“Is dit mijn bedanking voor al die jaren in de gemeentepolitiek?: Anzegemse burgemeester veroordeeld tot 8.000 euro boete voor opruimwerken in park

Gino Devogelaere, burgemeester van Anzegem, is veroordeeld tot een boete van 8.000 euro, waarvan de helft effectief, voor de opruimwerken in het Sint-Arnolduspark in Tiegem. De rechter oordeelde dat de burgemeester daarbij zijn boekje te buiten ging en schade aanrichtte aan de natuur. “Lag onze lijst nog niet vast, ik stopte meteen als burgemeester.”

In het Sint-Arnolduspark, ook bekend als het Tiegempark, sneuvelden in februari 2022 heel wat bomen bij de doortocht van storm Eunice. Begin 2023 gaf burgemeester Gino Devogelaere (Samen Eén) daarom de opdracht om het park op te ruimen en omgevallen bomen en afgewaaide takken te verwijderen. De natuurinspectie had voordien nochtans al contact opgenomen met Devogelaere met de boodschap dat deze werken niet mochten plaatsvinden, mede omdat de wilde hyacint in bloei stond.

Werken toch uitgevoerd

De burgemeester verzekerde de natuurinspectie dat de werken niet zouden doorgaan en dat er voor alle nieuwe werken een machtiging gevraagd zou worden. Later werd vastgesteld dat er desondanks ingrijpende werken waren uitgevoerd in het park. Devogelaere zou later verklaren dat dit was omwille van de veiligheid en omdat er ratten zaten in het dode hout. Om dit te verwijderen, werden zware machines gebruikt en daardoor raakten ook de bodem en de struiklaag beschadigd. De natuurinspectie schatte dat er tot 1.435 m² bosbodem beschadigd was.

Op het proces was lang onduidelijk of er nu een kapvergunning nodig was voor deze werken of niet. Volgens burgemeester Devogelaere viel Tiegempark onder de regelgeving voor parken, wat inhoudt dat er geen vergunning nodig was. “Mijn voorganger Claude Van Marcke kocht het park net omdat het een park was”, zei burgemeester Devogelaere op het proces. “Hij wist dat we in een bos veel meer moeten opletten qua beheer.”

Halverwege het proces dook echter plots een kapvergunning op, waardoor de betrokken partijen hun standpunten moesten herbekijken. Uiteindelijk bleek dit voor het vonnis weinig verschil te maken. De rechter nam akte van de kapvergunning, maar meende dat de burgemeester de voorwaarden daarvan niet naleefde en dat er onvoorzichtig te werk gegaan was. De rechter stelde daarbovenop duidelijk dat het bosdecreet wel degelijk van toepassing is in het Sint-Arnolduspark. Of er sprake is van een bos, hangt af van de feitelijke toestand op het terrein, niet van de bestemming in de gewestplannen of het feit dat in de verkoopakte sprake was van een park.

Ontgoochelde burgemeester

Burgemeester Devogelaere is enorm ontgoocheld door het vonnis. “Dit alles berust op een misverstand”, reageert Devogelaere. “Niemand op de gemeente was op de hoogte dat er voor omgewaaide bomen een kapvergunning nodig was. Ik moet blijkbaar de notaris op de vingers tikken die ons negen jaar geleden een bos verkocht heeft als een park. Ik heb onze gemeentewerkers nu al verboden om nog onderhoudswerken uit te voeren in het Sint-Arnolduspark. We weten echt niet meer wat er nu nog mag en wat niet.”

“In de komende verkiezingen kom ik op als lijstduwer, maar moest onze lijst nog niet vastliggen, dan stopte ik meteen als burgemeester. Ik ben dertig jaar actief in de gemeentepolitiek en werd zeven jaar geleden onverwacht burgemeester, als dit hiervoor mijn bedanking is… Maar zo gemakkelijk laat ik me niet aan de kant drummen, ik kreeg vandaag al bemoedigende reacties dat ik mijn hoofd niet mag laten hangen. Ik bespreek later nog met mijn advocaat of we al dan niet beroep aantekenen, maar ik zal de boete sowieso uit mijn eigen zak betalen.”

