Sluis in Moen is terug open na ongeval

Het Nederlandse binnenschip dat vrijdagavond een ongeval had in het sluis op het kanaal Bossuit-Kortrijk in Moen, is uit de sluis kunnen varen.

Het waren spannende momenten zaterdagavond laat. Even na 22 uur kon de Pantha Rhei uit het Nederlandse Werkendam op eigen kracht uit de sluis in Moen varen. Dit was niet vanzelfsprekend want de ganse zaterdag werd hard gewerkt om dit mogelijk te maken. Het vrachtschip, geladen met bijna 2.000 ton aarde, was vrijdag in de late namiddag van Stasegem richting Schelde aan het varen.

Het moest dus versast worden in Moen. De omstandigheden zijn nog niet duidelijk, maar vast staat is dat het schip van zo’n 100 meter lang nog niet helemaal op zijn plaats lag toen het versassen begon. Het kwam met de schroef en de romp vast te zitten op de ‘drempel’ van de sluis.

Beschadigde romp

Volgens Geert Weymeis van de Vlaamse Waterweg begon het schip zo te hellen en werd het schip aan de romp zwaar beschadigd. Vrijdagavond werd door de brandweer een preventieve dam aangelegd omdat gevreesd werd dat er olie of brandstof zou lekken. Dit was gelukkig niet het geval, want het kanaal Bossuit-Kortrijks is waterwingebied.

Zaterdag probeerde men de sluis opnieuw vrij te krijgen. Dit was geen evidente zaak. “Er werd een speciale kraan en een tiental vrachtwagens en tractoren met kipwagen opgevorderd om het schip leeg te maken. De lading werd terug naar het grondverwerkingsbedrijf in Stasegem gevoerd. Bijkomend probleem was dat er een wielerwedstrijd in Zwevegem was, waardoor men niet langs de N391 kon rijden en zo de tonnagebeperking in de Harelbeekstraat diende opgegeven te worden”, vertelde ons waarnemend burgemeester Isabelle Degezelle (CD&V). Het op- en afrijden van de vrachtwagens duurde tot ‘s avonds laat.

Ondertussen had een Nederlands bergingsbedrijf de mazout uit de tanks gepompt en voorlopige herstellingen aangebracht om het schip uit de sluis te krijgen. Even na 22 uur zaterdagavond gingen de sluisdeuren open en kon het schip op eigen kracht uit de sluis varen. Het ligt nu aangemeerd aan de kaaimuur net na de sluis. “Vaarwaardig is het schip niet meer, de schade aan de schroef en de romp is te groot. Maandag zal er verder gewerkt worden om het schip te kunnen wegslepen naar een scheepswerf in Nederland. Eerst moet er wel nog een controle gebeuren of het schip mag versleept worden. Maar het belangrijkste is dat de sluis opnieuw kan gebruikt worden”, aldus nog Degezelle.

Doordat er geen doorgang was aan de sluis in Moen, lagen een drietal schepen te wachten om versast te worden. Gezien er op zondag geen bediening is van de sluis, zullen deze maandag opnieuw kunnen vertrekken.

The post Sluis in Moen is terug open na ongeval is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Bijna 50.000 fans van Rammstein beleven topavond in Oostende, politie is tevreden: “Geen incidenten”

De politie van Oostende blikt tevreden terug op de eerste concertdag van Rammstein waar 47.500 Rammstein-fans hun muziekhart konden ophalen. Vandaag verwacht Oostende opnieuw eenzelfde aantal fans. De politie blikt terug op een rustige en serene eerste dag zonder noemenswaardige incidenten.
The post Bijna 50.000 fans van Rammstein beleven topavond in Oostende, politie is tevreden: “Geen incidenten” appeared first

Lees meer »

(Miniatuur)paarden, pony’s en alpaca’s in het hart van Torhout

Op de traditionele paardenmarkt op zaterdag 29 juni in Torhout beslissen handelaars van ‘s morgens vroeg over de prijs van een paard. Naast de handel in paarden is er nog veel meer te beleven. Ga voor een ritje op een pony, een wandeling met een alpaca, een bezoekje aan de verschillende paardenrassen van miniatuurpaarden tot
The post (Miniatuur)paarden, pony’s

Lees meer »

Poging tot militaire staatsgreep aan de gang in Bolivia: “Ons land kan zo niet verder”, zegt generaal

In Bolivia is een poging tot militaire staatsgreep zich aan het voltrekken. Strijdkrachten hebben het centrale plein van La Paz ingenomen en een pantservoertuig heeft de ingang van het presidentiële paleis geramd. Daarna liepen soldaten het gebouw binnen. President Luis Arce vraagt de generaal achter de staatsgreep om de mobilisatie een halt toe te roepen.

