Nieuwe wandel- en fietsroutes doorheen Koksijde en Veurne brengen eerbetoon aan kunstenaar Paul Delvaux

Het Paul Delvauxmuseum was de uitgelezen locatie om de gloednieuwe wandel- en fietsroutes voor te stellen rond het leven en werk van de wereldberoemde kunstschilder Paul Delvaux, die dertig jaar geleden overleed in Veurne. De twee wandelroutes, de twee fietsroutes en een nieuwe podwalk worden gepresenteerd in een praktische box.

De routes passeren langs plaatsen die een bijzondere betekenis hadden in het leven van Paul Delvaux. “Deze locaties in Sint-Idesbald en in Veurne zetten we via deze routes in de kijker”, zegt Jelle Vermeulen (projectmanager Kust Westtoer). “De respectievelijke (gratis) fietsroutes zijn 18,7 km (loopt doorheen Koksijde en Veurne) en 48,7 km (loopt doorheen Koksijde, Veurne en het hinterland met Beauvoorde en Steenkerke tot in Oostduinkerke). In de box zit een folder met de QR-code waar je de podwalk kunt downloaden en beluisteren tijdens je wandel- of fietstocht. Op de podwalks hoor je radio- en tv-presentator Xavier Taveirne en Koksijds K-ambassadeur en erfgoed- en museumgids Huguette Deck. Deze podwalks zijn er in het Nederlands en in het Frans.”

Tevreden reacties

Koksijds burgemeester Marc Vanden Bussche: “Sint-Idesbald was een echt kunstenaarsoord, want de kunstenaars kwamen hier graag om het speciale licht vast te leggen in hun werk. Delvaux hield ook van bloemen en hij was de inspiratiebron om een praalwagen met bloemen te maken voor onze Floraliën, Koket Koksijde. En voor deze fiets- en wandelroutes mocht de link met Veurne niet ontbreken, want in de schaduw van Sint-Walburgapark bracht hij zijn laatste levensjaren door.”

“Onze kust is een toeristische bestemming van formaat, waar kunst en natuur hand in hand gaan en voor een extra dimensie zorgen” – Sabien Lahaye-Battheu

Museummanager Ingrid Tahon: “Het Delvauxmuseum is gecreëerd tijdens het leven van de kunstenaar, en hij omschreef het als de ‘zon van zijn oude dag’. Het is dit jaar een bijzonder herdenkingsjaar. Naar aanleiding van zijn overlijden dertig jaar geleden schetst de tentoonstelling ‘Paul Delvaux, het lichaam en de achtergrond, een harmonieus samenspel’ het aparte universum van de kunstenaar, dat in de loop van zijn leven en carrière evolueert. We herdenken ook honderd jaar surrealisme. Hoewel Delvaux en Magritte internationale vertegenwoordigers zijn van het surrealisme, had Delvaux het niet zo voor ‘ismes’ en hij wilde zich met deze kunststroming niet vereenzelvigd zien.”

Gedeputeerde Lahaye-Battheu besluit: “Onze kust biedt veel meer dan zon, zee en strand en dit in alle seizoenen! Dit initiatief, dat kadert in het relanceproject van Toerisme Vlaanderen, is een uitnodiging om de fascinerende wereld van Delvaux op een sportieve manier te ontdekken. Onze kust is een toeristische bestemming van formaat, waar kunst en natuur hand in hand gaan en voor een extra dimensie zorgen. Samen vieren we de artistieke erfenis van Paul Delvaux.”

Praktisch: de fiets- en wandelbox kost 10 euro en is te koop in het museum, Toerisme Veurne en Koksijde-Oostduinkerke of via www.qshop.westtoer.be. Verdere info op www.visitwestvlaanderen.be/podwalkswww.dekust.bewww.delvauxmuseum.be.

