Gemengde gevoelens na afloop Rally van Ieper: veel ambiance bij shakedown Boezinge, weinig sfeer op de Grote Markt van Ieper

“Het is niet meer zoals 20 jaar geleden, toen de Rally van Ieper, nog heel de regio op zijn kop zette.” Hoewel op sportief vlak de piloten het beste van zichzelf gaven, was de 59ste editie van de Ieperse rally op vlak van beleving niet meteen een hoogvlieger. “Voor de horeca in Ieper zijn de hoogdagen van rally toch een beetje voorbij”

Met het verdwijnen van het FIA World Rally Championship (WRC) lijkt de Ardeca Ypres Rally, in de volksmond nog altijd gekend als de rally van Ieper, weer wat toegankelijker te zijn geworden voor de gewone man in de straat. Of is dat slechts schijn? De Ardeca Ypres Rally stond dit jaar op de kalender van het Belgisch rallykampioenschap Divisie 1, maar daarnaast reden ook wagens mee in Divisie 2, een voor rallyteams veel budgetvriendelijker wedstrijd. “De rally van Ieper is voor deelnemers sowieso een dure wedstrijd, ook omdat die over 2 dagen loopt”, zegt rallyjournalist Sandro Delaere. “De Divisie 2 biedt de mogelijkheid om op een goedkopere manier aan een wedstrijd deel te nemen. Daarbij zijn er wel wat beperkingen. Zo mag je bijvoorbeeld niet deelnemen met een Porsche.”

“De grote namen van vroeger mis ik toch een beetje”

Sandro Delaere is kritisch over de editie van het voorbije weekend. “De shakedown in Boezinge was dikke pret, maar dat was geen organisatie van de rally zelf. Het waren plaatselijke ondernemers die er hun schouders onder het initiatief hadden gezet.” Delaere vindt nu niet meteen dat de WRC moet terugkeren. “Ieper is daar misschien een beetje te klein voor”, zegt hij. “Maar vroeger speelden we op Europees vlak mee. Daarna hadden we nog het Brits kampioenschap, maar nu zijn we nog ‘enkel’ een manche in het Belgische kampioenschap. Niets fout mee uiteraard, maar de grote namen van vroeger mis ik toch een beetje.”

Flauw

Ook naar beleving toe kan er volgens de rallyjournalist nog een tandje worden bijgestoken. “De slotceremonie op de Grote Markt vond ik maar een flauwe bedoening. Maar pas op, al bij al blijft de rally van Ieper de moeite om te komen bekijken. Het feit dat de rally meer dan 130 deelnemers aan de start kreeg, stemt mij positief. Het was lang geleden dat dat nog zo was.”

Ook positief is dat de rally dit jaar gespaard bleef van grote ongevallen. Tom Boonen reed met zijn Skoda Fabia Rally 2 de gracht in en Jos Verstappen, de vader van F1-piloot Max Verstappen, maakte een zware crash op de Kemmelberg, net na te zijn gestart. “Maar voor de rest viel het allemaal mee, er werd geen enkele KP geannuleerd of zo”, aldus nog Sandro Delaere.

Weinig volk

Chris Bevernage, uitbater van Marktcafé Les Halles, is wat teleurgesteld. “De hoogdagen van rally zijn voor ons toch een beetje voorbij”, aldus de horecaman. “Er was zaterdag weinig volk, niet echt veel meer dan op een doorsnee weekend. Ik dacht dat na het podium zaterdagavond wel wat volk tot bij ons zou komen, maar dat bleek niet zo. En tegen 22.30 uur konden we onze buitenbar al afbreken, terwijl ik mij tijden herinner dat dat pas laat in de nacht was voor we dat moesten doen. Misschien zat het voetbal er voor iets tussen, ik weet het niet. Pas op, voor de organisatoren van de rally is het ook niet meer gemakkelijk. Ik ervaar het zelf dat sponsors veel moeilijker met geld over de brug komen. En tickets, en dat geldt niet enkel voor de rally, zijn niet meer goedkoop. Neen, ik vrees dat de tijd van 20 jaar geleden, toen Marlboro nog sponsorde, niet meer snel zal terugkomen.

