Niemand wil verhuren aan koppel met 12 kinderen uit Blankenberge, uithuiszetting dreigt: “Zoek maar een boerderij, dan heeft niemand last van jullie’”

Steven Van Gansbeke en Melissa Pannekoek beleven bange dagen met hun 12 kinderen: als ze tegen 1 augustus geen nieuwe woonst gevonden hebben, dreigt een gedwongen uithuiszetting. “Al tiéntallen huizen hebben we bekeken, maar nergens zijn we welkom. Dit is pure discriminatie.”

Steven en Melissa wonen met hun twaalf kinderen al dertien jaar in een rijhuis in de Oudstrijdersstraat. “Het heeft voor ons een grote sentimentele waarde: de kinderen zijn hier allemaal opgegroeid. En ook de locatie is ideaal. Overal dichtbij, leuk speelpleintje voor de deur. Ik werk in Zeebrugge, da’s lekker dichtbij. Maar ja, het is een oud huis en er zijn veel problemen.”

“Vloeren, ramen; alles moet eruit voor saneringswerken. En na die verbouwingen komt de eigenaar er zelf in wonen. Hij is altijd correct tegen ons geweest, maar nu staat hij zelf ook met zijn rug tegen de muur: als wij hier tegen 1 augustus niet buiten zijn, hangen er hem boetes boven het hoofd”, vertelt Steven.

Bang afwachten

Het is dus momenteel bang afwachten voor het gezin. “Wat als we écht niks vinden? Dan staan we straks met onze 12 kinderen op straat. Ondertussen blijven we op goed geluk rondbellen, maar het is overal hetzelfde verhaal: altijd worden we afgewimpeld. Je zou beter op een boerderij gaan wonen, zei iemand. Daar zijn we met onze twaalf kinderen niemand tot last. Weer een andere verhuurder vond het nodig om de huurprijs plots te verdubbelen. Jullie krijgen toch genoeg kinderbijslag, zei die doodleuk.”

Steven en Melissa klopten ook al bij het OCMW aan, maar ook daar werden ze niet geholpen. “En doordat we met zoveel zijn, komen we blijkbaar ook niet in aanmerking voor een sociale woning. Terwijl in Blankenberge heel wat sociale woningen gewoon leegstaan”, klinkt het.

Kopen is onbetaalbaar

Steven en Melissa zijn stilaan ten einde raad. Hun tijd raakt op. “Volgende maand mogen we naar de bank om een lening te bespreken, maar huren is voor ons veel haalbaarder dan kopen”, zegt Steven. “We zijn altijd op tijd geweest met het betalen van de huur. Toch worden we keer op keer afgestraft omdat we 12 kinderen hebben. Dit is pure discriminatie.”

“Mensen raden ons aan om over de kinderen te zwijgen, maar vroeg of laat komt dat toch uit”, zegt Melissa. “En waarom zou ik überhaupt over mijn kinderen moeten liegen? Ik ben trots op mijn kroost.”

Altijd een oordeel

De oudste is achttien jaar, de jongste drie maanden. “Ze komen niets te kort en doen het allen goed op school”, zegt Steven. “Toch heeft iedereen altijd wel een oordeel klaar. Ook nu we met ons verhaal naar buiten komen. ‘De familie Poepen’, las ik op Facebook, en dat ik beter in een handdoek had geschoten. Ik probeer er mij niet meer te veel aan te storen, maar het doet toch pijn om zoiets te lezen. Zelf heb ik een ongelukkige jeugd gehad, maar ik doe er alles aan om het mijn kinderen naar hun zin te maken. Ze hebben alles wat ze nodig hebben.”

“Twaalf kinderen in huis, da’s liefde én leute”, zegt Melissa. “Als ze naar school zijn, is het hier maar stil.”

“We kregen ondertussen ook bericht van een mama van zes, die zich in ons verhaal herkende”, zegt Steven. “Als er tegen 1 augustus niets uit de bus komt, krijgen we de gerechtsdeurwaarder op onze nek en volgt er een gedwongen uithuiszetting. Maar we geven niet op. Volgende week mogen we langs bij het Vlaams Woningfonds, met het oog op een lening. En ik heb ook een onderhoud aangevraagd met onze burgemeester”, klinkt het.

(WK)

The post Niemand wil verhuren aan koppel met 12 kinderen uit Blankenberge, uithuiszetting dreigt: “Zoek maar een boerderij, dan heeft niemand last van jullie’” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

CD&V Poperinge stelt lijst voor gemeenteraadsverkiezingen voor: “We hopen uiteraard weer de grootste partij te worden”

Zondag stelde CD&V Poperinge haar lijst voor de gemeenteraadsverkiezingen in oktober voor. Burgemeester Christof Dejaegher (50) trekt zoals verwacht de CD&V-lijst in de Hoppestad. Schepen Ben Desmyter (41, Krombeke) wordt lijstduwer.
The post CD&V Poperinge stelt lijst voor gemeenteraadsverkiezingen voor: “We hopen uiteraard weer de grootste partij te worden” appeared first on KW.be.

