Restauratiepremie voor voormalig houten vissersvaartuig N.116 Nostalgie in Koksijde

De N.116 Nostalgie, de oudste overgebleven nog varende houten vissersboot die in 1961 in Zeebrugge werd gebouwd op de werf Leon Degraeve, krijgt een nieuwe toekomst als ‘recreatief musemschip’. Voor de restauratie van de voormalige houten garnalenvissersboot heeft Matthias Diependaele, Vlaams minister van Onroerend Erfgoed, een premie veil van 1.177.063,80 euro.

In 2022 kocht de gemeente Koksijde de N.116 Nostalgie aan om de museale werking van het NAVIGO Visserijmuseum uit te breiden. De N.116 Nostalgie werd geregistreerd als beschermd varend erfgoed om zijn historische, sociaal-culturele en industrieel-archeologische waarde, en lag sindsdien in de haven van Nieuwpoort. Er werd een beheerprogramma opgesteld om het schip na restauratie en uitrusting voor de garnalenvisserij in te zetten om bezoekers mee te nemen op zee, waarbij ze konden ervaren hoe het vissersleven er in de jaren 1960 aan toe ging.

In oktober 2023 zonk de N.116 Nostalgie echter in de haven van Nieuwpoort, maar gelukkig kregen de hulpdiensten het schip snel weer op het droge en kwamen de toekomstplannen niet in gevaar. Met de subsidie van de Vlaamse overheid kunnen de restauratieplannen optimaal worden gerealiseerd, en kunnen bezoekers in de toekomst aan boord voor een rondvaart met een authentieke houten garnalenvisser.

De N.116 Nostalgie is het oudste houten vissersvaartuig van Belgische makelij. Oorspronkelijk werd hij in Oostende werd geregistreerd als de 0.116 Lucie-Jenny en ingezet voor de kustvisserij met een uitrusting voor de boomkorvisserij. In 1973 werd de 0.116 omgedoopt tot Caroline, en in 2015 werd het de naam veranderd in N.116 Nostalgie, met als thuisbasis Nieuwpoort. In 2020 werd reder Eddie Cattoor de nieuwe eigenaar, wat voor de N.116 Nostalgie het einde van de carrière als kustvissersvaartuig betekende.

The post Restauratiepremie voor voormalig houten vissersvaartuig N.116 Nostalgie in Koksijde is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Dirk Expeel (Menen-Kemmel-Menen):“Het water staat niet meer aan de lippen”

Zondag 7 juli wordt Menen-Kemmel-Menen, een UCI-wedstrijd voor junioren, gereden. Uit financiële overwegingen trekt deze internationale koers niet langer richting Heuvelland. Net als vorig jaar bestaat de wedstrijd uit twaalf lokale ronden van 10,7 kilometer.
The post Dirk Expeel (Menen-Kemmel-Menen):“Het water staat niet meer aan de lippen” appeared first on KW.be.

Lees meer »

Apotheek Omni-Chimie zit niet langer meer op de Markt in Langemark, maar in nieuwbouw wat verderop: “Veel toegankelijker”

De vestiging van apotheek Omni-Chimie op de Markt in Langemark verhuisde naar een nieuwbouw enkele meters verder. Niet alleen is het pand veel ruimer en beter toegankelijk voor mensen in een rolstoel, buiten hangt er nu een muurautomaat waar je ook ’s nachts en op zondag zowat het hele aanbod behalve geneesmiddelen kan kopen.
The post Apotheek Omni-Chimie zit

Lees meer »

Meer dan 210 kandidaten hebben zich teruggetrokken voor tweede ronde van Franse parlementsverkiezingen

Meer dan 210 kandidaten die zich hadden gekwalificeerd voor de tweede ronde van de presidentsverkiezingen in Frankrijk hebben zich teruggetrokken. Het gaat hoofdzakelijk om kandidaten van de linkse alliantie Nouveau Front populaire en van het kamp rond de Franse president Emmanuel Macron. Op die manier hopen ze om de kandidaten van het rechts-radicale Rassemblement National (RN) van een parlementszetel te

Lees meer »

Griekse kapitein blijft aangehouden voor brandstichting op eiland

De kapitein en de eerste officier die vuurwerk afstaken op een jacht in Griekenland, zijn opgesloten in de gevangenis in afwachting van hun proces. Ze worden beschuldigd van brandstichting op het eiland Hydra. Volgens juridische bronnen ontkennen de twee mannen en de volledige bemanning alle betrokkenheid.

Lees meer »

Nieuwe Nederlandse regering legt de eed af

223 dagen na de verkiezingen heeft Nederland een nieuwe regering. Zestien ministers en dertien staatssecretarissen legden dinsdag de eed af in de Oranjezaal van Paleis Huis ten Bosch. Ze werden een voor een voorgesteld aan koning Willem Alexander door de nieuwe eerste minister Dick Schoof, tot voor kort nog een partijloze ambtenaar.

Lees meer »

LIVE OEKRAÏNE. Procureur-generaal Oekraïne: “Groep plande staatsgreep in Kiev”

Bij een Oekraïense droneaanval is zondag een 4-jarig meisje in een auto in de zuid-Russische regio Belgorod om het leven gekomen. Dat heeft de regionale gouverneur gezegd. En in de afgelopen week heeft Rusland 800 glijbommen boven Oekraïne gedropt, zo hekelt de Oekraïense president Volodymyr Zelensky. Hij vraagt opnieuw om meer hulp van het Westen bij de luchtafweer. Volg hier

Lees meer »

Bewoners WZC Sint-Monica genieten samen van Rammsteinconcert: “Normaal tegen zeven uur in ons bed, maar vandaag rocken we mee!”

Ook de bewoners van woonzorgcentrum Sint-Monica ‘De Drie Plantanen’ in Oostende zijn in de ban van Rammstein: nadat ze afgelopen week de opbouw van de festivalweide vanaf de eerste rij meevolgden, rockten ze vanavond tijdens het concert mee vanop hun balkon, ook al kunnen ze de band niet zien. “Het is de eerste keer dat we Rammstein aan het werk

Lees meer »