Henriette (76) van bekend buurtwinkeltje is ereburger van Koolkerke: “Ze verdient dit na een leven hard werken inzet voor de gemeenschap”

Zondagavond werd de 76-jarige Henriette Ameloot uitgeroepen tot ereburger van Koolkerke bij Brugge. Henriette baatte er maar liefst 55 jaar een buurtwinkeltje uit, waarover twee jaar geleden een documentaire werd gedraaid.

Het ereburgeschap van Koolkerke is de ultieme bekroning voor Henriette Ameloot. De vrouw baatte net geen 55 jaar, tot 30 maart van dit jaar, een buurtwinkeltje uit vlakbij de kerk en de basisschool in Koolkerke. Haar echtgenoot Raf De Visch (83) ging elders uit werken, maar sinds zijn pensioen stond hij haar bij in de winkel. Raf en Henriette zijn intussen bekende figuren geworden want doorheen de jaren was er heel wat media-aandacht voor het kleine winkeltje en de sympathieke uitbaters. Ze figureerden destijds in het voormalige VRT-programma Man Bijt Hond en twee jaar geleden werd er zelfs een heuse documentairefilm gemaakt over de gang van zaken in het buurtwinkeltje. Er gingen stemmen op om Henriette ereburger van Brugge te maken, maar dit bleek niet mogelijk omdat er in Brugge, anders dan in veel andere steden en gemeenten, geen systeem van ereburgers bestaat en er was ook geen bereidwilligheid om zo’n systeem in het leven te roepen.

In Koolkerke wel mogelijk

Maar op niveau van de deelgemeente Koolkerke was er wel iets mogelijk. Het Feestcomité Koolkerke besloot om Henriette tijdens de kermis in het dorp uit te roepen tot ereburger van Koolkerke. “We vonden dat Henriette dit wel verdiende na een leven hard werken en inzet voor de gemeenschap, want haar buurtwinkeltje had een grote sociale, verbindende functie”, zegt Jasper Pillen (Open VLD), schepen van burgerzaken maar ook zelf Koolkerkenaar en bestuurslid van het feestcomité. “Henriette ontving een mooie oorkonde met de bekendmaking van het ereburgerschap en ook een plakkaat om aan de gevel van de voormalige winkel uit te hangen. Ook Raf werd niet vergeten en ontving enkele ‘Coolkerkenoare’ biertjes.

Henriette toonde zich heel erg opgetogen met het ereburgerschap en liet verstaan dat er nog quasi elke dag voormalige klanten over de vloer komen om een babbeltje te slaan.

The post Henriette (76) van bekend buurtwinkeltje is ereburger van Koolkerke: “Ze verdient dit na een leven hard werken inzet voor de gemeenschap” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Gerechtspsychiater Paul Lodewyck zwaait na veertig jaar af: “Met iemand als Alexander Dean zie ik het niet meer goed komen”

Na ruim veertig jaar in opdracht van het gerecht in het hoofd te hebben gekeken van moordenaars, brandstichters, verkrachters, agressievelingen en andere criminelen, gaat psychiater en criminoloog Paul Lodewyck (75) met pensioen. “Welke les ik trek uit veertig jaar forensische psychiatrie? Dat de mens potverdorie een ingewikkelde maar fascinerende constructie blijft.”
The post Gerechtspsychiater Paul Lodewyck zwaait na veertig

Lees meer »

Snelheidsduivel rijdt weg van politie aan 220 km/uur

De politie van Heusden-Zolder moest afgelopen weekend een laagvlieger uit het verkeer halen. Toen de chauffeur aan hoge snelheid over de Vogelsancklaan reed en de politie daarbij kruiste, zetten de agenten de achtervolging in. Daarbij moesten ze 220 km/uur rijden om de vluchter te kunnen volgen.

Lees meer »

Kapster Christel Verhaeghe van Team 2030 naar …N-VA in Wervik

Omdat ze zich niet kon verzoenen met haar plaats op de lijst voor de gemeenteraadsverkiezingen in oktober verliet kapster Christel Verhaeghe (57) maanden geleden Team 2030. Alvast een verlies voor de oppositiepartij die de ambitie heeft om de grootste fractie te worden. Christel Verhaeghe zegt de politiek evenwel geen vaarwel, want op de lijst van N-VA krijgt ze de tweede

Lees meer »

Noorse minister laat onder luid gejuich borsten zien tijdens feestje

De Noorse minister van Cultuur en Gelijkheid, Lubna Jaffery, heeft tijdens een feestje in het kader van Oslo Pride haar borsten laten zien. De minister ontving daarvoor een luid applaus van het publiek en ook de Noorse premier vindt het “prima”. Volgens Jaffery zelf is het haar “kleine bijdrage aan vrijheid en gelijkheid”.

Lees meer »

Uitbater van twee Bristol-winkels: “Mijn personeel moest ik laten gaan, maar we draaien nu wel topomzetten”

Jordy Van Hoornick (29) is zelfstandig uitbater van twee Bristol-winkels. Nu het bedrijf een gerechtelijke reorganisatie heeft aangevraagd, zag Jordy zich genoodzaakt zijn medewerkers af te danken. “We weten gewoon niet waar we aan toe zijn”, opent Jordy zijn klaagzang.
The post Uitbater van twee Bristol-winkels: “Mijn personeel moest ik laten gaan, maar we draaien nu wel topomzetten” appeared

Lees meer »

Festival Dranouter viert 50-jarig jubileum met foto-expo en boek: “De expo is een wandeling door het dorp waardoor je de geschiedenis van het festival ontdekt”

Festival Dranouter bestaat dit jaar 50 jaar. Dat vieren ze onder meer met een fototentoonstelling buiten. De mooiste foto’s van over de jaren heen staan opgesteld in het dorp. Daar zitten zowel foto’s tussen van artiesten, maar ook van de sfeer en eet- en drankstanden. Er is ook een bijhorend fotoboek verkrijgbaar.

Lees meer »

Vlaamse Roel (40) en zijn gezin zetten zich schrap voor orkaan Beryl op Jamaica: “We moeten matrassen voor ramen zetten en ons barricaderen in de badkamer”

De orkaan Beryl is op weg naar Jamaica, nadat hij in het zuidoosten van de Caraïben al dood en vernieling zaaide. Op het eiland worden de laatste ramen dichtgetimmerd en zet iedereen zich schrap. Ook Roel Stassen (40) en zijn gezin uit het Limburgse Vlijtingen (Riemst), die er met vakantie zijn. Zij barricaderen zich momenteel in hun hotelkamer.

Lees meer »