De Vlaamse Waterweg stelt plannen brug Wevelgem-Lauwe voor: “Start werken ten vroegste 2025”

De Vlaamse Waterweg organiseerde woensdagavond in Lauwe en donderdagavond in Wevelgem een infomarkt rond de nieuwe brug tussen Wevelgem en Lauwe. Met nieuwe simulatiebeelden werden de plannen uit de doeken gedaan.

De nieuwe centrumbrug in Menen mag dan wel vertraging oplopen, de plannen voor de nieuwe brug tussen Wevelgem en Lauwe lijken wel nog op schema te zitten. Bedoeling is om nog deze zomer de omgevingsvergunning aan te vragen.

Vooraleer dat gebeurt, organiseert de Vlaamse Waterweg een infomarkt in elk van de gemeentes. In Lauwe gebeurde dat woensdagavond, in Wevelgem vindt die plaats donderdagavond in CC Guldenberg. In Lauwe lokte het moment alvast veel kijklustigen.

De werken zullen dan ook ingrijpend zijn. De huidige brug verdwijnt voor een nieuw exemplaar dat twee meter hoger zal zijn om zo – in het kader van het Seine-Scheldeproject – boten met drie lagen containers door te laten.

© GF

In het beste geval zullen de werken starten in 2025 en duren ze zo’n 3 jaar. Volgens de Vlaamse Waterweg zal het verkeer zo lang als mogelijk kunnen blijven de oversteek maken. “De nieuwe brug zal naast de oude gebouwd worden”, weet burgemeester Eddy Lust (Voor 8930). “Over een periode van zo’n twee maanden zullen wagens niet door kunnen, voor fietsers en voetgangers zal dat maximaal twee weken zijn.”

Even hinder, maar in de plaats plannen de stad en de Vlaamse Waterweg wel een groene parel langs de Leie. De brug zelf wordt een boogbrug, zoals die in Bissegem, die maar liefst 111,8 meter langs is, met nog een bijkomende overspanning aan de kant van Wevelgem van 30,8 meter.

© GF

Voor het fietsverkeer zal de brug zorgen voor een vlottere en veiligere doorstroming. Via een aparte lus zullen fietsers namelijk naadloos naar het jaagpad aan de andere oever kunnen rijden. Die fietsers – en voetgangers – vinden er ook twee groene rustpunten.

Aan de kant van Lauwe komt een dorpstuin met extra fruitbomen. Daarvoor moeten de gebouwen op de hoek met de Schonekeerstraat wijken. Dat kruispunt wordt bovendien heraangelegd. Aan de Wevelgemse zijde is dan weer een picknickweide voorzien, naast ook een fietsherstelpunt en afwateringssysteem. (JDW)

The post De Vlaamse Waterweg stelt plannen brug Wevelgem-Lauwe voor: “Start werken ten vroegste 2025” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Herdenking van dodelijke crash Britse WO II-bommenwerper in Kattevennen: “Belangrijk om hun opoffering nooit te vergeten”

De stad Genk heeft in de Kattevennen een herdenkingsmonument ingehuldigd voor de 3 Britse bemanningsleden van een vliegtuig dat crashte in de Kattevennen, tijdens de Tweede Wereldoorlog. Op 12 mei 1940 stortte de Britse bommenwerper van het type Bristol Blenheim neer in het bos. Het enige nog vliegende exemplaar vloog vandaag voor de gelegenheid over het vliegveld van Zwartberg. Het

Lees meer »

Dit zijn de populairste mannen- en vrouwennamen in jouw gemeente

Olivia en Noah waren ook vorig jaar de populairste voornamen in Vlaanderen. Dat blijkt uit cijfers van Statbel. Bij de meisjes staat Olivia al vijf jaar onafgebroken aan de leiding. Emma staat op twee, Louise op drie. Noah is sinds 2020 de populairste jongensnaam, gevolgd door Arthur en Liam. Bij de familienamen komen Peeters, Janssens en Maes het meest voor.

Lees meer »

Waregem Koerse Feesten pakken uit met Black Box Revelation, nieuwe hoedenshow en betere toegankelijkheid

Woensdagavond werd het programma van de Waregem Koerse Feesten voorgesteld. Naast de vaste en succesvolle ingrediënten vindt er dit jaar een gloednieuwe hoedenshow in de centrumkerk plaats. Het stadsbestuur zet ook hard in op toegankelijkheid met onder meer een rolstoelpodium tijdens Waregem Koerse Music in park Casier. In dat park zorgt Black Box Revelation op zaterdagavond 24 augustus alvast voor

Lees meer »

Stoffel Vandoorne eindigt elfde in ePrix in Portland

Zoals zaterdag, heeft de Portugees Antonio Félix Da Costa (Tag Heuer Porsche) zondag de tweede ePrix in Portland gewonnen. Landgenoot Stoffel Vandoorne (DS Penske) wist de elfde plaats te bemachtigen op de veertiende van de zestien manches van het Formule E-kampioenschap.
The post Stoffel Vandoorne eindigt elfde in ePrix in Portland appeared first on KW.be.

Lees meer »

Laat je verbazen door natuurbeelden en cartoons

Wie zich wil vergapen aan schitterende natuurbeelden kan van 29 juni tot 29 september terecht in het bezoekerscentrum van Zwin Natuurpark. De 59ste editie van de internationale tentoonstelling Wildlife Photographer Of The Year is er te gast. Een bezoek is inbegrepen in de toegangsprijs tot het Zwin Natuur Park. Knokke-Heist is ook opnieuw de gastheer
The post Laat je

Lees meer »

JCI Harelbeke laat tekening van Arthibau schilderen voor goede doel: “Leuk dat de kinderen zelf kleuren mogen kiezen”

Vandaag, zondag 30 juni, daagt JCI Harelbeke iedereen uit om te schilderen op het Marktplein in Harelbeke. De bedoeling is een tekening van kunstenaar Arthibau, alias Bruno Duvillier, in te schilderen voor een goed doel. Dat kan nog tot 17 uur deze namiddag.
The post JCI Harelbeke laat tekening van Arthibau schilderen voor goede doel: “Leuk dat de kinderen

Lees meer »