Speelpleinwerking De (B)engels is 40 jaar jong: “Op piekdagen hadden we meer dan 100 kinderen”

Speelpleinwerking De Bengels bestaat dit jaar 40 jaar. Eén van de eerste medewerkers was Annie, die in 1990 de officiële naam De (B)engels koos. “Onder de vele kinderen zitten er kapoenen, dus Bengels, maar er zijn ook stillere kinderen, de engeltjes.”

Annie Asaert (63) woont samen met haar man Geert Bogaert (65) in de Margarethalaan in Lichtervelde. “Ik heb altijd graag gemoederd”, vertelt Annie, die voor de gelegenheid nog eens haar oude (B)engels trui uit de kast heeft gehaald. Annie was coördinator van de werking van 1988 tot de krokusvakantie 2009. Op 1 april 2009 startte ze als kinderbegeleidster in de buitenschoolse opvang De Duiventil, waar ze tot op vandaag nog steeds werkt. “De kinderen die ik in de speelpleinwerking had, hebben nu zelf kinderen. Ze roepen me altijd na als ik langs straat wandel”, glundert Annie.

(B)engeltjes

“Voor de vele ouders betekende de speelpleinwerking een welgekomen opvang, vooral als beide ouders uit werken gingen”, vertelt Annie. “In de beginjaren verzamelden we om 8 uur op de speelplaats van de jongensschool om dan te vertrekken naar het sportcentrum, waar we allerlei buitenactiviteiten deden. Deelnemen was gratis, in 1992 werd de deelnameprijs 20 frank per dag. Later verhuisden we naar de sportklassen op het sportterrein en werden de kinderen in groepen verdeeld, de Speelclub, Zonneland en Club.”

“De kinderen van toen roepen me nog altijd na als ze me op staat tegen komen”

In 1990 kreeg de speelpleinwerking een officieel logo. “Dat was getekend door een plaatselijk kunstenaar. Er werden blauwe sjaaltjes aangekocht, in de kleur van Lichtervelde, en T-shirts met het logo op. Elke donderdag knoopten de Bengeltjes hun sjaaltje om de hals en trokken de monitoren hun nieuwe T-shirts aan om erop uit te trekken. Te voet, met de fiets, met de bus of met de trein. Deze uitstappen kenden een groot succes en er werden piekaantallen genoteerd van boven de 100 kinderen. Of we fietsten naar Groenhovebos of de kinderboerderij met de politiecombi mee als bezemwagen.”

Graag gezien

De bedankingskaartjes die Annie in haar archief heeft bewaard, bewijzen dat de kinderen graag naar de speelpleinwerking kwamen. “Uit de vele inschrijvingen kon men afleiden dat vele Lichterveldse ouders de vakantiewerking genegen waren en vertrouwen hadden in de organisatie en de leiding. Op mijn 50ste verjaardag heb ik een feest gegeven met een optreden van ‘Piekenot’. Ik had gevraagd aan de kindjes om iets roods aan te doen, en alle kinderen gingen naar huis met een zakje snoep. Ik ben het gemeentebestuur dankbaar dat ik de speelpleinwerking op de kaart van Lichtervelde mocht helpen zetten met de naam. En dank aan de vele aanwezige kinderen, monitoren en ouders die ik mocht leren kennen.”

Een archiefbeeld van augustus 1995. Twee maanden lang draaide de Lichterveldse vakantiewerking op volle toeren en dit dankzij de enthousiaste ploeg monitoren onder leiding van Annie Asaert. Tijdens een grote fuif nemen de (B)engels afscheid van hun moni’s Nele Bogaert, Greet Meerschaert, Myriam Lievens, Tamara Wellekens, Ann Vanhaverbeke, Greet Timmerman, Gina Vervaele, Els Pauwels, Isabel Bruynooghe, Isabelle Piaro Da Mota, Ilse Vanhoutte, Jurgen Deparck, Isabel Vandaele, Fanny Desplenter, Ilse Vandewiele, An Deleu en Nancy Plaisir. (foto Kurt) © Kurt Desplenter Foto Kurt

Nieuwe generatie

De huidige generatie animatoren stak het feestweekend naar aanleiding van 40 jaar De Bengels in elkaar. Eén daarvan is Lüna Moenaert (20), zij is intussen aan haar zesde jaar als (hoofd)animator bezig. “Zes jaar geleden kreeg ik een brief van de gemeente die op zoek was naar animatoren. Ik dacht, misschien is dat wel tof. Na de eerste week wist ik al dat het iets voor mij was. Elke dag bij de speelpleinwerking is anders, wat het boeiend maakt. Ik steek veel energie in de Bengels, maar krijg ook veel energie terug. Als ik ‘s avonds thuiskom is dat met een volle batterij. We zetten in op de fantasie en de leefwereld van de kinderen, met vuil spel, knutselen, koken en sportieve, competitieve spelletjes.”

