Inwoners van gehucht de Brandhoek bij Ieper nemen afscheid van kerk die binnenkort gesloopt wordt

Inwoners van het gehucht de Brandhoek in Ieper hebben dit weekend afscheid genomen van hun kerk. Die wordt binnenkort gesloopt om plaats te maken voor een nieuw ontmoetingsplein. Buurtbewoners mochten een aandenken aan de kerk mee naar huis nemen, gaande van een biechtstoel tot leistenen van de kerktoren. "Waar ik hem zal bewaren? Wellicht op de slaapkamer, maar het hangt ervan af wat mijn vrouw daarover zegt." 

Meer krantenkoppen in België

Politicoloog Carl Devos: “Deze formatie is uiterst ongewoon: precies wat nodig is”

“De euforie over de formaties ruimt plaats voor realisme. Er zijn – momenteel – geen andere coalities mogelijk, dat wil niet zeggen dat ze daarom onmogelijk zijn”, schrijft politicoloog Carl Devos (UGent). Door de uiteenliggende standpunten van de betrokken partijen, blijkt de federale formatie allesbehalve een sinecure te zijn. Want hoe ongewoon is deze formatie nu juist? En wie is

Lees meer »

11.000 fans feesten mee met Joost Klein op Genk on Stage tijdens eerste Belgische optreden na Songfestival: “Als ik ooit stop, is mijn laatste optreden in België”

De Europalaan in Genk werd voor één dag de Europapalaan en een extra groot festivalterrein voor 11.000 bezoekers, allemaal voor één man: Joost Klein. De Nederlander trad vandaag voor het eerst sinds zijn veelbesproken (bijna) deelname aan het Songfestival op in België. Genk on Stage, het gratis stadsfestival in Genk, kon Klein strikken en daar kwam véél volk op af.

Lees meer »

“Aan het geel heb ik niet gedacht”: Remco Evenepoel zonder kleerscheuren naar Galibier, maar onze landgenoot ziet ploeggenoot uitvallen

Remco Evenepoel heeft z’n eerste dag in de witte trui in de Tour goed en wel overleefd. In het gezelschap van Tadej Pogacar kwam hij door de grote valpartij in de finale met achterstand over de finish, maar tijdsverlies leverde hem dat niet op. Morgen volgt de eerste serieuze test op de Col du Galibier. Onze landgenoot zal het wel

Lees meer »

Tentoonstelling in Langemark katapulteert je terug naar Bakelandtstoet

Juni is in de aanloop van de Musical Bakelandt bezaaid met activiteiten en evenementen rond de legendarische struikrover. Van de Facebookactie ‘Waar is Ludovic?’ tot een expo over de tien Bakelandtstoeten. “Het is verrassend om jezelf terug te zien op foto’s van dertig à veertig jaar geleden”, zeggen samenstellers Luc Descamps en José Rondelez van het Bakelandtcomité.
The post

Lees meer »

Gigantisch grote broer voor doorkijkkerkje van Borgloon in Hasselt: “We willen het hart van Herkenrode terugbrengen”

Het historische hart van de abdij van Herkenrode in Hasselt wordt weer opgebouwd. Architecten Arnout Van Vaerenbergh en Pieter-Jan Gijs, bekend van onder meer het doorkijkkerkje in Borgloon, doen hun werk nog eens over en komen met een groots ontwerp. Dat zal hopelijk niet alleen een kerk, maar ook andere verdwenen kloostergebouwen doen verschijnen in het landschap. Het project met

Lees meer »

Ruim 5.400 studenten leggen toelatingsexamen af voor arts, een forse stijging: “Opleiding verdraagt zulke grote schokken niet”

5.477 studenten leggen vandaag het toelatingsexamen af voor arts. Morgen zijn er 1.767 kandidaten voor het toelatingsexamen tandarts, donderdag zijn 708 kandidaten voor het examen dierenarts. Nooit eerder waren er zo veel inschrijvingen voor de toelatingsexamens. "Dat gaat een hele opdracht worden voor de faculteiten van dit land", zegt Piet Hoebeke, decaan aan de UGent.

Lees meer »