Kortrijk2030-Date zet laatste rechte lijn kandidatuur Culturele Hoofdstad nog eens extra in de verf

België levert in 2030 de Europese Culturele Hoofdstad af en Kortrijk is één van de kandidaten. Op 2 september dient de stad zijn kandidatuur in. Tijdens de Kortrijk2030-Date op de Transfo-site in Zwevegem werd samen met de 13 gemeentes uit de regio Zuid-West-Vlaanderen gedroomd van een brede programmatie die de eigenheid van de regio in de kijker zet.

De Transfo-site in Zwevegem vormde op 18 juni het decor om meer te weten te komen over het regioverhaal van Culturele Hoofdstad. Bottom-line? Kortrijk2030 dient niet in als stad op zich, maar voedt zijn verhaal met een regionale blik. Vanuit de overtuiging dat Kortrijk deze titel samen met de regio wil dragen, lopen volop gesprekken met alle gemeenten en steden in Zuid-West-Vlaanderen om te zoeken naar de juiste insteek voor de kandidatuur. Axel Ronse, schepen van Cultuur, gaat hiervoor op bezoek bij alle buren, samen met Marnix Theys, coördinator Zuid-West (intergemeentelijk cultuur- en erfgoedplatform) en projectleider Tom Hillewaere.

“We hebben de afgelopen jaren gemerkt dat onze kandidatuur als Culturele Hoofdstad van Europa een vliegwiel heeft gezet op allerlei initiatieven binnen de stad. We willen dit nu ook doortrekken naar de regio. Kortrijk2030 is geen alleenstaand verhaal, maar een breed gedragen project dat iedereen kan en zal inspireren”, aldus Axel Ronse.

Durf2030 experimenteert de komende drie jaar over de grenzen van de regio heen. Met het bovenlokale ‘Ge Durft!’ worden jongeren met mentale kwetsbaarheid zelf actor, en starten ze samen met culturele en sociale partners projecten op. Samen met VIVES en met steun van Vlaanderen wordt ‘Ge Durft!’ de komende jaren uitgerold in Kortrijk en regio om in 2026 te eindigen met een tweedaags congres rond (mentale) kwetsbaarheid bij jongeren.

“De laatste rechte lijn naar onze kandidatuurstelling voor Europese Culturele Hoofdstad 2030 is ingezet. Eind oktober volgt de juryverdediging en weten we of we naar de tweede ronde gaan. Het betrekken van de regio is voor de kandidatuur van Kortrijk een sterkte. Onze professionele bovenlokale samenwerking zullen we benutten om van Kortrijk2030 een breed regioverhaal te maken”, besluit burgemeester Vincent Van Quickenborne.

The post Kortrijk2030-Date zet laatste rechte lijn kandidatuur Culturele Hoofdstad nog eens extra in de verf is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Biden blundert opnieuw en beschrijft zichzelf als zwarte vrouw

De Democraten hebben Bidens prestatie tijdens het eerste presidentiële debat naar aanloop van de Amerikaanse verkiezingen nog maar nauwelijks kunnen verteren, of de president blundert opnieuw. Op Independence Day struikelt hij meermaals over zijn woorden, tot het punt dat hij zichzelf een zwarte vrouw noemt.

Lees meer »

Slachtoffer partnergeweld vraagt rechter contactverbod op te heffen: “Ik wil opnieuw een relatie met hem”

Ze kreeg slagen met een kabel, werd bijna gewurgd en een dag lang opgesloten maar toch wil een 42-jarige vrouw opnieuw een relatie met haar 46-jarige (ex-)vriend uit Wevelgem. De man stond voor de rechter in Kortrijk terecht voor de gijzeling en het geweld. “Ik wou haar gewoon beschermen”, klonk het.
The post Slachtoffer partnergeweld vraagt rechter contactverbod op

Lees meer »

De eerste reacties op de zware nederlaag van de Tories en winst voor Labour en Reform in Britse verkiezingen: van “vreselijke avond” tot “bijna ongelofelijk”

Volgens exitpolls en de eerste resultaten lijdt de Conservatieve partij van premier Rishi Sunak een ongeziene nederlaag in de Britse parlementsverkiezingen, terwijl Labour een ruime meerderheid van de zetels behaalt. Ook de Liberal Democrats en Reform UK gaan er sterk op vooruit. Dit zijn de eerste reacties.

Lees meer »

Ongewoon boos en ontgoocheld na tweede sprintnederlaag op rij: zit Jasper Philipsen in een vertrouwenscrisis?

Zo zagen we Jasper Philipsen (26) nog nooit. De Limburger klopte zijn frustratie van zich af en vloekte erop los: die tweede sprintnederlaag op rij kwam duidelijk heel hard aan. Zijn vriendin moest hem tot twee keer toe gaan kalmeren op de bus. Er lijkt meer aan de hand dan alleen sportieve ontgoocheling. Is de topsprinter in een vertrouwenscrisis beland?

Lees meer »

Snelbouw is de enige optie: onze eersteklassers tellen af naar start competitie

Wat vliegt de tijd: binnen drie weken trapt Club Brugge het nieuwe voetbalseizoen alweer op gang tegen KV Mechelen. De clubs zullen nauwelijks een maand voorbereiding hebben gehad. Maar hoe staan de drie West-Vlaamse eersteklassers er vandaag voor? Een overzicht van de snelbouw bij Club, Cercle en Veekaa.
The post Snelbouw is de enige optie: onze eersteklassers tellen af

Lees meer »

Orbán ontmoet president Poetin in Moskou voor omstreden gesprek over oorlog in Oekraïne: “Vrede komt er niet zomaar, je moet ervoor werken” 

De Hongaarse premier Viktor Orbán heeft in Moskou met de Russische president Vladimir Poetin over de oorlog in Oekraïne gesproken. Orbán heeft het over een "vredesmissie", maar het bezoek stuit op heel wat kritiek bij Europese leiders. Zij benadrukken dat de Hongaarse premier niet kan spreken in naam van de Europese Unie, zelfs niet nu Hongarije voorzitter is van de

Lees meer »

KIJK. Californië geteisterd door bosbranden: apocalyptische beelden tonen hoe gebouwen en auto’s volledig in vlammen opgaan

In het noorden van de Amerikaanse staat Californië zijn ongeveer 13.000 mensen geëvacueerd vanwege grote bosbranden. De brand brak gisteren uit in Oroville, ongeveer 113 kilometer ten noorden van de hoofdstad Sacramento. Het vuur verspreidt zich razendsnel en heeft al verschillende gebouwen en voertuigen verwoest. De brand werd mogelijk veroorzaakt door de extreme hitte in de regio.

Lees meer »

Dit vindt Steven De Lelie zelf over acteurswitch voor zijn personage Bert in ‘Familie’: “Op zich jammer”

De familie Van den Bossche wordt wederom geteisterd door Bert(je), alleen heeft die na plastische chirurgie niet meer het gezicht van Steven De Lelie (47) maar van de Gentse acteur Jan Sobrie (45). ‘Jammer, want ik heb die rol heel graag gespeeld’, zegt Steven. Dat hij boven op een heleboel duistere intriges ook de opdracht gaf voor de brandstichting die

Lees meer »