Boeket gevonden in Ieper? Dan mag je het houden! Bruce (27) verstopt bloemen: “Ik wil iets teruggeven”

Wie een eenzaam boeket vindt in Ieper, mag het houden. Bruce Van Oplynes (27) verspreidde zondagnamiddag voor het eerst gratis bloemen in zijn stad op de internationale feestdag van de floristen.

“Neem mij gerust mee. Of geef mij aan iemand anders. Want bloemen geven is ook altijd fijn!” Deze boodschap prijkte afgelopen zondagnamiddag op verschillende boeketten verspreid over de Ieperse binnenstad. Bruce Van Oplynes (27) stelde ze samen. “Met pioenroosjes, zomeraster, margrietjes, leeuwenbekjes, dahlia’s, alstroemeria en alliums”, toont de florist. “Pioenroos hebben we maar heel kort in de aanbieding door de beperkte bloeiperiode van begin juni tot begin juli. Elk boeket heeft een waarde van dertig euro, maar ik leg ze gratis rond.”

Van Engeland tot Mexico

Het initiatief van Bruce kadert in de Dag van het Eenzame Boeket. “Een internationale feestdag voor floristen, van Engeland tot Mexico”, vertelt Koen Van Malderen, directeur van BE-FLORIST, de Belgische beroepsvereniging voor floristen.

“Deze feestdag zet niet alleen onze sector in de kijker, maar zorgt ook voor onverwachte gevoelens bij wie plots een boeketje vindt en misschien zelf spontaan doorgeeft, denk aan een grootouder in het rusthuis. De verhalen die we elk jaar binnenkrijgen zijn fantastisch.”

Actie breidt uit

“Het is een actie zonder de bedoeling om winst te maken”, stelt Van Malderen. “Mensen vinden het soms raar dat ze bloemen vinden en die zomaar mogen meenemen. De actie loopt vanzelf, vergt weinig energie en geeft veel voldoening. Dit jaar organiseren we de Dag van het Eenzame Boeket voor het eerst met VLAM, het Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing. In Vlaanderen nemen 225 floristen deel, in Wallonië 190. De aantallen stijgen elk jaar met zo’n 10 procent.”

Eerste keer

“Het is de eerste keer dat ik deelneem aan deze feestdag”, aldus Bruce die z’n winkel Wildgroei uitbaat in de Ieperse Stationsstraat. “Daar zitten we nu één jaar. Met deze actie wil ik iets teruggeven aan mijn stadsgenoten.”

De jonge florist verstopte zijn boeketjes in de buurt van het station, de Lakenhallen, de kathedraal en de Menenpoort. “Allemaal openbare plaatsen zodat de boeketten zeker gevonden worden door mensen om zichzelf of een geliefde in de bloemetjes te zetten. Ik heb gewacht op de zon in de namiddag om regenschade te voorkomen.”

Duurzaam

Bruce draagt duurzaamheid hoog in het vaandel. “Wij zijn gespecialiseerd in wildboeketten, die bestaan uit seizoensgebonden en verse bloemen. Boeketten worden bewust verpakt in ecologisch kraftpapier in plaats van plastic verpakkingen om onze ecologische voetafdruk te beperken. Daarnaast houden we onze keten zo kort mogelijk. In de zomer werken we bijvoorbeeld samen met een pluktuin in het naburige dorp Reningelst.”

Geen verplichtingen

Op sociale media plaatste Bruce in de loop van zondag enkele hints voor ‘bloemenjagers’. “Ik verwacht niet dat de vinders dit delen op hun sociale media, laat staan dat ze ons vermelden. Aan deze bloemen hangen geen verplichtingen vast.”

