“Alles met hart en ziel gemaakt”: familie Cleenwerck creatief uit de hoek op Atelier Ensemble

Wie houdt van handgemaakte creaties die met liefde gemaakt zijn moet je bij de familie Cleenwerck uit Izegem zijn. Zussen Sylvie, Sofie en Els ontwerpen zelf tapijten en kussens, vazen, schalen en kaarsen. Sylvies dochter Louise maakt dan weer unieke gelegenheidskaartjes. Die creatieve combinatie leidt nu tot het gezamenlijke evenement Atelier Ensemble, waarmee ze komend weekend een prachtige tuin aan de Leie in Harelbeke inpalmen.

Ze lijken uiteraard wat op elkaar en delen dezelfde joie de vivre, maar er verbindt de zussen Cleenwerck nog meer dan je op het eerste zicht zou denken. Elk op hun eigen tempo ontdekten ze de voorbije jaren dat ze best creatief uit de hoek kunnen komen én ze ondergingen ook allemaal een carrièreswitch. Oudste zus Sylvie (46) liet de selectie- en rekruteringswereld achter zich, verkocht haar bedrijf HR Concepts en besloot prachtige tapijten van schapenvachten te maken. Tweeling Sofie en Els (42) werkte 20 jaar als ergotherapeut, waarna de één in de bouwsector aan de slag ging en de ander bij het HR-bedrijf van haar grote zus. Intussen is Els terug aan de slag als ergotherapeut in het buitengewoon onderwijs.

Persoonlijke toetsen

“Dat laatste doe ik halftijds zodat ik het kan combineren met mijn andere passie”, zegt Els. “Sinds 2017 is dat keramiek. Dit jaar zette ik die om in een professioneel atelier waar ik schalen, vazen en verlichting maak. Vaak met een mediterrane toets. Bij mij vind je geen seriewerk. Ik focus op het creatieve en maak functionele keramieken voorwerpen die staan voor eenvoud en een strakke stijl met een ziel. Alles wordt met de hand gedraaid en geglazuurd, waarbij kwalitatieve grondstoffen worden gebruikt. Voor mij is elk afgewerkt object een kunstwerkje dat ik met hart en ziel heb gemaakt. Ik verwerk op vraag ook persoonlijke toetsen in een voorwerp, zoals een vingerafdruk van de kleinkinderen of een tekstje.”

Het werk van tweelingzus Sofie sluit daar nauw bij aan. “Ik maak kaarsen op basis van plantaardige was, die perfect passen bij wat Els maakt. We maken samen een ontwerp van kermamiek schaaltjes die Els dan exclusief voor mij maakt. Toen we Sylvie een duwtje in de rug gaven om te kiezen voor haar label MoutonMouton pakte dat enorm goed uit en dat motiveerde ons dan weer om nadien zelf ook met onze creaties naar buiten te treden. Nu doen we dat onder de noemer Cle Ceramics en Cle Candles.”

“Met Atelier Ensemble bundelen we voor het eerst de krachten”

Stilaan groeide bij Sylvie het idee om iets te creëren dat daar nauw bij aansluit: “Zo is mijn verfijnde linnencollectie Lino ontstaan. Naast kussens uit schapenvacht bied ik nu ook een collectie uit linnen aan. Je kan beide types perfect met elkaar combineren. Uit die linnen maak ik ook tafelkleden, servetten en placemats voor een prachtig gedekte tafel.”

Daar stopt het niet bij, want ook Sylvies dochter Louise (22) draagt haar steentje bij. “Ik werk als Communications Officer bij een bedrijf, maar na mijn uren maak ik onder de naam Crée gepersonaliseerde kaartjes voor allerlei gelegenheden. In grafisch ontwerp kan ik mijn creatieve ei kwijt. Ik heb er al gemaakt voor cadeauboxen van Cle Candles en treed nu naar buiten met een eigen gelimiteerde zomereditie kaartjes rond dieren.”

Prachtige tuin aan de Leie

Al die creativiteit leidt tot zo’n mooie wisselwerking dat een evenement niet kon uitblijven. “Op zondag 23 juni bundelen we onder de noemer Atelier Ensemble voor het eerst de krachten. Die dag kan je van 14 tot 18 uur in een prachtige tuin aan de Leie in de Kortrijksesteenweg 378 in Harelbeke met al onze handgemaakte spullen kennismaken. We willen dit initiatief om het half jaar herhalen en kijken er naar uit iedereen zondag te verwelkomen.”