40 jaar feestweekend

De animatoren van de speelpleinwerking starten de zomer dit jaar hun vakantiewerking met een speels feestweekend. Op 28 juni wordt ‘De grote quiz’ georganiseerd, in OC De Schouw om 20 uur. Een team bestaat uit drie tot vijf spelers, 30 euro per team. Op 29 juni is er een ‘Spel-en-fret-namiddag’, waar OC De Schouw wordt omgetoverd tot een speelplein voor ouders en kinderen. De activiteiten starten om 14 uur, 2 euro per kind, 3 euro aan de deur. Inschrijven kan via het Facebookevenement.

The post Speelpleinwerking De (B)engels is 40 jaar jong: “Op piekdagen hadden we meer dan 100 kinderen” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Werd Marc Olbrechts in verzwaarde kist gedumpt in zee? Spaanse speurders leggen vader en zoon vermoedelijk eerstdaags op de rooster

Ons land zet de vader en zoon die opgepakt zijn in het onderzoek naar de vermoorde en vermiste Laura Trappeniers (67) en Marc Olbrechts (71) binnen een tiental dagen wellicht op een vliegtuig richting Tenerife. Opvallend: de Guardia Civil vermoedt dat Marc in een verzwaarde kist op de bodem van de zee ligt en hoopt de man nog te vinden.

Lees meer »

NVAPlus stelt volledige lijst voor en nieuwe slogan ‘Kies voor meer en beter!’

Middenin een decor van boterbloemen stelde NVAPlus Moorslede zondagnamiddag de volledige lijst voor de gemeenteraadsverkiezingen in oktober voor. Dertien kandidaten wonen in Moorslede, zes in Dadizele en twee in Slypskapelle. Eerder werd al bekendgemaakt dat Gert-Jan Hovaere lijsttrekker wordt en Margaux Vandekerckhove de tweede plaats krijgt.
The post NVAPlus stelt volledige lijst voor en nieuwe slogan ‘Kies voor meer

Lees meer »

Waarom Franse verkiezingen een herexamen voorzien

Wat zeggen politici niet, maar dénken ze wel? In zijn nieuwe analyse, exclusief voor HLN, gunt opiniemaker Noël Slangen jou elke week een blik achter de schermen van de politiek. Vandaag: hoe kiessystemen er in alle vormen en formaten zijn, én hoe die formaten de verkiezingsuitslag kunnen beïnvloeden. Wat als we in België bijvoorbeeld het Franse systeem zouden toepassen? “Een

Lees meer »

Zaak tegen Sven Pichal op 9 juli ingeleid voor de rechtbank

De zaak tegen ex-radiopresentator Sven Pichal over beelden van seksueel kindermisbruik zal op dinsdag 9 juli van start gaan voor de correctionele rechtbank van Antwerpen. Die dag vindt er een inleidende zitting plaats, waar in samenspraak met alle partijen een datum wordt geprikt voor de behandeling van het dossier. Pichal wordt vervolgd voor het bezit en de verspreiding van beelden

Lees meer »

Heilbot uit Groenland is eetbaar erfgoed dankzij Pittems bedrijf: “Wij roken de vis hier traditioneel”

De gerookte heilbot van het Pittemse bedrijf Vanafish werd recent bekroond met het Streekproduct.be-label, een initiatief van het Steunpunt Streekproducten van VLAM dat Vlaams eetbaar erfgoed in de kijker moet plaatsen. Hoewel de vis oorspronkelijk afkomstig is uit Groenland, wordt het door de traditionele bereidingswijze toch gezien als waardevol streekproduct, dat nu terecht in de kijker wordt gezet.
The

Lees meer »

Kunstenaarscollectief MortAmour brengt unieke fotografietentoonstelling in André Demedtshuis in Wielsbeke

Elke zomer organiseert het André Demedtshuis, Sint-Bavostraat 19 in Sint-Baafs-Vijve, een fototentoonstelling onder de noemer ‘Zomer van fotografie’. Dit jaar zijn ze er in geslaagd om de unieke expo Golden Lamb van MortAmour naar Sint-Baafs-Vijve te halen.
The post Kunstenaarscollectief MortAmour brengt unieke fotografietentoonstelling in André Demedtshuis in Wielsbeke appeared first on KW.be.

Lees meer »

Ze schuwen de aandacht, maar soms kan het niet anders: hoe de rijkste familie van Nederland weer alle controle overneemt in haar bedrijf

Na slechts drie jaar gewerkt te hebben als CEO van C&A, zal Edward Brenninkmeijer de rol overnemen van de Nederlandse Giny Boer. Ze was nog maar de tweede CEO ooit van het bedrijf die geen nakomeling is van de Brenninkmeijers, de familie achter C&A. En de familie blijkt liefst alles zelf zo goed mogelijk onder controle te hebben.

Lees meer »