Al 30 kopers voor Nieuw Overleie, slechts 3 aankopen door -30’ers ondanks unieke premie van € 5.000

Sinds begin dit jaar meldden zich zo’n 700 geïnteresseerde kopers voor Nieuw Overleie, de nieuwe Kortrijkse stadswijk die weldra zal verrijzen op de oude Eandis site. Van de vijftig betaalbare appartementen die de voorbije maanden op de markt zijn gekomen – op een totaal van 102 – waren de eerste dertig in een mum van tijd verkocht. Woensdag 19 juni werd de eerste spadesteek gegeven.

Sinds het bouwproject met betaalbare appartementen vanaf 229.500 euro van stadswijk Nieuw Overleie eind vorig jaar werd aangekondigd, kwam er een stormloop van geïnteresseerde kopers op gang. “Kortrijk trekt mensen uit heel West-Vlaanderen aan, en de nog relatief betaalbare vastgoedprijzen spelen daar zeker een rol in”, zegt Wout Maddens, Schepen van Bouwen, Wonen en Stadsvernieuwingsprojecten.

Nieuw Overleie wordt één van de meest duurzame stadsontwikkelingen in Kortrijk met geothermie, zonnepanelen en warmtepompen

Meer dan de helft van de appartementen (fase 1) is intussen verkocht. 70 procent van de mensen die er gekocht heeft, zal er ook effectief zelf gaan wonen. “Tussen de huidige kopers zitten heel wat mensen die tot nu toe altijd een appartement of woning moesten huren”, zegt Philippe Janssens van Immpact. “In tijden dat de woondroom voor velen almaar verder af lijkt, groeit Nieuw Overleie uit tot een schoolvoorbeeld van hoe je een nieuwe stadswijk kan realiseren die nog betaalbaar is.”

Hoge eisen van banken

Voor jongeren onder de 30 jaar werd een unieke stimulus voorzien door bij aankoop een premie van 5.000 euro te schenken. Daardoor slaagden een aantal jonge mensen erin om effectief tot een aankoop over te gaan, maar dat was helaas niet voor alle jonge kandidaat-kopers het geval. Eén van de redenen die daarvoor wordt aangehaald, is de (te) hoge eigen inbreng die banken verwachten vooraleer ze een krediet afsluiten.

“We hebben uiteraard niet alle parameters zelf in de hand, waardoor sommigen toch nog uit de boot vallen. Daarom bekijken we nu andere opties om jonge mensen een duwtje in de rug te geven. Zo denken we eraan om hen uitstel van betaling te geven, tot de werken effectief afgerond zijn en het appartement bewoond kan worden. Als jonge mensen pas moeten betalen wanneer ze hun nieuwe woning ook effectief kunnen intrekken, dan kan dit voor sommigen helpen”, aldus Philippe Janssens.

Naar verwachting zullen de werken helemaal afgerond zijn in de tweede helft van 2026. De verkoop van fase 2, de laatste 50 appartementen, start allicht in oktober van dit jaar.

The post Al 30 kopers voor Nieuw Overleie, slechts 3 aankopen door -30’ers ondanks unieke premie van € 5.000 is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

LIVE. “Torenhoog favoriet? Net daar ligt de valkuil”: Belgian Arrows zien onbekende Italianen als gevaarlijke klanten

Na de overrompelende zege tegen Nederland is Italië de volgende tegenstander van de Belgian Arrows in de World Cup of Darts. Ofwel: Dimitri Van den Bergh (PDC-8) en Kim Huybrechts (PDC-36) versus Michele Turetta (PDC-133) en Massimo Dalla Rosa (geen ranking), live vanaf 14u op VTM 2 en VTM GO. Van onderschatting is geen sprake. “Wij torenhoog favoriet? Dat is

Lees meer »

Busstroken op Rameplein in Tielt ruimen plaats voor meer groen

De bushalte op het Rameplein in Tielt, die sinds de invoering van het nieuwe mobiliteitsplan niet meer bediend wordt door De Lijn, zal half augustus plaats ruimen voor een kleine nieuwe openbare groenzone. Ook elders in de stad staan enkele onthardingsprojecten gepland.
The post Busstroken op Rameplein in Tielt ruimen plaats voor meer groen appeared first on KW.be.

Lees meer »

“Frigo met sterke drank voor Rob De Nijs en véél sandwiches voor Margriet Hermans”: Grondlegger Jackie Jackmaert blikt terug op 20 jaar Genk on Stage

Het festival Genk on Stage mag dit jaar 20 kaarsjes uitblazen. Maar de echte Genkenaar weet dat het festival eigenlijk al 40 jaar bestaat, maar dan onder een andere noemer: Swingin’ Genk. Grondlegger Jackie Jackmaert blikt terug op jaren vol muziek, ambiance en vooral heel veel enthousiaste artiesten, die soms nét te enthousiast naar de alcohol grepen. "Twee keer de

Lees meer »

KIJK. Bevrijde Israëlische gijzelaar Noa Argamani (26) spreekt voor het eerst: “We moeten leren om lief te hebben in plaats van te haten”

