Melissa Depraetere zet licht op groen voor Vlaamse formatie: “Vertrouwen gekregen in gesprekken met Bart De Wever”

Vooruit is bereid om onderhandelingen op te starten met N-VA en CD&V over de vorming van een Vlaamse regering. Dat meldt de partij woensdag in een persbericht. Voorzitter Melissa Depraetere leest in de startnota van informateur Bart De Wever “een duidelijk signaal” dat de drie partijen “bereid zijn om de komende maanden te onderhandelen over een warmer en socialer Vlaanderen”. Depraetere voegt er wél meteen aan toe dat er in de nota van De Wever nog een aantal zaken staan die voor Vooruit onaanvaardbaar zijn.

Vlaams informateur Bart De Wever heeft dinsdag zijn startnota gepresenteerd aan partijvoorzitters Sammy Mahdi (CD&V) en Melissa Depraetere (Vooruit). Dat gebeurde tijdens een afzonderlijk gesprek met beide voorzitters. Terwijl Mahdi na afloop van dat gesprek liet optekenen dat “een aantal correcties” voor zijn partij “noodzakelijk” waren, hield men bij Vooruit de lippen op elkaar.

“De kiezer heeft op 9 juni gestemd voor een warmer en socialer beleid in Vlaanderen. Wij hebben de informateur gevraagd om een duidelijk signaal te geven dat de huidige Vlaamse regeringspartijen bereid zijn hun beleid fundamenteel bij te sturen”, zegt Melissa Depraetere. Ik heb in de gesprekken met Bart De Wever het vertrouwen gekregen dat die bereidheid er is”, aldus Depraetere.

Volgens Depraetere staan er in de startnota van informateur Bart De Wever “duidelijke openingen om het Vlaamse beleid fundamenteel bij te sturen op het vlak van onder meer onderwijs, zorg, kinderopvang, betaalbaar wonen, mobiliteit en klimaat”.

Tegelijk staan er volgens haar in de nota ook passages die voor haar partij “nooit in een regeerakkoord kunnen komen”. Over welke passages het dan precies gaat, verduidelijken de socialisten niet. Daarnaast zijn er op bepaalde vlakken “nog onvoldoende tegemoetkomingen”. Ook hier laat de partij voorlopig in het midden over welke punten het precies gaat.

Volgens Depraetere is de nota van De Wever “geen voorafname op het regeerakkoord”. “Het is wel een duidelijk signaal dat drie partijen bereid zijn om de komende maanden te onderhandelen over een warmer en socialer Vlaanderen. Alleen als we die bereidheid aan het einde van de onderhandelingen ook terugzien in het regeerakkoord, zal Vooruit in de Vlaamse regering stappen”, besluit Depraetere.

Als de Vlaamse regeringsonderhandelingen effectief van start gaan, stuurt Vooruit naast voorzitter Depraetere ook kopstuk en kandidaat-voorzitter Conner Rousseau en ontslagnemend minister van ontwikkelingssamenwerking Caroline Gennez naar de onderhandelingstafel.

The post Melissa Depraetere zet licht op groen voor Vlaamse formatie: “Vertrouwen gekregen in gesprekken met Bart De Wever” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Man (55) uit Koksijde moet werkstraf vervullen na gevecht in café

Een 55-jarige man uit Koksijde moet een werkstraf van 50 uren uitvoeren nadat hij na een cafébezoek slaags raakte met een andere man. Die deelde hij een reeks vuistslagen uit. “Dat komt omdat hij me beledigd had”, vergoelijkte L.D.
The post Man (55) uit Koksijde moet werkstraf vervullen na gevecht in café appeared first on KW.be.

Lees meer »

Topfavoriet Tadej Pogacar liep tien dagen geleden corona op, maar…: “Tegenwoordig herstelt menselijk lichaam daar sneller van”

Niks of niemand die de almachtige Tadej Pogacar (25) wat kan maken? Think again. Want tien dagen geleden was daar plots… Covid. Gelukkig zonder zware impact. De topfavoriet is fysiek klaar voor de Tour. Maar maakt alsnog voorbehoud. “Voor een klassieker of kortere rittenkoers had ik mezelf in de vorm van mijn leven genoemd. Maar de Tour duurt drie weken.

Lees meer »

Brussels Airport vraagt federale overheid om meer dan 100 extra agenten voor grenscontroles

De luchtvaartpolitie op Brussels Airport, die instaat voor de grenscontroles, is structureel onderbezet. De luchthavenuitbater vraagt de federale overheid om die onderbezetting ongedaan te maken. Volgens Brussels Airport zijn er 183 agenten te kort, volgens de federale politie 118. Hoe dan ook heeft die structurele onderbezetting vaak tot gevolg dat aankomende passagiers tot 3 uur lang moeten aanschuiven aan de

Lees meer »

? “Het mooiste vandaag zou zijn als Evenepoel het afmaakt in Bologna”

Na lang aftellen is de Tour gisteren begonnen met een loodzware etappe richting Rimini. Ook vandaag krijgt het peloton op Italiaanse bodem een bijzonder pittige rit voorgeschoteld, met twee keer de beklimming van de San Luca. Krijgen we een eerste keer vuurwerk tussen de klassementsmannen? Wielerpodcast ‘De Tour van Wuyts & Vlaeminck’ blikt vooruit.

Lees meer »

Natacha zwerft al jaren alleen rond in oorlogsgebied

Ik liep Natacha voor het eerst tegen het lijf op 2 oktober 2022, twee dagen na de bevrijding van ­Lyman. Ze woonde vroeger op de Krim, maar was haar papieren kwijtgeraakt in Kiev, waarna ze de grens met het door Rusland bezette gebied niet meer over mocht. Na veel omzwervingen kwam ze in Lyman ­terecht. Toen de oorlog uitbrak, kon

Lees meer »

“Zorg er gewoon voor dat ik kan slapen. Maakt niet uit wat er gebeurt”: de laatste dagen van Michael Jackson

Het is intussen vijftien jaar geleden dat popster Michael Jackson op 50-jarige leeftijd overleed. Hoe tragisch ook, z’n dood kwam niet geheel onverwacht voor wie hem die laatste maanden van dichtbij meemaakte. Wie uitte z’n bezorgdheden over z’n geestestoestand? Wat gebeurde er tijdens z’n laatste momenten? Een overzicht van z’n finale weken. “Hij is als een verloren jongetje.”

Lees meer »

Remco Evenepoel pakt witte trui, maar staat in dezelfde seconde als gele Pogacar: “Zou fantastisch zijn om die trui morgen over te nemen”

Na twee etappes heeft Remco Evenepoel (24) zijn eerste trui al beet in de Ronde van Frankrijk. Toen Tadej Pogacar ten aanval trok zat hij te ver, maar na een knappe achtervolging klokte Evenepoel dezelfde tijd in het algemeen klassement. De witte trui is een leuk souvenir, maar als Evenepoel morgen enkele plekken voor Pogacar eindigt, pakt hij geel. “Dat

Lees meer »