Ex-wereldkampioen frieten bakken Patrick (63) geeft fakkel door aan zoon: “genieten van mijn pensioen”

Patrick Salembier en zoon Giovanni zijn het gezicht achter frituur Wagon 33. Het frietkot verhuist binnenkort naar iets verderop in de Stationsstraat. “De naam verandert naar Wagon 86, verwijzend naar het nieuwe huisnummer”, aldus Patrick die in 1989 het wereldrecord frieten bakken brak.

Patrick Salembier (63) is al twee jaar met pensioen, maar helpt zijn zoon Giovanni (24) nog een handje in de frituur. “Hoe ik destijds in de frietbranche ben gerold? Dat was door mijn eerste vrouw. Zij had een koksdiploma en wou een frituur beginnen. Zelf werkte ik op de waterdienst van de Vlaamse Milieumaatschappij. Een job die ik 24 jaar voltijds gecombineerd heb met de frituur. Lange dagen? Absoluut, maar ik had daar geen last van.”

Iets wat we graag geloven, want Patrick brak in 1989 het wereldrecord frieten bakken. Liefst 11 uur, 11 minuten en 11 seconden hield hij het vol. “Ik kon eigenlijk nog langer doorgaan, maar we beslisten om er op zondagavond mee te stoppen, omdat het maandag weer werkdag was voor de mensen die ons hielpen. Ik was op dat moment totaal niet uitgeput. Al viel ik daarna wel al na één trappist boenk achterover en ook in de weken erna ben ik veel ziek geweest”, blikt Patrick terug op die memorabele dag.

Geen windeieren

Waarom hij dat record wou breken? “We waren het jaar daarvoor onze eerste frituur gestart in Waardamme. Ik heb toen deelgenomen omdat het mooie reclame was. Het heeft ons inderdaad geen windeieren gelegd, de mensen liepen storm op de frituur.”

Van frituur Stephanie in Waardamme ging het na enkele jaren naar Eernegem. “Dat frietkot doopten we… ’t Frietkotje. Simpel en ideaal voor een boerengat als Eernegem”, zegt Patrick met een knipoog. “Achteraf gezien hadden we die frituur moeten houden. Hij draaide het best van allemaal. We stopten met ’t Frietkotje om frituur Memlinc op te starten in Brugge. Dat hebben we een viertal jaar gedaan. We waren genoodzaakt om ermee te stoppen. Na de bankencrisis en de terreuraanslagen bleven de toeristen weg uit Brugge. We zijn toen, zo’n 11 jaar geleden, naar Jabbeke gekomen.”

Wagon 33 is sportief ingekleed. “Hier geen posters van bitterballen en frikandellen aan de muur. Ik ben een sportliefhebber en heb altijd zelf veel gesport. Van mijn 9 tot 15 jaar voetbalde ik bij Cercle Brugge en van mijn vijftiende tot mijn achtendertigste heb ik gekoerst. Of ik vandaag nog fiets? Mijn fiets staat proper en gewassen klaar, maar het komt er niet meer van. Ik heb drie kinderen en er is er altijd wel eentje die me nodig heeft. Maar van als het kan, dan ben ik weg naar Tunesië. Het is mijn tweede thuis geworden. Ik hou immens van de warmte en bovendien is het leven daar lekker goedkoop. Een baguette kost 10 eurocent, voor een cappuccino op een mooi terras betaal je 24 eurocent. Wij kunnen ons dat niet meer voorstellen.”

Patatten op het veld

“Of frituren de goudmijnen van de horeca zijn? Vandaag alleszins niet meer. Vroeger, toen we zelf de patatten recht van op het veld bij de boer konden halen, viel er een mooie frank mee te verdienen. Maar de tijden zijn veranderd. Zeker na corona. Er is ’s avonds laat geen kat meer op de baan. Je kan bij manier van spreken in je bloten over straat lopen, geen mens zal het gezien hebben. We leefden vroeger ook van de cafés, maar die tijd is voorbij. De Concordia was open tot in de vroege uren en ook na een cafébezoek aan Marie-Jeanne kwamen klanten hier nog een frietje steken. We sluiten nu om 23 uur, vroeger was dat om 3 à 4 uur ’s nachts. Het is ook allemaal zo duur geworden. Enkele jaren geleden kostte een grote pot mayonaise nog 2,5 euro, nu is dat 40 euro. Als mensen 5 euro uitgaven, hadden ze gegeten. Nu moeten ze al 15 euro uitgeven.”

Wat het geheim is van een goeie pak frieten, willen we nog weten. “Heel simpel: we verversen heel vaak ons vet. Dat zorgt ervoor dat de frietjes beter zijn van smaak. We krijgen vaak te horen: als we bij jullie frieten hebben gegeten, eten we tenminste niet heel de nacht nog frieten na in ons bed. De bintjes leveren de beste frietjes op, maar die zijn helaas aan het uitsterven. We zijn ook bekend voor ons vers stoofvlees. Ik bereid dat al jaren met hetzelfde recept.”