Lees meer »

Rode Duivels genadeloos uitgefloten: Vertonghen met vragende armen naar fans, De Bruyne stuurt ploegmaats naar binnen

Na hun flauwe pot, waar die 0-0 tegen Oekraïne vasthouden duidelijk het belangrijkste was, werden de Rode Duivels opvallend hard uitgefloten door de Belgische fans. Vertonghen ging op een gegeven moment met vragende armen richting de supporters. Aanvoerder De Bruyne maande zijn teammaats aan om terug te keren, ze gingen dus zonder de fans te groeten naar binnen.

Lees meer »

Een van hen lijkt zelfs een jonge, viriele versie van Biden: twee gouverneurs zouden weleens nieuwe presidentskandidaat kunnen worden

Welke Democraat bekampt Donald Trump in november in de strijd om het Witte Huis? Joe Biden won de voorverkiezingen binnen zijn partij, maar na zijn slechte beurt tijdens het eerste debat, lijkt het plots niet meer zo zeker dat hij ook effectief zal worden afgevaardigd als kandidaat. Als mogelijke alternatieven weerklinken de namen van Gretchen Whitmer (52) en Gavin Newsom

Lees meer »

Recordaantal Belgen bezit tweede woning

Al 1,15 miljoen Belgen hebben naast hun eigen woning nog een tweede pand in eigendom. Dat waren er nog nooit zoveel. In vergelijking met 2022 gaat het om een toename met 7 procent, tegenover 2019 zelfs om een klim met 16 procent. Dat schrijven Het Laatste Nieuws en De Tijd donderdag op basis van een studie van BNP Paribas Fortis.

Lees meer »

Debat over ecologische speelpleinen in Brugge: wadi naast de glijbaan?

Raadslid Karin Robert (Groen) pleit voor meer avontuurlijke en ecologische speelterreinen in Brugge. Ze kreeg maandagavond tijdens de gemeenteraad de steun van raadslid Ilse Coopman (N-VA), die ook ijverde voor inclusieve speelpleinen.
The post Debat over ecologische speelpleinen in Brugge: wadi naast de glijbaan? appeared first on KW.be.

Lees meer »

Iedereen klaar voor ‘Boezinge op z’n Zondags’: wandelen, fietsen en varen langs verborgen plekjes

Zondag 30 juni wordt een hoogdag voor de Ieperse deelgemeente Boezinge en zijn vele verenigingen. Op ‘Boezinge op z’n Zondags’ kunnen bezoekers wandelen, fietsen en varen met het hele gezin langs de verborgen plekjes van Boezinge.
The post Iedereen klaar voor ‘Boezinge op z’n Zondags’: wandelen, fietsen en varen langs verborgen plekjes appeared first on KW.be.

Lees meer »

Mechels gerecht gaat nu toch aan de slag met extra “bewijsmateriaal” veroordeelde procureur

Het kort geding dat voormalig Gents procureur Johan Sabbe had aangespannen tegen de Belgische staat in verband met zijn veroordeling uit 2021 voor grensoverschrijdend gedrag en aanranding, wordt woensdag niet behandeld door de Brusselse rechtbank van eerste aanleg. Het kort geding is zonder voorwerp geworden en zal geschrapt worden nu het Mechelse parket toch aan de slag wil met het

Lees meer »

Jeremie Vaneeckhout (Groen) kijkt in eigen boezem: “We hebben fouten gemaakt en dat moet grondig geëvalueerd worden”

Dat zijn partij aan een grondige evaluatie toe is. Dat zegt nu ook Jeremie Vaneeckhout, de covoorzitter van Groen, in zijn eerste grote interview na de tegenvallende verkiezingen. De West-Vlaming kijkt daarvoor ook in eigen boezem. Of hij wil aanblijven als voorzitter, zal afhangen van de lokale stembusslag. “Denigrerende praat laat ik niet meer passeren.”
The post Jeremie Vaneeckhout

Lees meer »

KIJK. “‘Morgen was u niet meer wakker geworden’, zei de dokter”: François krijgt Hepatitis-E door eten paté

Artsen zien steeds vaker patiënten met een leverontsteking na een Hepatitis E-besmetting. Dat is een virus dat ons lichaam binnenkomt via vlees van varken of wild, dat niet genoeg doorbakken is. Het kan gevaarlijk zijn voor zwangere vrouwen of mensen met een lage weerstand, maar soms ook voor gezonde mensen. Het overkwam François Jacquemart na het eten van paté op

Lees meer »