Lees meer »

Vriendin van Luca Brecel krijgt 37 maanden celstraf met uitstel voor drugshandel

De vriendin van Luca Brecel is door de Brugse strafrechter veroordeeld voor drugshandel tot 37 maanden gevangenisstraf met uitstel, gekoppeld aan voorwaarden. Zo moet ze zich onder meer laten begeleiden om van haar drugsgebruik te ontwennen. Laura Vanoverberghe (25) bracht onder andere cocaïne aan de man in de omgeving van Blankenberge. Voor twee medebeklaagden werd vijf jaar effectieve celstraf uitgesproken.

Lees meer »

Vader en zoon fietsen naar de Eiffeltoren ten voordele van TeGek?! “Vorig jaar tekenden zo’n 120 mensen in op onze ontbijtactie”

Tour de Baguette is de naam van het project dat Piet Santy (net 40 geworden) en zoon Fenne (11) uit Rollegem hebben uitgetekend. Ze koppelen het aan een goed doel, door Fenne gekozen. Als beloning wacht hen een warm gevoel, de Olympische Spelen en… gaan ze op zoek naar het lekkerste stokbrood van Frankrijk.
The post Vader en zoon

Lees meer »

Volgens Amerikaans Hooggerechtshof zijn honderden bestormers van Capitool ten onrechte aangeklaagd voor ‘belemmering’

Het Amerikaanse Hooggerechtshof heeft geoordeeld in het voordeel van de voormalige politieagent Joseph Fischer, die betrokken was bij de bestorming van het Capitool op 6 januari 2021. Volgens het Hof hebben federale aanklagers honderden bestormers van het Capitool ten onrechte aangeklaagd voor obstructie of ‘belemmering’. Volgens het Openbaar Ministerie zal het oordeel de straffen van de bestormers niet ongedaan maken,

Lees meer »

Originele wandelexpo zet 50 jaar Festival Dranouter in de kijker: “We laten ons fotoarchief op een speciale manier op je los”

Met een originele wandelexpo zet Dranoeter vzw 50 jaar Festival Dranouter in de kijker. Langs een wandeling, die zo’n 3 kilometer lang is, ontdek je de hoogtepunten van een halve eeuw festival. “De foto’s sleuren je mee op een tijdreis vol prettig gestoorde verhalen.”
The post Originele wandelexpo zet 50 jaar Festival Dranouter in de kijker: “We laten ons

Lees meer »

Stoffel Vandoorne eindigt elfde in ePrix in Portland

Zoals zaterdag, heeft de Portugees Antonio Félix Da Costa (Tag Heuer Porsche) zondag de tweede ePrix in Portland gewonnen. Landgenoot Stoffel Vandoorne (DS Penske) wist de elfde plaats te bemachtigen op de veertiende van de zestien manches van het Formule E-kampioenschap.
The post Stoffel Vandoorne eindigt elfde in ePrix in Portland appeared first on KW.be.

Lees meer »

Stad Izegem introduceert hondenpoepbuizen

De stad Izegem plaatst deze week op vier locaties hondenpoepbuizen. De buizen zijn speciaal ontworpen om hondenpoepzakjes in te zamelen.
The post Stad Izegem introduceert hondenpoepbuizen appeared first on KW.be.

Lees meer »

TERUGLEZEN GAZA. VN: Al 1,9 miljoen mensen ontheemd in Gaza – Israëlische luchtaanvallen op Khan Younis en Rafah na evacuatiebevel

Het Israëlische leger heeft maandag de evacuatie bevolen van Khan Younis en Rafah, in het zuiden van de Gazastrook. Daar werden honderdduizenden Palestijnen enkele weken geleden al gedwongen te vluchten voor gevechten, zij moeten nu opnieuw op de vlucht. Dinsdag voerde het Israëlische leger meteen meerdere luchtaanvallen uit op beide plekken. Een ziekenhuisbron in Khan Younis meldt acht doden en

Lees meer »

Europese Commissie keurt eerste betaling voor België uit relancefonds goed

De Europese Commissie heeft dinsdag een eerste Belgische verzoek om betaling uit het Europese relancefonds voorlopig goedgekeurd. Dat heeft ontslagnemend staatssecretaris voor Relance en Strategische Investeringen Thomas Dermine (PS) medegedeeld. De Commissie wil wel een deel van de betaling opschorten, omdat de pensioenhervorming een onvoldoende meekrijgt.

Lees meer »