Aannemer vrijgesproken

De verantwoordelijke aannemer stond mee terecht, maar werd vrijgesproken. Hij vroeg immers aan de burgemeester of er geen kapvergunning nodig was en voerde de werken pas uit toen de burgemeester daar ontkennend op antwoordde. “Ik ben blij voor hem, hij is er gelukkig al van af”, aldus nog de burgemeester.

De rechter stelde verder een deskundige aan om de schade in het park verder te bepalen.

The post “Is dit mijn bedanking voor al die jaren in de gemeentepolitiek?: Anzegemse burgemeester veroordeeld tot 8.000 euro boete voor opruimwerken in park is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Recordaantal animatoren voor speelpleinwerking Tistof in Wervik en Geluwe: “Sommigen zijn hier al zeven jaar aanwezig”

Maandag 1 juli gaat speelpleinwerking Tistof opnieuw van start in Wervik en Geluwe. Een vaste waarde tijdens de zomervakantie. “We kunnen met trots aankondigen dat we een recordaantal animatoren hebben klaarstaan om kinderen een onvergetelijke zomer te bezorgen”, aldus jeugdconsulent Rein De Jongh. “Het gaat om een zestigtal jongens en meisjes.” Zaterdag was er in de stadszaal Oosthove een vormingsdag.

Lees meer »

Ophef in internationale media: Nederlandse beachvolleyballer die werd veroordeeld voor verkrachting 12-jarige mag nu meedoen aan Olympische Spelen

In de buitenlandse media is er consternatie ontstaan over de kwalificatie en deelname van Steven van de Velde (29) aan de Olympische Spelen in Parijs. De Nederlandse beachvolleyballer werd in 2016 namelijk veroordeeld voor de verkrachting van een twaalfjarig meisje in Milton Keynes in Engeland. Van de Velde was negentien jaar oud op het moment van de feiten.

Lees meer »

Basisschool ’t Klavertje in Wenduine sluit schooljaar muzikaal af

In basisschool ’t Klavertje in Wenduine werd vrijdag al zingend de zomervakantie ingezet. De leerlingen van de derde graad componeerden een schoollied dat aan alle kinderen werd aangeleerd, en dat lied ging vrijdag in première onder het goedkeurend oog van vele ouders.
The post Basisschool ’t Klavertje in Wenduine sluit schooljaar muzikaal af appeared first on KW.be.

Lees meer »

Meer dan 100 dolfijnen aangespoeld op Amerikaanse oostkust

Aan de oostkust van de Verenigde Staten zijn ongeveer 125 witflankdolfijnen gestrand. De dieren kwamen vast te zitten aan een schiereiland in de Amerikaanse staat Massachusetts toen het eb werd. Reddingswerkers proberen de dieren nu terug naar de oceaan te begeleiden. Zeker 10 dolfijnen zijn al gestorven.

Lees meer »

Na onderzoek naar Songfestival in Malmö: organisatie stelt actieplan voor én benoemt nieuwe directeur

De European Broadcasting Union (EBU) benoemt een nieuwe directeur en gaat de regels voor delegaties verduidelijken. Dit zijn de uitkomsten van het onafhankelijke onderzoek dat de organisator van het Eurovisiesongfestival heeft laten uitvoeren na scherpe kritiek van verschillende deelnemers en de diskwalificatie van Joost Klein. Nederland volgt nauwlettend of de EBU haar beloften nakomt en zal op basis daarvan beslissen

Lees meer »

“Voor dit kind is er niets. Daar kan ik niet mee leven”: Jules (11) is gezond en wel, toch moet hij naar het ziekenhuis

In de provincie Oost-Vlaanderen dreigt een jongen van elf deze week in het ziekenhuis te belanden, omdat er geen crisisopvang voor hem wordt gevonden. Jules* is nochtans gezond, maar nergens anders is er plaats voor hem. Niet in een jeugdvoorziening, niet bij een pleeggezin. En het ergste: zoals Jules waren er vorig jaar 744 kinderen. “We geven asielzoekers bed, bad

