Kunstwerk ‘De Mantelzorger’ krijgt tijdelijk plekje aan Psychiatrisch Ziekenhuis in Brugge

Ter Gelegenheid van de Dag van de Mantelzorger werd zondag het kunstwerk ‘De Mantelzorger’ ingehuldigd in Brugge. Het kunstwerk – een bankje met daarop twee mensen, waarbij de rechter persoon de linker steun biedt – is een eerbetoon en een ode aan alle mantelzorgers die regelmatig hulp bieden aan hun zorgbehoevende partner, ouder, kind, buur of vriend.

“Het beeld werd al in 2002 vervaardigd op vraag van Samana, toen nog Ziekenzorg. Edwin Degelin, een kunstenaar uit Vlaams-Brabant, stelde het samen uit recuperatiemateriaal”, vertelt Noël Delaere van Samana. Het werk kreeg nu een tijdelijke plek op het domein van het Psychiatrisch Ziekenhuis Onzelievevrouw in Sint-Michiels, in de buurt van het triënnalekunstwerk ‘Full Swing’. “Die locatie vonden we passend omdat veel mantelzorgers er komen en betrokken zijn bij de zorg voor mensen die in het PZ Onzelievevrouw verblijven. En het is natuurlijk ook mooi meegenomen dat veel mensen daar nu in het kader van de Triënnale passeren om het kunstwerk ‘Full Swing’ te zien en te ervaren.

Nieuwe locatie

De bedoeling is om het kunstwerk te laten rondreizen, zodat de inzet en het engagement van mantelzorgers op verschillende plaatsen in de kijker staan. Mantelzorgers zijn tenslotte het fundament van onze gezondheidszorg. Zonder hen zou de zorg voor mensen, die hulp nodig hebben, onmogelijk zijn”, aldus Delaere. Na afloop van de Triënnale krijgt het elders een nieuw plekje. “Aanvragen voor een nieuwe locatie zijn steeds welkom. We willen op verschillende plaatsen waardering voor mantelzorgers uitlokken”, besluit Delaere.

The post Kunstwerk ‘De Mantelzorger’ krijgt tijdelijk plekje aan Psychiatrisch Ziekenhuis in Brugge is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

“Geloofwaardige aanwijzingen” voor aanslag op Amerikaanse militaire bases in Europa en die zou komende week al kunnen plaatsvinden

Er zijn “geloofwaardige aanwijzingen” dat een terroristische aanslag op til is tegen één of meerdere Amerikaanse militaire bases in Europa. Dat meldt de Amerikaanse nieuwszender ‘Fox News’ op basis van een Amerikaanse defensiefunctionaris. Ook in ons land is er een basis van het Amerikaanse leger: in Chièvres, op enkele kilometers van Pairi Daiza.

Lees meer »

Vorig jaar bijna 13.500 zwerfkatten gevangen in Vlaanderen

In 2023 zijn er in de Vlaamse steden en gemeenten bijna 13.428 zwerfkatten gevangen, zowat 8 procent minder dan een jaar eerder, toen nog meer dan 14.600 katten van de straat werden gehaald. Dat schrijft De Zondag op basis van cijfers van minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA).

Lees meer »

Schrijnwerker krijgt 6 jaar cel omdat hij klant neersteekt in Zemst

De Brusselse correctionele rechtbank heeft een schrijnwerker veroordeeld tot 6 jaar cel omdat hij een klant uit Weerde (Zemst) die weigerde te betalen neerstak met een koksmes van 17 centimeter lang. "Hij vond enkele honderden euro’s voldoende om een mensenleven te ontnemen, een ernstige straf is dus nodig", klonk het bij de rechter.

Lees meer »

Cafégangers gaan viraal wanneer ze vrouw aanmoedigen die maar niet kan parkeren

Een hilarisch filmpje uit het Britse Warwickshire gaat viraal op sociale media. Op de beelden is te zien hoe een bestuurster moeite heeft om achteruit te parkeren, maar ongelofelijk wordt aangemoedigd door cafégangers. De mannen zaten te wachten op de EK match van Engeland, maar vonden dit de ideale gelegenheid om even op te warmen. Uiteindelijk slaagde de vrouw erin

Lees meer »

Kitesurfer verdrinkt en wordt verscheurd door haaien in Nieuw-Caledonië

Een kitesurfer is op een tragische manier aan zijn einde gekomen in Nieuw-Caledonië. De 39-jarige man was met een vriend aan het surfen toen hij in het water verstrikt raakte in de touwen van zijn kite en het bewustzijn verloor. De vriend diende eerste hulp toe, maar moest die staken door een aanval van verschillende haaien. Het slachtoffer verdronk en

Lees meer »