(TP)

The post Boeket gevonden in Ieper? Dan mag je het houden! Bruce (27) verstopt bloemen: “Ik wil iets teruggeven” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Kortemark is zoveelste waterlek in Stadenstraat meer dan beu: “We vragen plan van aanpak van Watergroep”

In de Stadenstraat in Zarren (Kortemark) ontstond donderdagavond opnieuw een groot waterlek dat de straat blank zette. Het is het tweede waterlek in evenveel weken maar al het zoveelste de afgelopen jaren. De gemeente is de situatie dan ook kotsbeu. “We zijn inderdaad misnoegd, zo kan het niet langer”, reageert burgemeester Karolien Damman. “Binnenkort moet De Watergroep ons een plan

Lees meer »

Volgens Amerikaans Hooggerechtshof geniet Donald Trump “absolute immuniteit” voor daden binnen zijn functie als president, maar niet voor private handelingen

Het Amerikaanse Hooggerechtshof geeft oud-president Trump deels gelijk in zijn vraag om immuniteit te krijgen voor zijn rol bij de bestorming van het Capitool. Hij zou volgens het Hof immuun zijn voor wat hij als president heeft gedaan, maar niet voor wat hij als privé-persoon heeft gedaan. De aanklagers moeten dus kunnen aantonen dat hij zijn daden buiten zijn functie

Lees meer »

Gemeente De Haan koopt grond aan om te bebossen

De gemeenteraad keurde de aankoop van 1,8 hectare te bebossen grond goed. De gemeente wil hier de komende drie jaar werk maken van een nieuw bos, dat voor iedereen toegankelijk zal zijn. De aankoop werd in de gemeenteraad wel met de kleinst mogelijke meerderheid goedgekeurd.
The post Gemeente De Haan koopt grond aan om te bebossen appeared first on

Lees meer »

Groothertog Henri bereidt troonafstand voor: Luxemburg verwelkomt opnieuw Belgische groothertogin

De Luxemburgse groothertog Henri (69) bereidt zijn troonsafstand voor. Hij schuift zijn oudste zoon Guillaume (42) komende herfst naar voren als zijn opvolger, in afwachting van een definitieve machtsoverdracht. Luxemburg krijgt daarmee opnieuw een ‘Belgische’ groothertogin: Stéphanie (40), de tegenpool van haar omstreden schoonmoeder, groothertogin María Teresa. “In het paleis zullen heel wat medewerkers opgelucht ademhalen.”

Lees meer »

Man aangehouden na uit de hand gelopen burenruzie: Jan in ziekenhuis overleden nadat hij door auto aangereden werd

Een jarenlange burenruzie in Ouwegem (Kruisem) is begin deze week tragisch afgelopen. Eén van de betrokkenen, Jan Clauwaert, werd op dinsdag 25 juni aangereden na alweer een ruzie. De man werd naar het ziekenhuis overgebracht, waar hij maandag overleden is. Meer info over de precieze omstandigheden van het ongeval ontbreekt, de aanrijder werd aangehouden.

Lees meer »

‘Pan Adientje’ siert voortaan ‘Oksel van Adinkerke’

Patrick Steen (63) uit Leke legde in zijn atelier de laatste hand aan een indrukwekkend kunstwerk dat hij Pan Adientje heeft genoemd. Dat wordt geplaatst op de splitsing van de Burgweg en de Noordhoekstraat, ook wel bekend als oksel van Adinkerke.
The post ‘Pan Adientje’ siert voortaan ‘Oksel van Adinkerke’ appeared first on KW.be.

Lees meer »

Nieuwe details over koningin Letizia’s vermeende affaire overschaduwen militaire ceremonie van prinses Leonor

Een nieuwe stap in haar militaire opleiding: prinses Leonor (18) van Spanje is woensdag benoemd tot onderofficier tijdens een officiële ceremonie. Aanwezig en apetrots waren haar ouders koning Felipe (56) en koningin Letizia (51). Ze leken zorgeloos, terwijl er enkele uren voor de ceremonie een explosief interview heeft plaatsgevonden met de vermeende minnaar van Letizia. Jaimie Del Burgo, tevens haar

Lees meer »

Appartementsbewoners trekken aan alarmbel: “We worden geterroriseerd door een dealer die minderjarigen aan het werk zet met baseballknuppels”

De bewoners van appartementen in Residentie Dirk Martens in de Aalsterse Raffelgemstraat worden geterroriseerd door een drugsdealer. Er is sprake van geweld, bedreigingen en vandalisme. “Hier moet een einde aan komen of er gebeuren ongelukken”, zegt een van de bewoners. Burgemeester D’Haese (N-VA) belooft alvast verscherpt politietoezicht en gaat samen met de syndicus op zoek naar een permanente oplossing voor

Lees meer »