De bevrijde Israëlische gijzelaar Noa Argamani heeft in een videoboodschap opgeroepen om de overgebleven gevangenen in Gaza niet te vergeten. Argamani liet voor het eerst publiekelijk van zich horen sinds ze op 8 juni gered werd door Israëlische strijdkrachten. De 26-jarige werd op 7 oktober door Palestijnse miitanten van Hamas ontvoerd van een muziekfestival, achterop een motor. De hartverscheurende beelden

Lees meer »

Maatwerkbedrijf ’t Veer in Menen roept werkneemsters op om zich te laten testen op borstkanker

Met infosessies over borstkankerscreening wil het maatwerkbedrijf ’t Veer helpen om het bewustzijn bij zijn vrouwelijke werknemers rond borstkankerpreventie te vergroten. De infosessies gebeurden met de steun van de borstverpleegkundige van AZ Delta Menen.
The post Maatwerkbedrijf ’t Veer in Menen roept werkneemsters op om zich te laten testen op borstkanker appeared first on KW.be.

Lees meer »

Drie jaar geleden stierf Ibrahima (23) na arrestatie, nu zijn drie politiemensen veroordeeld: “Familie kan eindelijk beginnen zijn dood te verwerken”

De Brusselse correctionele rechtbank heeft drie politiemensen veroordeeld in de nasleep van de dood van Ibrahima Barrie. De twintiger overleed begin 2021 aan een hartfalen in een politiecommissariaat na een administratieve aanhouding. “De familie kan eindelijk beginnen met zijn dood te verwerken”, klinkt het bij hun advocaat.

Lees meer »

Celine Vandycke (27) neemt afscheid van sociale kruidenier in Oudenburg: “Ik laat deze plek met klein hartje achter”

Donderdag 20 juni was de laatste werkdag van Celine Vandycke als coördinator van de sociale kruidenier Thope en maatschappelijk assistent bij het OCMW. Ze startte samen met diensthoofd Sabine Jacobs en Jos Desmeth van Sint-Vincentius in 2021 het nieuwe project Thope op. Dat kwam er in de plaats van de voedselbedeling.
The post Celine Vandycke (27) neemt afscheid van

Lees meer »

Dromen van Oostende vervult vierde en grootste droom van Babette: beachfestival mét reuzepopcornmachine

Stad Oostende organiseerde in het najaar van 2023 de wedstrijd ‘Dromen van Oostende’ voor alle kinderen uit het lager onderwijs. Uit 826 dromen koos de Kindergemeenteraad een grote winnaar en kregen nog enkele dromen een juryprijs. De vierde droom die in vervulling gaat, is de grote droom gekozen door de Kindergemeenteraad. De tienjarige Babette zag het groot: “Ik droom van

Lees meer »

Belgisch gezin met baby verrast door plotse overstroming in Italië, net op tijd gered waarna auto meegesleurd wordt door kolkende rivier

Een Belgisch koppel en hun dochtertje van drie maanden oud werden dit weekend in Italië verrast door het plots stijgende water van een kolkende rivier. Nadat reddingswerkers hen hadden gespot vanuit een helikopter, wisten brandweerlieden de ouders en hun baby op het laatste nippertje te ontzetten. Even later werd hun wagen genadeloos meegesleurd door het wassende water.

Lees meer »

Ode aan garnaal(vissers) en de zee in Oostduinkerke

Een ode aan de zee en in het bijzonder aan de garnaalvissers te paard, dat is de 73ste editie van de jaarlijkse Garnaalfeesten van Oostduinkerke. Tijdens het weekend van zaterdag 29 en zondag 30 juni staan folklore en ambacht in de kijker. Hoogtepunten zijn de folkloremarkt en het BK garnaalpellen op zaterdag en de Zeewijding
The post Ode aan

Lees meer »

Na jaren vol ellende kan Japanse keizerin Masako eindelijk weer lachen: “Ze was krijgsgevangene in haar eigen paleis”

De Japanse keizer Naruhito (64) en keizerin Masako (60) genieten nog na van hun staatsbezoek aan het Verenigd Koninkrijk. Het keizerspaar nam deel aan diverse activiteiten met koning Charles (75) en koningin Camilla (76), maar het meest opvallend was de stralende glimlach van de keizerin. Nadat ze jarenlang leed aan een zware depressie en volledig uit de openbaarheid verdween, kan

Lees meer »

Carl Devos scherp over fouten bij verkiezingen: “Dit is zeer slecht voor het vertrouwen in de politiek”

Dat bij de verkiezingen minstens 2.171 kiezers de verkeerde elektronische stembiljetten kregen, kan gevolgen hebben voor de zetelverdeling. Kan dat ook tot nieuwe verkiezingen leiden? Welke partijen weten zich benadeeld? En welke lessen vallen hieruit te trekken? Politicoloog Carl Devos (UGent) kent de antwoorden: “Dit zou tot grote ongerustheid moeten leiden.”

Lees meer »

Heel wat spullen gestolen bij inbraken in drie strandcabines in De Panne, standhouders vragen waakzaamheid

Op het strand van De Panne werden de afgelopen twee dagen drie inbraken geteld in strandcabines. In tegenstelling tot vroeger gaat het deze keer niet enkel om vandalisme maar werden ook spullen buitgemaakt. Onder andere een gasvuur, drank en zelfs een bikini werden gestolen. Standhouders roepen op sociale media op tot waakzaamheid.
The post Heel wat spullen gestolen bij

Lees meer »