Luchthaven Oostende-Brugge krijgt grootste zonnepark van West-Vlaanderen: “60.000 zonnepanelen zorgen voor 100 procent groene stroom”

Op de luchthaven van Oostende-Brugge is maandag het startschot gegeven voor de bouw van het grootste zonnepark van West-Vlaanderen, met 60.000 zonnepanelen. “Dankzij dit project kan de luchthaven werken op honderd procent groene stroom”, stelt energieleverancier EnergyVision.

EnergyVision wil de komende twee jaar zijn productie ferm opdrijven. Dat doet het onder andere met de bouw van een enorm zonnepark op de luchthaven Oostende-Brugge. Op een oppervlakte van ongeveer zestig voetbalvelden naast de landingsbaan komen 60.000 zonnepanelen. Die zullen vanaf het voorjaar van 2026 goed zijn voor een jaarlijkse productie van 37.000 MWh, goed voor een besparing van zowat 10.100 ton CO2 per jaar.

Honderd procent groene stroom

Oostends burgemeester Bart Tommelein (Open VLD) gaf maandagochtend symbolisch het startschot voor de bouw van het zonnepanelenpark. “De opgewekte energie zal in eerste instantie gebruikt worden voor de elektriciteitsvoorziening van de luchthavensite”, zei luchthaventopman Eric Dumas. “Zo kan de luchthaven werken op honderd procent groene stroom. Dat is een belangrijke stap in onze doelstelling om tegen 2030 dertig procent minder CO2 uit te stoten en tegen 2050 net zero te bereiken. De overige elektriciteit gaat naar liefst 10.000 gezinnen in onze directe omgeving.”

Volgens EnergyVision is de locatie ideaal. Het merendeel van de grond langs de landingsbaan is onbruikbaar voor andere zaken en aan de kust kan je profiteren van de beste zonne-instraling. Oostendenaars kunnen ook mee investeren via burgerparticipatie. Via www.stroomvantzeetje.be kunnen gezinnen zich daarvoor opgeven. “Met een minimuminleg van 250 euro zorgen we ervoor dat een zo breed mogelijk publiek op een alternatieve en bewuste manier een stukje spaarcenten kan laten renderen”, aldus EnergyVision-ceo Maarten Michielssens.

The post Luchthaven Oostende-Brugge krijgt grootste zonnepark van West-Vlaanderen: “60.000 zonnepanelen zorgen voor 100 procent groene stroom” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Knokke-Heist gaat uniek karakter van Het Zoute beschermen: “Druk op de wijk onder controle houden”

De typische kronkelende smalle paadjes, straten tussen de tuinen van de villa’s en witte verf. Het zijn maar enkele zaken die Het Zoute in Knokke typeren. De voorbije 115 jaar werd het wellicht de meest exclusieve wijk van Vlaanderen. De gemeente wil dat typische en ‘unieke’ karakter beschermen en hanteert daarom voor het eerst de BGO (Beleidsmatig Gewenste Ontwikkeling). “Door

Lees meer »

Rik Gadeyne (61) met pensioen als directeur van Sint-Martinusinstituut in Koekelare: “Het was een plezier dit te mogen doen”

Torhoutenaar Rik Gadeyne is zopas met pensioen gegaan als directeur van het Sint-Martinusinstituut in Koekelare, het zogenoemde SMIK. Hij oefende die functies halftijds uit. De andere helft werd bekleed door Wim Mattheus, die de school nu fulltime leidt. Voor Rik breekt er een zee van vrije tijd aan.
The post Rik Gadeyne (61) met pensioen als directeur van Sint-Martinusinstituut

Lees meer »

Willy Claes (85) wordt lijstduwer voor Vooruit in Hasselt

Voormalig minister Willy Claes is lijstduwer voor Vooruit in Hasselt bij de komende gemeenteraadsverkiezingen in oktober. Dat is beslist nadat Groen heeft aangekondigd dat ze het kartel met Vooruit wil stopzetten. Claes wil achteraan de lijst zijn steentje bijdragen om de partij te versterken. "Het enige wat ik wil doen, is de jonge generatie helpen", zegt hij.

Lees meer »

Sportweekend bij zomerbar Barra Dentra

Barra Dentra, de kindvriendelijke zomerbar op het einde van de Graaf Karel de Goedelaan (waar de extra kermislocatie werd ingericht voor de Paasfoor), vertoont de sportzomer op groot scherm. Met dit weekend kwartfinales EK en Tour de France.
The post Sportweekend bij zomerbar Barra Dentra appeared first on KW.be.

Lees meer »

Michèle George en Manon Claeys naar Paralympische Spelen

De Raad van Bestuur van het Belgian Paralympic Committee heeft de selectie van Michèle George uit Waregem en Manon Claeys uit Maldegem bevestigd voor een deelname aan de komende Paralympische Spelen in Parijs, van 28 augustus tot en met 8 september.
The post Michèle George en Manon Claeys naar Paralympische Spelen appeared first on KW.be.

Lees meer »

Bosbranden in buurt van Athene onder controle

De hevige bosbranden die zondag waren uitgebroken in de buurt van de Griekse hoofdstad Athene “zijn onder controle”. Dat heeft Vassilis Vathrakoyannis, woordvoerder van de brandweer maandag meegedeeld. “Er zijn geen fronten meer actief. Het vuur is ingedamd door de brandweer.”

Lees meer »

Twee rijstroken versperd op A12 naar Brussel na ongeval

Op de A12-autosnelweg tussen Antwerpen en Brussel is er flink wat verkeershinder ter hoogte van Meise nadat een personenwagen is ingereden op een vrachtwagen. Dat meldt de federale politie. Het is nog niet duidelijk of er bij het ongeval gewonden gevallen zijn.

Lees meer »