ronde van de parlementsverkiezingen in Frankrijk zijn gewonnen door het Rassemblement National (RN) van kandidaat-premier Jordan Bardella (28). De partij kreeg 33 procent van de stemmen, zo melden Franse media zondagavond op basis van schattingen. De daadwerkelijke resultaten komen later vanavond binnen. Ondertussen protesteren honderden linkse activisten in hoofdstad Parijs. Dit artikel zal voortdurend worden bijgewerkt met de

Lees meer »