Verhuis

In oktober verhuist Wagon 33 van de Stationsstraat 33 naar nummer 86, net over de brug aan de autosnelweg. “We hebben het pand overgelaten aan de investeerder die ook de Albert Heijn aan het bouwen is. De naam van de frituur verandert dan naar Wagon 86. Ik zal Giovanni helpen bij de opstart. Daarna hoop ik om wat meer van mijn pensioen te kunnen genieten”, besluit de sympathieke friturist.

The post Ex-wereldkampioen frieten bakken Patrick (63) geeft fakkel door aan zoon: “genieten van mijn pensioen” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Lokaal ambachtelijk talent in de kijker tijdens eerste Nacht van de Makers

Op de Nacht van de Makers in Brugge kregen acht makers het kwaliteitslabel ‘Handmade in Brugge’ en ontving goudsmid Lore De Backer de ‘Prijs Jonge Makers’. Het opmerkelijke hebbeding The Bruges Fourchette, een frietvorkje in de vorm van het Belfort, werd er uitgeroepen tot ‘Most Wanted Souvenir’.
The post Lokaal ambachtelijk talent in de kijker tijdens eerste Nacht van

Lees meer »

“We gingen niet specifiek op zoek naar de nieuwe Pommelien of Camille”: de eerste details over nieuwe ‘#LikeMe’

“We voelden aan alles dat het verhaal nog niet op was.” De muzikale jeugdreeks ‘#LikeMe’ krijgt een doorstart mét een gloednieuwe cast. Vers talent zal Vlaamse klassiekers in een modern jasje steken en de nodige liefdesperikelen beleven. Staan de nieuwe Camille en Pommelien Thijs al klaar? Annemie Gulickx, de netmanager van Ketnet, onthult de eerste details over de vernieuwde ‘#LikeMe’.

Lees meer »

“Zijn rider met eisen bestaat uit 37 pagina’s”: alles wat u wil weten over Bruce Springsteens passage in België

Hij is er. Nu nog in hartje Brussel, straks op de wei van Werchter. Bruce Springsteen was even slapjes door een maagzweer en stemproblemen, maar dat zal hem niet weerhouden van een weergaloos concert én een bezoek aan zijn favoriete Belgische winkel. Wat staat er op zijn setlist? Wat op zijn bankrekening? En wat op zijn 37 bladzijdes tellende rider?

Lees meer »

“Je vraagt een kalkoen ook niet of hij uitkijkt naar Kerstmis. Politici moeten de moeilijke knopen doorhakken”

“Lig er deze vakantie even niet wakker van op het zuiderse strand of op uw eigen terras, maar weet: er breken barre tijden aan”, schrijft politiek journaliste Isolde Van den Eynde. “Justitie protesteert nu al tegen mogelijke besparingen. Politie? Defensie? De rij met vragers om meer zal aandikken. Politici – en enkel politici – zullen die moeilijke knopen moeten doorhakken

Lees meer »

Sociale kruidenier en noodopvang in gewezen rijkswachterswoningen in Dentergem

De gemeente Dentergem gaat in twee voormalige rijkswachterswoningen in de Kasteeldreef de komende jaren ruimte vrij maken voor een sociale kruidenier en crisiswoningen. “We nemen met dit project zelf stappen voor een oplossing voor vijf gezinnen en alleenstaanden in crisis”, klinkt het.
The post Sociale kruidenier en noodopvang in gewezen rijkswachterswoningen in Dentergem appeared first on KW.be.

Lees meer »

Hotel La Réserve in Knokke-Heist krijgt label ‘vijf sterren superior’

Een jaar na de opening, heeft het bekende hotel ‘La Réserve’ het label ‘5 sterren superior’ gekregen. Dat is de hoogst mogelijke score die een hotel in ons land kan krijgen. Het hotel werd enkele jaren geleden gekocht door ondernemers Marc Coucke en Bart Versluys die het volledig gerenoveerd en opgewaardeerd hebben. Hun ambitie is om met ‘La Réserve’ deel

Lees meer »

Heiligverklaring van ‘God’s influencer’ Carlo Acutis (15) goedgekeurd

Paus Franciscus heeft maandag, samen met het college van kardinalen de heiligverklaring van Carlo Acutis goedgekeurd. Acutis overleed in 2006 aan leukemie, maar verspreidde tijdens zijn leven het geloof via het internet en kreeg zo de bijnaam ‘God’s influencer’. Sinds zijn overlijden werden al twee wonderen aan hem toegeschreven. In 2025 zal hij naar alle waarschijnlijkheid de eerste millennial worden

Lees meer »

Mandy (33) wilde nog even over haar hoeve vliegen. Tót het vliegtuigje begon te tollen: “Haar vriend probeerde nog zacht te landen, maar het was te laat”

Met het pleziervliegtuigje wilde ze nog even haar geitjes en kippen vanuit de lucht zien. Tot de motor van de Boeing-Stearman PT-17 Kaydet boven Kiewit (Hasselt) sputterde, de oldtimer recht naar beneden viel en de romantische vlucht een dramatische afloop kende. Stewardess Mandy Linder (33) stierf op 100 meter van haar eigen woning, haar vriend – de piloot van het

Lees meer »