(CMW)

The post Gemengde gevoelens na afloop Rally van Ieper: veel ambiance bij shakedown Boezinge, weinig sfeer op de Grote Markt van Ieper is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

SpaceX krijgt opdracht speciaal tuig te ontwikkelen dat ISS na pensioen veilig moet helpen vergaan

Het Amerikaanse ruimtevaartbedrijf SpaceX moet ervoor zorgen dat het internationaal ruimtestation ISS over een paar jaar veilig ten onder gaat, zo is donderdag bekendgemaakt. Als het zover is, moet het complex verbranden in de dampkring. Het bedrijf van miljardair Elon Musk heeft nu officieel de opdracht gekregen om daar een vaartuig voor te ontwikkelen en te bouwen.

Lees meer »

Vertragingen bij Duits treinverkeer zorgen voor klachten bij Rode Duivels-fans: “Na vier treinen is een vriendin ons komen ophalen”

Na de kwalificatie voor de achtste finales, woensdagavond tegen Oekraïne, kennen tal van Rode Duivels-fans problemen met hun terugkeer vanuit Stuttgart naar huis. Al sinds het begin van het Europees Kampioenschap klagen voetbalfans over de treinen in Duitsland, een al jaren aanslepend en groeiend probleem. “Over de NMBS ga ik nu minder klagen”, klinkt het.

Lees meer »

Eenzame man terecht voor exhibitionisme aan Vetexsite in Kortrijk: “Was niet de bedoeling dat iemand hem zou zien”

Een 50-jarige man uit Oekraïne riskeert één jaar cel voor aantasting van de seksuele integriteit en exhibitionisme. Tussen de slachtoffers zat een meisje van 13 jaar en… de agenten die hem naar het commissariaat overbrachten.
The post Eenzame man terecht voor exhibitionisme aan Vetexsite in Kortrijk: “Was niet de bedoeling dat iemand hem zou zien” appeared first on KW.be.

Lees meer »

Michael Obasuyi en Helena Ponette verlengen titel op BK Atletiek

Net als vorig jaar in Brugge werden Helena Ponette en Michael Obasuyi in Brussel nationaal kampioen op respectievelijk de 400 meter in 51”88 en de 110 meter horden in 13”24. Met het oog op Parijs geeft dit voor beide Oostendenaars alvast een boost aan vertrouwen.
The post Michael Obasuyi en Helena Ponette verlengen titel op BK Atletiek appeared first

Lees meer »

Politie pakt 3 mannen op voor drugsfeiten aan KBC Overijse

De politie heeft maandag 3 mannen opgepakt voor drugsgerelateerde feiten rond het KBC kantoor in het centrum van Overijse. 1 van de 3 werd meteen na ondervraging vrijgelaten, 1 man moet vandaag voor de onderzoeksrechter verschijnen. De 3e verdachte, een minderjarige, moet voor de Franstalige jeugdrechter verschijnen.

Lees meer »

Reizende tentoonstelling over architect Charles Pil: “We koesteren dit waardevolle huis”

Precies 75 jaar geleden overleed de Oostendse architect Charles Pil. Om hem te herdenken reist een unieke tentoonstelling met beeld en woord door vijf steden en gemeenten, met start in Oudenburg, die een link hebben met de architect. “In onze stad tekende hij zes gebouwen”, aldus cultuurfunctionaris Wouter Dhaeze.
The post Reizende tentoonstelling over architect Charles Pil: “We koesteren

Lees meer »

Festival Dranouter viert 50-jarig jubileum met foto-expo en boek: “De expo is een wandeling door het dorp waardoor je de geschiedenis van het festival ontdekt”

Festival Dranouter bestaat dit jaar 50 jaar. Dat vieren ze onder meer met een fototentoonstelling buiten. De mooiste foto’s van over de jaren heen staan opgesteld in het dorp. Daar zitten zowel foto’s tussen van artiesten, maar ook van de sfeer en eet- en drankstanden. Er is ook een bijhorend fotoboek verkrijgbaar.

Lees meer »

Zus van koningin Mathilde debuteert als actrice: “Ik wilde mijn angsten overwinnen”

Hélène d’Udekem d’Acoz (44), zus van koningin Mathilde, heeft een opvallende carrièrewissel gemaakt. De gewezen advocate debuteert als actrice. Het eerste toneelstuk waarin ze de hoofdrol speelt, gaat vanavond in première op het hoog aangeschreven festival van Avignon in Frankrijk. Een opvallende zet voor de gravin, die naar eigen zeggen aan een bijna verlammende verlegenheid lijdt.

Lees meer »