Meer info op www.cle-ceramics.be, www.moutonmouton.be, www.lino-collection.be, www.creekaartjes.be.

The post “Alles met hart en ziel gemaakt”: familie Cleenwerck creatief uit de hoek op Atelier Ensemble is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Grote hoeveelheid beenderen gevonden bij graafwerken op Concertplein in Koekelare: afkomstig van oud kerkhof

In Koekelare zijn heel wat menselijke resten gevonden, tijdens graafwerken vlak bij de kerk. De beenderen zijn afkomstig van een oud kerkhof rond de Sint-Martinuskerk. Zo’n 50 jaar geleden werd dat kerkhof weggehaald voor de aanleg van 2 nieuwe pleinen, maar waarschijnlijk gebeurde dat niet zorgvuldig. Het Agentschap Onroerend Erfgoed beslist nu wat er met de beenderen zal gebeuren. Intussen

Lees meer »

KAART. Van Mil in Mol tot Emma in Malle: deze namen kregen baby’s de voorbije 10 jaar het vaakst in jouw gemeente

Olivia en Noah waren in 2023 de meest gegeven babynamen in Vlaanderen en bij uitbreiding in heel België. Een stad als Mortsel kan dan ook als representatief worden gezien, want tussen 2014 en 2023 waren Noah (19 keer) en Olivia (16) de meest gegeven voornamen aan pasgeboren baby’s. Maar in heel wat andere steden en gemeenten voeren andere meisjes- en

Lees meer »

Club Brugge trekt Argentijnse verdediger Zaid Romero aan

Club Brugge heeft de komst van de 24-jarige Argentijn Zaid Romero bekendgemaakt. Romero, een linksvoetige centrale verdediger, ondertekende een contract tot 2028 bij blauw-zwart.
The post Club Brugge trekt Argentijnse verdediger Zaid Romero aan appeared first on KW.be.

Lees meer »

Coldplay treft eindelijk een schikking met voormalige manager: band moet miljoenen betalen

Coldplay en hun voormalige manager, Dave Holmes, hebben eindelijk een schikking getroffen. Al in 2023 spande Holmes een rechtszaak aan tegen de muziekband en eiste hij tien miljoen dollar (9,2 miljoen euro) als schadevergoeding voor onbetaalde commissies. Holmes en de muziekband zijn intussen dus tot een overeenkomst gekomen en hij zal effectief miljoenen van Chris Martin en Co ontvangen.

Lees meer »

Dit zijn de populairste mannen- en vrouwennamen in jouw gemeente

Olivia en Noah waren ook vorig jaar de populairste voornamen in Vlaanderen. Dat blijkt uit cijfers van Statbel. Bij de meisjes staat Olivia al vijf jaar onafgebroken aan de leiding. Emma staat op twee, Louise op drie. Noah is sinds 2020 de populairste jongensnaam, gevolgd door Arthur en Liam. Bij de familienamen komen Peeters, Janssens en Maes het meest voor.

Lees meer »

Voorstel commissie aan Vlaams Parlement: verkiezingen zijn geldig, geen hertelling nodig

De commissie voor de geloofsbrieven van het Vlaams Parlement zal de plenaire vergadering voorstellen om de kiesverrichtingen in de kieskring geldig te verklaren. Er zou volgens de commissie “onvoldoende zijn aangetoond dat de hertelling van de papieren stembiljetten in de kieskring Brussel een correctere vaststelling van het kiesresultaat zou opleveren”, zo blijkt uit de conclusies die Belga heeft kunnen inkijken.

Lees meer »

Vader van Ternats gezin dat urenlang gegijzeld werd, nu zelf in de cel: zou feiten zelf georganiseerd hebben

De vader van het gezin uit Ternat dat urenlang gegijzeld werd bij een tigerkindnapping, is nu zelf onder aanhoudingsbevel geplaatst omdat hij die tigerkidnapping zelf georganiseerd zou hebben. Dat meldt Het Laatste Nieuws en het nieuws wordt bevestigd in gerechtelijke kringen. Volgens de advocaat van de vader ontkent de man elke betrokkenheid. Het parket Halle-Vilvoorde geeft voorlopig geen commentaar over

Lees meer »