Rondleiding op werf Schouwburg van Kortrijk met cultuurschepen Axel Ronse: “Dankzij Vlaamse steun toch deze legislatuur in gang geschoten”

Kortrijks cultuurschepen Axel Ronse (N-VA) leidde ons rond in de Schouwburg van Kortrijk, waar de werkzaamheden volop aan de gang zijn. Hij werd daarvoor bijgestaan door een team van bouwbedrijf Furnibo en WIT Architecten. Ook het nieuwe cultuurseizoen werd hiermee officieus gelanceerd.

“Toen ik als cultuurschepen begon in 2019, was het de bedoeling om fase 1 van het masterplan Schouwburg uit te voeren”, opent Axel Ronse tijdens de rondleiding op de werf. “Dankzij extra Vlaamse middelen konden we het volledige masterplan in gang steken deze legislatuur. Ondanks wat vertraging zijn de werken nu eindelijk begonnen.”

In totaal kwam zo’n 13.000.000 euro voor dit project van de Vlaamse overheid. Stad Kortrijk voorzag op haar beurt een budget van 18.000.000 euro. Deze heuse som wordt tijdens de rondleiding verantwoord: “De blikvangers zullen de theaterzaal die het huidige Arenatheater vervangt en het gloednieuwe cultuurcafé zijn”, aldus Ronse. “Het ganse gebouw zal uitblinken op vlak van toegankelijkheid en ook de loges en personeelsruimtes worden stevig onder handen genomen.”

Harmonieuze samensmelting

Het ontwerp en de renovatie, onder leiding van WIT Architecten en bouwbedrijf Furnibo, omvat een harmonieuze samensmelting van het verleden en heden. In eerste instantie wordt er teruggegaan naar de oorspronkelijke toestand van het gebouw uit 1920. Daarbij worden de bijgebouwen links en rechts afgebroken.

Die dateren immers uit latere periodes. Concreet gaat het over de conciërgerie, foyer, het arenatheater en een woning met kantoren. Deze ingreep herstelt de historische charme van de Schouwburg en creëert tegelijk de ruimte voor moderne aanpassingen om het gebouw toekomstbestendig te maken.

Afbraak

De afbraak is intussen in gang gezet. Aan de kant van de Doorniksesteenweg is de conciërgerie bijvoorbeeld al afgebroken. Daar komen nieuwe ruimtes voor personeel en artiesten. Er wordt momenteel volop voorbereid aan de uitgraving van de kelder. Nu de torenkraan sinds kort geïnstalleerd is, wordt eerstdaags ook de kant van het Arenatheater en de foyer gesloopt.

Daar komt dan een uitdagende nieuwbouw met een stapeling van publieksruimtes: een groot cultuurcafé, daarboven een foyer en daarop de nieuwe theaterzaal voor 200 personen. Het is trouwens de bedoeling dat kwalitatieve herbruikbare materialen uit de sloop kunnen worden ingezet in het nieuwe gebouw. Verder zal in een andere afbraakfase later dit jaar de parterrevloer in de grote zaal worden uitgebroken om nadien een beweegbare vloer te laten herrijzen, zoals dat ook een eeuw geleden het geval was.

De werken zullen twee jaar in beslag nemen, de geplande einddatum is januari 2026. Momenteel gaat het programma van de Schouwburg tijdelijk door op andere plaatsen in de stad en daarbuiten. Enkele verrassende locaties, zoals het Fatimaklooster in Heule en de Bolwerksite in Stasegem, brengen daarin variatie.

Nieuw cultuurseizoen

Vanaf zaterdag 8 juni om 10 uur zijn de tickets voor het nieuwe cultuurseizoen beschikbaar op de site van de Stadsschouwburg. De organisatie noemt het aanbod zelf “boordevol opkomende makers en gevestigde namen met fascinerende, ontwapenende performances”. In het nieuwe Schouwburgmagazine ontdek je het rijke gamma aan de hand van verhalen, interviews, kijkjes achter de schermen en keuzes van de bezoekers.

Als laatste licht de organisatie nog het programma ‘Blender’ uit. “De nieuwe zomerse concertreeks in Bolwerk, georganiseerd door Schouwburg Kortrijk en Wilde Westen, is gemaakt voor mensen die houden van een eclectisch programma. De line-up is een heerlijke blend van pop, klassiek, hiphop, punk en elektronische muziek. Hou je klaar voor namen als Jasper Steverlinck, Stikstof, Intergalactic Lovers en meer. Van 20 juni tot en met 7 juli wordt Bolwerk de perfecte outdour venue in een groene omgeving, met een goedgevulde bar, lokale foodtruck en vooral een reeks aan artiesten om ‘u’ tegen te zeggen.”

