“We hopen op een gelijkspel. De Belgen zijn onze broeders”: 15.000 West-Vlaamse Roemenen zijn klaar voor dé clash

België-Roemenië zal zaterdagavond elf miljoen landgenoten in de ban houden, maar in West-Vlaanderen zullen een goeie 15.000 Roemenen voor de tegenstander supporteren. Niet in het minst bij FC Transilvania in Roeselare, een amateurvoetbalploeg die alleen maar Roemenen tussen de lijnen brengt. “Hoeveel het mag worden? Doe maar 2-2. Veel doelpunten en spektakel, want wij willen onze Belgische broeders niet naar huis sturen.”

Zaterdagavond is het do or die voor onze Rode Duivels. Als Kevin De Bruyne en co van Roemenië verliezen, is de volgende ronde bereiken al bijna onmogelijk. De tweede poulewedstrijd op het EK voetbal in Duitsland kunnen we gerust bestempelen als dé match van het jaar, maar dat geldt evenzeer voor de vele mensen van Roemeense origine die in onze provincie wonen en werken.

In 2023 woonden er volgens officiële statistieken van het Rijksregister 15.209 mensen met een Roemeense achtergrond in West-Vlaanderen, met de regio rond Roeselare als epicentrum. In de Rodenbachstad wonen er 2.895 Roemenen, zo blijkt uit de officiële bevolkingscijfers.

Veel meer dan voetbal

Een gemeenschap op zich, dus. Om de onderlinge banden aan te halen, werd in 2016 een eigen voetbalclub boven de doopvont gehouden. FC Transilvania, zoals het team logischerwijs gedoopt is, treedt op zondagochtend aan in het Roeselaars Liefhebbersverbond (RLV) en sloot het voorbije seizoen op de zesde plek in de hoogste afdeling af. “We doen het niet slecht”, glimlachen Ioan-Ciprian Colonescu (38) en Virgil Man (40), respectievelijk voorzitter en secretaris bij FC Transilvania en al tien en twaalf jaar trotse Roeselarenaars.

“Belgische voetballers zijn meer dan welkom. Maar op het veld spreken we Roemeens…”

“We zijn naar hier gekomen om, samen met ons gezin, een mooi leven uit te bouwen. Maar uiteraard blijft Roemenië een belangrijk deel van ons bestaan. Met FC Transilvania als een van de ankerpunten. Voetbal is onze passie, maar het draait om zoveel meer. De sociale contacten, de vriendschappen… De match op zondag is voor iedereen een van dé hoogtepunten van de week.”

De ploeg telt 22 spelers en die zijn stuk voor stuk van Roemenië afkomstig. “Uit alle mogelijke windstreken, maar bij ons hebben we één gemeenschappelijke liefde: voetbal. Ons team is als een tweede familie. We gaan voor elkaar door het vuur.”

Geen fan van het weer

De Roemeense nationaliteit hebben, is nochtans geen voorwaarde om er de voetbalschoenen aan te binden. “Iedereen is welkom”, benadrukken Ioan en Virgil. “Zolang je maar een beetje kan voetballen. We hebben in het verleden ook al spelers met een Poolse, Oekraïense of Hongaarse achtergrond gehad, maar op het veld is de voertaal Roemeens. Ook Belgen zijn meer dan welkom, maar je spreekt dus best een mondje Roemeens”, knipogen ze.

Het team van FC Transilvania. Afgelopen seizoen goed voor een zesde plaats in de eerste afdeling van het Roeselaars Liefhebbersverbond. (gf)

Zelf hebben Virgil en Ioan de dubbele nationaliteit. “We love Belgium”, klinkt het. “Alleen het weer is hier wat minder. Maar onze thuis ligt hier. Onze kinderen groeien in Roeselare op, we hebben hier onze vrienden en job… Maar ons hart zal uiteraard ook altijd voor Roemenië blijven kloppen.”

“We love Belgium. Dit is onze thuis. Alleen het weer hier is wat minder”

Zeker tijdens het huidige EK voetbal. Voor het eerst sinds 2000 is Roemenië nog eens van de partij en in de eerste poulematch slingerde het Oekraïne met een droge 3-0-overwinning van het kastje naar de muur. “Compleet onverwacht. Vooraf hadden we nooit durven denken dat we kans maakten tegen de Rode Duivels, maar nu liggen de kaarten toch wat anders.”

Samen naar achtste finales

De kerels van FC Transilvania hokken zaterdagavond samen om de clash tussen hun vaderland en thuishaven te volgen. “We hebben een zaaltje afgehuurd en zullen met zo’n vijftig fans zijn. Het wordt fantastisch. Een klein-Roemenië in hartje Roeselare”, glunderen de twee. Zaterdagochtend trekken Virgel en Ioan eerst nog naar de ambassade van Roemenië in Brussel, waar ze hun nieuwe vzw, ASCR West-Vlaanderen, zullen voorstellen. “We willen ons inzetten op vlak van sport en cultuur en Roemenen die in onze provincie aankomen, helpen op weg zetten en integreren. FC Transilvania ligt aan de basis van de oprichting van deze organisatie. Daar denken we trouwens luidop aan de opstart van een bescheiden jeugdwerking.”

Maar eerst België-Roemenië. “Hoeveel het mag worden? Doe maar 2-2, of zo. We hopen op een gelijkspel. Veel doelpunten en spektakel, maar wij willen onze Belgische broeders niet naar huis sturen. Elk een puntje en we kunnen op de laatste speeldag samen naar de achtste finales doorstoten. Dát zou pas mooi zijn.”

© Kurt Desplenter

The post “We hopen op een gelijkspel. De Belgen zijn onze broeders”: 15.000 West-Vlaamse Roemenen zijn klaar voor dé clash is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Gerechtspsychiater Paul Lodewyck zwaait na veertig jaar af: “Met iemand als Alexander Dean zie ik het niet meer goed komen”

Na ruim veertig jaar in opdracht van het gerecht in het hoofd te hebben gekeken van moordenaars, brandstichters, verkrachters, agressievelingen en andere criminelen, gaat psychiater en criminoloog Paul Lodewyck (75) met pensioen. “Welke les ik trek uit veertig jaar forensische psychiatrie? Dat de mens potverdorie een ingewikkelde maar fascinerende constructie blijft.”
The post Gerechtspsychiater Paul Lodewyck zwaait na veertig

Lees meer »

Knokke-Heist gaat uniek karakter van Het Zoute beschermen: “Druk op de wijk onder controle houden”

De typische kronkelende smalle paadjes, straten tussen de tuinen van de villa’s en witte verf. Het zijn maar enkele zaken die Het Zoute in Knokke typeren. De voorbije 115 jaar werd het wellicht de meest exclusieve wijk van Vlaanderen. De gemeente wil dat typische en ‘unieke’ karakter beschermen en hanteert daarom voor het eerst de BGO (Beleidsmatig Gewenste Ontwikkeling). “Door

Lees meer »