Nieuwe AED-toestellen bij kinderopvang en containerpark

Bij de buitenschoolse kinderopvang De Zonnebloem (Pol Gernaeystraat) en in het containerpark (Rochesterlaan) hangt voortaan een automatische externe defibrillator (AED).

Wanneer bij een hartfalen gereanimeerd moet worden, kunnen elektrische impulsen dankzij een AED-toestel het hart weer opstarten. Gistel heeft er al hangen in alle deelgemeenten: de ontmoetingscentra van Zevekote, Moere en Snaaskerke, Vip-Fit in Moere, Chocolate Factory en voetbalclub KSK in Snaaskerke, en in Gistel bij het Atlas Atheneum, administratief centrum, lokaal dienstencentrum De Zonnewijzer, zaal Zomerloos en sportcomplex Ghistelehof. De eerste kwam er in 2012.

Daar komen er dus nog eens twee bij. Vooral die bij de BKO is opvallend, gezien er bij Zomerloos en Ghistelehof al AED’s hangen. De vraag kwam echter aan bod in de jeugdraad.

“Door de werken en de vernieuwde inkom van zaal Zomerloos, is het toestel daar wat opgeschoven. En al bij al is de AED bij Ghistelehof wat ver wandelen. Nabij De Zonnebloem vinden heel wat activiteiten plaats en komen heel veel kinderen samen. Daarom is het belangrijk dat er ook hier zo’n toestel hangt”, zegt burgemeester Defreyne. “Ook op ons containerpark, waar jaarlijks 40.000 bezoekers langskomen en een groot aantal mensen werken, is het plaatsen van een AED-toestel een meerwaarde.” Een toestel kost om en bij de 1.000 euro, onderhoud inbegrepen.

Gratis opleiding

“Het Rode Kruis Vlaanderen kende Gistel het label ‘Hartveilige gemeente’ toe. Het doel is dan ook om zoveel mogelijk mensen de kans te geven om te leren reanimeren”, zegt Defreyne. “Jaarlijks komt het Rode Kruis Vlaanderen een gratis opleiding geven aan het personeel van Gistel. Ook inwoners kunnen zich inschrijven voor zo’n cursus.” Een overzicht vind je op www.rodekruis.be/afdeling/hinterland.

Volgens het Rode Kruis krijgen in ons land per dag ongeveer 30 mensen een hartstilstand buiten het ziekenhuis. Slechts 5 à 10 procent overleeft. (TVA)

The post Nieuwe AED-toestellen bij kinderopvang en containerpark is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

81-jarige man breekt liftpaneel open om elektriciteit te stelen: “Wirwar van verlengkabels en verdeeldozen”

Een 81-jarige man uit Koksijde ging wel érg ver om gratis elektriciteit te kunnen hebben in zijn appartementje. Nadat hij eerder al betrapt was toen hij drie jaar lang stroom aftapte, brak hij een paneel van de lift in het gebouw open om daar elektriciteit te stelen. “Er lag een wirwar van verlengkabels en verdeeldozen tot in zijn appartement”, sprak

Lees meer »

Vriendschap primeert bij Athletic

Athletic Kortrijk maakte drie weken geleden zijn debuut in vierde provinciale E. De Kortrijkzanen deden het met stijl, gingen met 0-1 winnen op Pittem. In de volgende wedstrijden tegen Jong Vijve en vorige speeldag Ruiselede moest de jongste Kortrijkse boreling telkens het onderspit delven.
The post Vriendschap primeert bij Athletic appeared first on KW.be.

Lees meer »

“Je ervaart er een bijzondere kracht en vrijheid”: Michèle (37) uit Waregem organiseert retreats, events en trouwfeesten in de bergen

Michèle De Vetter zet haar liefde voor de bergen om in Move Any Mountain. De 37-jarige eventplanner organiseert er retreats, bedrijfsuitjes en zelfs trouwfeesten op unieke locaties. “De bergen hebben iets betoverends. Het is een van de laatste plekken waar je nog echt kan ontsnappen aan de dagelijkse drukte en kan verbinden met de natuur en jezelf.”
The post

Lees meer »

Evy De Swaef riskeert elf jaar voor poging gifmoord op haar schoonmoeder: “Ik ga mijn onschuld volhouden voor eeuwig en altijd”

Voor poging tot gifmoord op haar schoonmoeder heeft het parket gisteren 11 jaar geëist tegen Evy De Swaef (35) uit Berlare. In een heel geanimeerde zitting voor de Brusselse rechtbank hield de vrouw met opgeheven hoofd en zonder verpinken haar onschuld staande. Al zijn er wel een aantal heel bijzondere eigenaardigheden in het dossier.

Lees meer »

Belgische e-commerce wil af van ‘serial returners’

Een vijfde van alle kleding en schoenen die online wordt gekocht, wordt teruggestuurd naar de afzender. Becom, de sectorfederatie van de Belgische e-commerce, wil dat er wordt opgetreden, en kijkt daarbij vooral naar één groep. Enkele ‘serial returners’ zorgen voor bijna alle retourzendingen. Dat schrijft Het Laatste Nieuws woensdag.

Lees meer »

Meer openbare verlichting in Zwevegem

In september 2022 werd beslist om, naar aanleiding van de enorme stijging van de energieprijzen, ’s nachts de lichten te doven tussen 23 en 6 uur. “Deze beslissing bleek de juiste keuze te zijn want de elektriciteitsprijzen lagen in 2022 en 2023 respectievelijk 80% en 116% hoger dan in 2021. Pas in de zomer van 2024 zijn de energieprijzen behoorlijk

Lees meer »

Russische desinformatiecampagne speelde AfD in de kaart

Een agentschap gelieerd aan het regime in Moskou heeft een desinformatiecampagne gevoerd om Duitse kiezers schrik aan te jagen en de extreemrechtse partij Alternative für Deutschland (AfD) een duw in de rug te geven. Dat berichten verschillende Duitse media op basis van gelekte documenten van het Social Design Agency uit Moskou.

Lees meer »