The post Rondleiding op werf Schouwburg van Kortrijk met cultuurschepen Axel Ronse: “Dankzij Vlaamse steun toch deze legislatuur in gang geschoten” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

“Steeds moeilijker om geen medelijden met Lukaku te krijgen”: buitenlandse pers hard voor “zieke Belgen” én bondscoach Tedesco

“Het EK zal België niet missen.” De buitenlandse pers is hard voor de prestaties van onze Rode Duivels tegen Frankrijk, en op Euro 2024 tout court. Ze stellen zich véél vragen. Waarom zo pover? En is dit nu echt het einde van deze generatie? Bovendien krijgt bondscoach Tedesco forse kritiek. “Had België hem niet gehaald omwille van zijn tactische kunde?

Lees meer »

Paradise City klokt af op 43.000 bezoekers

De negende editie van het elektrofestival Paradise City heeft 43.000 bezoekers aangetrokken. Dat heeft de organisatie bekendgemaakt. Op zaterdag waren er een aantal stevige regenbuien, maar die zaten de positieve energie waar het festival voor bekendstaat, niet in de weg.

Lees meer »

Stalking-slachtoffer Guillaume Devos (43) na getuigenis overstelpt met reacties: “Bij één bericht dacht ik: ‘Oei, het zou zomaar kunnen dat zij dat is’”

Na zijn openhartige getuigenis over stalking werd acteur en zanger Guillaume Devos (43) overstelpt met positieve reacties van mensen die hem een hart onder de riem wilden steken. Sommigen herkenden zich in zijn relaas en putten er steun en troost uit. “Ik ben ervan overtuigd dat de vrouw die me al die tijd heeft lastiggevallen opnieuw contact zal zoeken, maar

Lees meer »

Hilde neemt na 42 jaar afscheid van ’t Mozaïek in Eernegem

Op 28 juni trekt Hilde Lesaffre uit Oudenburg voorgoed de deur van Gemeentelijke Basisschool ’t Mozaïek in Eernegem achter zich dicht. Na 42 jaar dienst kan ze gaan genieten van haar welverdiend pensioen, en van haar kinderen en kleinkinderen.
The post Hilde neemt na 42 jaar afscheid van ’t Mozaïek in Eernegem appeared first on KW.be.

Lees meer »

Zes WO I-soldaten uit Wales krijgen een graf met hun naam op, meer dan een eeuw na hun dood

Afgelopen week vond op verschillende CWGC-begraafplaatsen een plechtigheid plaats voor WO I-soldaten uit Wales die een grafsteen met hun naam op kregen. Na grondig onderzoek werd ontdekt waar ze lagen begraven. De herinwijding van het graf van kapitein Clifford Nichols werd bijgewoond door zijn achternicht en haar kinderen.
The post Zes WO I-soldaten uit Wales krijgen een graf met

Lees meer »

Bedenkers van leukste compliment aan een Brugse zaak in de prijzen

Met de actie ‘Lokaal, da’s logisch’, riep KERNpunt samen met de West-Vlaamse steden en gemeenten op om hun favoriete lokale handelaar complimentjes te geven. Vier winnaars die een compliment gaven aan een Brugse zaak, vielen in de prijzen.
The post Bedenkers van leukste compliment aan een Brugse zaak in de prijzen appeared first on KW.be.

Lees meer »

Bekende horecazaak Dé Clesse te koop

De bekende horecazaak Dé Clesse op de Markt werd in 2020 getroffen door een zware brand. Het gebouw, ooit het woonhuis Les Tilleuls van kunstschilder Louis Clesse, is nu te koop voor 289.000 euro bij Residentie Vastgoed.
The post Bekende horecazaak Dé Clesse te koop appeared first on KW.be.

Lees meer »

Nieuw vrijetijdsaanbod voor jongeren in De Lovie vzw: “We willen zorg op maat bieden aan wie er nood aan heeft”

De Lovie vzw is een sociale organisatie actief in heel de Westhoek. Ze ondersteunen kinderen, jongeren en volwassenen met een verstandelijke handicap, andere beperking of verhoogde kwetsbaarheid. Om tegemoet te komen aan de nood aan vrijetijdsbesteding voor jongeren met ASS of een gedragsproblematiek en voor jongeren met een beperking werd een nieuw aanbod uitgewerkt onder de noemer JokiFun en Tjsakut

Lees meer »