Achttien jaar cel gevorderd voor Tsjetsjeen (26) die terreuraanslag wilde plegen

Een 26-jarige Tsjetsjeen uit Menen hangt in de Brugse correctionele rechtbank achttien jaar gevangenisstraf boven het hoofd voor poging tot terroristische moord en leiderschap van een terroristische groep. Abubakar S. wilde samen met zijn vrouw een aanslag plegen in de joodse buurt en op een LGBTQ-bar in Antwerpen. Voor zijn partner vorderde het federaal parket acht jaar cel.

Het onderzoek ging van start toen Abubakar S. in het voorjaar van 2023 steeds duidelijker begon te radicaliseren. Zo zou de twintiger uit Menen gedweept hebben met Islamitische Staat (IS). Via Telegram begon hij gesprekken te voeren over een mogelijke terroristische aanslag. Daarbij zouden een homobar en de joodse buurt in Antwerpen als mogelijke doelwitten genoemd zijn. In zijn zoektocht naar wapens en kompanen kwam S. in contact met een undercoveragent, die erg snel het vertrouwen van de verdachte wist te winnen. De beklaagde werd ingerekend toen hij op 4 mei 2023 effectief een wapen van de undercoveragent had gekocht.

Plannen vergevorderd

Abubakar S. en zijn partner Liza M. (34) moesten zich voor de correctionele rechtbank verantwoorden voor poging tot terroristische moord. Volgens het federaal parket waren de plannen immers al vergevorderd. In afwachting van een grote aanslag zou S. in eigen streek ook een kleinere aanslag op de politie gepland hebben. In die omstandigheden vorderde het OM achttien jaar cel, met een beveiligingsperiode van twaalf jaar. Liza M. zou hem in zijn plannen gesteund en aangemoedigd hebben. Daarom werd acht jaar cel gevorderd.

De broer van S. staat net als twee andere beklaagden terecht voor deelname aan de activiteiten van een terroristische groep. Het OM vorderde twee tot vier jaar cel voor hen.

The post Achttien jaar cel gevorderd voor Tsjetsjeen (26) die terreuraanslag wilde plegen is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Knokke-Heist gaat uniek karakter van Het Zoute beschermen: “Druk op de wijk onder controle houden”

De typische kronkelende smalle paadjes, straten tussen de tuinen van de villa’s en witte verf. Het zijn maar enkele zaken die Het Zoute in Knokke typeren. De voorbije 115 jaar werd het wellicht de meest exclusieve wijk van Vlaanderen. De gemeente wil dat typische en ‘unieke’ karakter beschermen en hanteert daarom voor het eerst de BGO (Beleidsmatig Gewenste Ontwikkeling). “Door

Lees meer »

LIVE SPANJE-GEORGIË. Achterstand komt als donderslag bij heldere hemel, klaart het voor rust nog op voor de Spanjaarden?

De Spanjaarden maakten op dit EK voetbal als een van de weinige toplanden wel indruk door in een groep met Italië en Kroatië 9 op 9 te halen. EK-debutant Georgië beleefde dan weer een sprookje: het klopte in de laatste match verrassend Portugal en stootte zo als derde door naar de volgende ronde. Krijgt dit sprookje een vervolgverhaal of worden

Lees meer »

Zijn Eric (44) en Eva (46) onschuldige slachtoffers van de drugsoorlog? “Café werd in het verleden al gesloten”

Twee doden waaronder een vrouw en drie gewonden. Dat is de voorlopige tol na de brutale schietpartij op het terras van een café in Brussel-Zuid. Van de daders die op een scooter wegvluchtten, ontbreekt elk spoor. Of er een link is tussen de slachtoffers en het drugsmilieu blijft weliswaar de vraag. “Het kan even goed een vergissing zijn waarbij de

Lees meer »

Burgemeester Bart De Wever en schepenen trakteren Antwerpenaren op eerste Zeeuwse mosselen: “Dit jaar zijn er minder door de vele regen”

Op de Grote Markt in Antwerpen werden voorbijgangers woensdagmiddag getrakteerd op Zeeuwse mosselen. Het was de aftrap van het seizoen van de Zeeuwse bodemcultuurmosselen. "Promotie is nodig", zegt mosselkweker Alex van Houte van Aqua-Triton Mossel. "Want er worden steeds minder mosselen gegeten en een groot deel van de percelen in de Oosterschelde zullen dit jaar minder mosselen opleveren door de

Lees meer »

Goedele Liekens revalideert na zware covid: “Toen ik bijna niet meer kon praten, wist ik dat er iets niet klopte”

“Bibberen en beven. Koorts en hoesten.” Goedele Liekens (61) heeft er bewogen weken op zitten: na de dramatische verkiezingsuitslag van ‘haar’ partij Open Vld liep ze een ernstige coronabesmetting op. Als risicopatiënt wil Goedele dan ook niets aan het lot overlaten en ondergaat daarom een uitgebreide behandeling. “Dezelfde als topsporters krijgen”, vertelt de seksuologe in ‘Dag Allemaal’.

Lees meer »

Geen genade voor hoogbejaarde drugsdealer: ‘Bertje de cannabisboer’ (81) krijgt twee jaar effectieve celstraf

Terwijl veel van zijn leeftijdsgenoten hun dagen in een rustoord slijten, zoekt Albert M. liever de spanning op. Liefst 36 jaar na zijn eerste veroordeling en op een zucht van zijn 82ste verjaardag kreeg de Nederlander, in het drugsmilieu bekend als ‘Bertje de cannabisboer’, opnieuw twee jaar effectieve celstraf. “Hij trekt totaal geen lessen uit zijn eerdere veroordelingen.”

Lees meer »

Jongeman haalt levensgevaarlijke stunt uit op trein

Een jongeman heeft zondag een levensgevaarlijke stunt uitgehaald op een treinrit in de Ardennen. Hij hing schijnbaar ontspannen achterop een rijdende trein tussen Sy en Hamoir in de provincie Luik. ASTB, een vakbond voor treinbestuurders, wil dat een onderzoek wordt geopend.

Lees meer »