The post Nieuwe wandel- en fietsroutes doorheen Koksijde en Veurne brengen eerbetoon aan kunstenaar Paul Delvaux is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

OC Caeneghem en nieuwe jeugdlokalen officieel geopend in Tielt: “Het was het wachten waard”

Zaterdag opende het Tieltse stadsbestuur officieel de nieuwe jeugdlokalen en de nieuwe polyvalente zaal in de tuin achter die lokalen. Alles samen goed voor een investering van zowat 3,2 miljoen euro. De Kanegemnaars hebben wel wat geduld moeten hebben, want de eerste plannen dateren eigenlijk al van 2016.
The post OC Caeneghem en nieuwe jeugdlokalen officieel geopend in Tielt:

Lees meer »

Kinderen van De Strandloper in Koksijde schitteren in schoolfeest in Inspirant aan zee

Leerlingen, leerkrachten en ouders van De Strandloper BuBaO keken reikhalzend uit naar het schoolfeest in Inspirant aan zee in Oostduinkerke. Apetrots, uitgedost in hun op maat gemaakte toneeloutfit, vertederden de kinderen hun toeschouwers tijdens het totaalspektakel met als thema ‘Op zoek naar een betere wereld’.
The post Kinderen van De Strandloper in Koksijde schitteren in schoolfeest in Inspirant aan

Lees meer »

“Iedereen moet spreken over willen promoveren, niet moeten”: Nieuwbakken Zulte Waregem-coach Sven Vandenbroeck begonnen aan Operatie Promotie

De voorbereiding bij Zulte Waregem is nu ook echt begonnen. De eerste oefenwedstrijd werd gewonnen, de open training voor fans is gegeven. Een gesprek met nieuwbakken T1 Sven Vandenbroeck. “In 1B moet je niet te lang met hetzelfde systeem voetballen.” We kunnen ons dus verwachten aan tactische flexibiliteit.
The post “Iedereen moet spreken over willen promoveren, niet moeten”: Nieuwbakken

Lees meer »

‘Misstiano Penaldo’: terwijl Ronaldo ook ná affluiten weer volschoot, krijgt BBC na flauwe grap bakken kritiek

Zelfs bij Cristiano Ronaldo, 39 en al alles meegemaakt op een voetbalveld, kunnen de emoties nog keihard toeslaan. In de verlengingen tegen Slovenië huilde de Portugese wereldster tranen met tuiten omdat hij op het EK voetbal net een erg belangrijke penalty had gemist. De hele selectie moest hem troosten. Ook in het flashinterview was het met de krop in de

Lees meer »

Voortvluchtige drugsbaron Hoesny ‘Hitler’ krijgt 15 jaar cel en ziet 8 miljoen euro verbeurd verklaard

De correctionele rechtbank heeft de voortvluchtige Antwerpse drugsbaron Hoesny A. veroordeeld tot vijftien jaar cel en een boete van 400.000 euro wegens grootschalige cocaïnesmokkel via de haven van Antwerpen. Daarnaast legt de rechtbank een verbeurdverklaring van 8 miljoen euro aan criminele inkomsten op. Voetbalmakelaar en voormalig AEL-kopstuk Mohamed Benhaddou, de rechterhand van Hoesny, moet tien jaar de cel in.

Lees meer »

TERUGLEZEN OEKRAÏNE. Russisch regeringsvliegtuig onderweg naar VS – “Zelensky komt naar EU-top in Brussel”

Er is een Russisch regeringsvliegtuig onderweg naar luchthaven JFK in New York. Het doel van de trip is niet bekend. Opmerkelijk: na de Russische dreigementen tegen Washington die volgden op de Oekraïense raketaanval op de havenstad Sebastopol afgelopen weekend, hebben de Amerikaanse en de Russische ministers van Defensie gisteren voor het eerst sinds maart vorig jaar met elkaar gesproken. Lees

Lees meer »

Klokkenluider in dossier rond fraude bij magistratenexamen zelf opgepakt: “Dit is hallucinant”

In het strafonderzoek naar de fraude bij het magistratenexamen van januari hebben speurders van de Brusselse federale politie één van de twee klokkenluiders in het dossier opgepakt. De advocaat werd vrijdagochtend door drie agenten van zijn vrijheid beroofd en de hele voormiddag verhoord. “Dit is hallucinant” zegt zijn raadsman.
The post Klokkenluider in dossier rond fraude bij magistratenexamen zelf

Lees meer »