Lees meer »

Mauro (13) uit Deerlijk mag zich nu ook opmaken voor een rol in ‘Kruimeltje en de strijd om de goudmijn’: “Ik zie het helemaal zitten”

Enkele weken nadat hij te horen kreeg dat hij de rol van Janneman Darling, de oudste broer van Wendy, mag vertolken in de musical ‘Peter Pan’ van Deep Bridge, mag Mauro Degroote (13) uit Deerlijk zich nu ook opmaken om aan te treden in ‘Kruimeltje en de strijd om de goudmijn’ van REP Entertainment in Nederland.
The post Mauro

Lees meer »

Freinetschool De Bonte Specht in Roeselare heet voortaan Fiora: “Nieuwe naam en nieuw logo moeten voor wat meer naambekendheid zorgen”

Freinetschool De Bonte Specht langs de Honzebroekstraat in Roeselare heet voortaan freinet Fiora. “Met de nieuwe naam en een nog mooiere en groenere site willen we de school extra in de kijker zetten”, aldus directrice Bieke Casteleyn.
The post Freinetschool De Bonte Specht in Roeselare heet voortaan Fiora: “Nieuwe naam en nieuw logo moeten voor wat meer naambekendheid zorgen”

Lees meer »

N-VA blijft bij Europese Conservatieven van Meloni

De Poolse PiS-partij die de voorbije jaren de rechtsstaat in Polen uitholde, gaat niet in op het aanbod van Viktor Orban om zich aan te sluiten bij een nieuwe uiterst-rechtse fractie “de Patriotten voor Europa”. Ze blijft bij de ECR, net als de N-VA.

Lees meer »

Meerkamper Simon Versavel (Flac Ieper) hoopt op titel in eigen club

Komend weekend kan je in Ieper terecht voor het PK meerkamp. Bij de atleten van Flac Ieper is het onder meer uitkijken naar Simon Versavel (22). Voor Simon is het komend weekend een van de hoogtepunten van het seizoen. “Ik heb er echt naar uitgekeken”, zegt de Zonnebekenaar. “Op het Vlaams kampioenschap begin mei werd ik tweede op de tienkamp

Lees meer »

Ouders komen in tranen aan op laatste schooldag na drama met verdronken jongen (7): “Iedereen is in shock”

Wat een feestelijke afsluiter moest worden van het schooljaar, werd bij basisschool Mikado in Borgerhout een dag van rouw. Bij een uitstap naar recreatiedomein De Mosten in Hoogstraten verdronk donderdag een 7-jarige leerling. “Iedereen is in shock”, reageert gedelegeerd bestuurder Geert Van Kerckhoven. “Onze zorg gaat in de eerste plaats uit naar de ouders, de leerlingen en ook het schoolteam.”

Lees meer »

Krommenhaakpad is gloednieuwe wandelroute in Torhout

Torhout is een wandelroute rijker: het Krommenhaakpad. Het gloednieuwe traject van 7,7 kilometer werd uitgestippeld door Ivan Bauwens en zijn vrouw Lucrèse Warnez, die de lokale afdeling van Pasar leiden.
The post Krommenhaakpad is gloednieuwe wandelroute in Torhout appeared first on KW.be.

Lees meer »

Een rollercoaster aan emoties: ontgoochelde Engelse fans vernemen buiten het stadion gelijkmaker van Bellingham

In sommige gevallen tot honderden euro’s betalen voor een wedstrijdticket en dan toch nog de fantastische omhaal van Jude Bellingham missen. Het overkwam enkele Engelse fans, die vroegtijdig het stadion verlieten bij een 0-1-achterstand tegen Slovakije. Balen en tegelijkertijd vieren. Intussen klinkt de kritiek in de Engelse pers – ondanks de kwalificatie – steeds luider. Buiten bij Rio Ferdinand…

Lees meer »