Hou de zorg betaalbaar én kwaliteitsvol: zo willen de politieke partijen dit heet hangijzer aanpakken

Onze provincie is de snelst vergrijzende. Dat brengt veel uitdagingen met zich mee. Er is al een huisartsentekort in West-Vlaanderen, maar er zijn dringend ook meer (plaatsen in) woonzorgcentra nodig, met geschoold personeel, zonder in te boeten aan kwaliteit én aan een betaalbare prijs.

CD&V

“West-Vlaanderen is de meest verzilverende provincie. Dé uitdaging is: de zorg die we vandaag bieden, moeten we ook in de toekomst kunnen bieden. We moeten maatregelen nemen zodat er voldoende huisartsen zijn. En het is echt tijd dat de federale regering geld uittrekt voor onze MUG-Heli. Naast professionele zorgverstrekkers hebben we ook nood aan meer mantelzorgers.”

Groen

“Vandaag zien we wachtlijsten voor de West-Vlaming van wieg tot sterfbed. Daarnaast zijn de facturen torenhoog. Wij willen zorgberoepen aantrekkelijker maken met een beter loon en meer zekerheid. Ook moeten we de werklast verlichten zodat er meer tijd vrijkomt om voor volwassenen en kinderen te zorgen. Investeren in plaats van te besparen, dat is onze plicht.”

L99

“We willen de zorg verbeteren door te investeren in preventie en gezondheidseducatie, de eerstelijnszorg te versterken en onze sociale rechten op een doordachte manier te reguleren. Zo kunnen we voorkomen dat het socialezekerheidsstelsel een aantrekkingskracht wordt voor migratie, wat de druk op de beschikbare middelen alleen maar vergroot.”

N-VA

“Er moet zekerheid zijn dat zorg en pensioenen ook effectief betaald zullen worden. Daar zit vandaag het grootste probleem. Die zekerheid is er niet. Omdat de regering-De Croo een rampzalige begroting achterlaat. De enige manier om dat op te lossen: er moeten meer mensen aan het werk, vooral in Wallonië en Brussel. Om de zorg en pensioenen te financieren.”

Open VLD

“We hebben een royaal sociale zekerheidssysteem en een zeer sterke gezondheidszorg. Om dit alles te blijven garanderen, moeten we onder meer ons ziekenhuislandschap versterken door meer samen te werken. Om dit te bekostigen, moet de werkloosheid dalen. Hoe meer mensen aan de slag zijn, hoe beter én betaalbaarder de zorg wordt voor wie die nodig heeft.”

PVDA

“We maken werk van een zorgmodel waarin samenwerking en preventie centraal staan. We verviervoudigen het Zorgpersoneelfonds om tegen 2030 15.000 extra verpleegkundigen aan te werven. We breken de macht van Big Pharma en we maken komaf met het prestatiesysteem dat te veel overbodige onderzoeken en ingrepen in de hand werkt.”

Vlaams Belang

“Zorg moet meer kwalitatief, tijdig en betaalbaar worden door een sociaal gecorrigeerde maximumfactuur, bijkomende investeringen en mantel- en thuiszorg verder te ondersteunen. Maar ook meer handen aan het bed en een beter statuut voor zorgverleners. We financieren dat door onze sociale zekerheid af te schermen voor misbruiken en nieuwkomers die nooit hebben bijgedragen.”

Voor U

“Betaalbare en kwaliteitsvolle zorg staat hoog op de agenda van Voor U. Wel zijn we ervan overtuigd dat onze zorg al op zeer hoog niveau staat in vergelijking met andere Europese landen. Geen enkel systeem is perfect en er kan uiteraard prioriteit gegeven worden aan het wegwerken van wachtlijsten.”

Vooruit

“Vooruit is de partij van de zorg. Onze vier ambities zijn duidelijk: een sterk preventiebeleid, betaalbaarheid, topkwaliteit en de juiste zorg voor iedereen die het nodig heeft. Na 20 jaar stilstand op vlak van welzijn in Vlaanderen – denk maar aan de wachtlijsten in jeugdhulp en gehandicaptenzorg – is het tijd voor nog meer investeringen en hervormingen op federaal niveau.”

Lees hier de antwoorden van de negen partijen op de andere negen eisen.

The post Hou de zorg betaalbaar én kwaliteitsvol: zo willen de politieke partijen dit heet hangijzer aanpakken is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

VOOR Koekelare heeft lijst gemeenteraadsverkiezingen klaar

De partij VOOR Koekelare heeft haar lijst voor de komende gemeenteraadsverkiezingen gepresenteerd. Dit gebeurde op de jaarlijkse Chateaubriand-avond, waar lijsttrekker en schepen Jan Lievens de kandidaten voorstelde aan 400 aanwezigen.
The post VOOR Koekelare heeft lijst gemeenteraadsverkiezingen klaar appeared first on KW.be.

Lees meer »

Besox nieuwe naamsponsor Handbalclub Izegem

Besox wordt de nieuwe naamsponsor van Besox Handbalclub Izegem. Besox werd twee jaar geleden in één klap hoofdsponsor van de club en heeft extra inspanningen geleverd om volgend seizoen ook naamsponsor te worden.
The post Besox nieuwe naamsponsor Handbalclub Izegem appeared first on KW.be.

Lees meer »

Een drukfout op de affiche, dacht onze man. Måneskin bewees hem ongelijk: “Putain, caramel, jambon: ge hád ons”

Måneskin als headliner. Een gok volgens sommigen, een zwaktebod volgens anderen. Grijnzende bassiste Victoria had voor de gelegenheid hartjes uit zwarte tape geknipt, maar had na de tepelstickers nog genoeg over om criticasters de mond te snoeren. Werchter hield de adem in. Onze man niet, maar was toch aangenaam verrast. “Damiano bleek de ultieme Italian Stallion. Alsof hij het beruchte

Lees meer »

KIJK. Belgische toeristen getuigen over bosbranden in Turkije: “Hier was paniek, de assen vielen op ons”

Door de bosbranden die delen van Turkije teisteren, zijn verschillende Belgische toeristen gisterenavond uit hun hotel geëvacueerd. Dat lieten enkele Belgen aan onze redactie weten via ‘4040′. In het getroffen gebied zitten volgens Buitenlandse Zaken 150 landgenoten. Voorlopig verandert het reisadvies voor Turkije niet. “Vanmorgen is gebleken dat het vuur tot tegen de straat is gekomen, een kleine 150 meter

Lees meer »

Fly-In en spectaculaire demo’s op vliegveld Moorsele

De tractor rijdt op de landingsbaan van het vliegveld van Moorsele. Die moet, door de vele regen, bijgewerkt worden om klaar te zijn voor de zevende Fly-In. Op zaterdag 6 en zondag 7 juli staan er immers vijftien vliegdemonstraties gepland. Luc Audoore kijkt er alvast naar uit.
The post Fly-In en spectaculaire demo’s op vliegveld Moorsele appeared first on

Lees meer »

Lieva (55) verloor haar twee benen in een ongeval, net als slachtoffer van Nick Bril: “Nog elke ochtend denk ik: zouden ze er weer aangegroeid zijn?”

Een half jaar nadat Nick Bril met zijn terreinwagen over hem reed en hij zijn twee benen verloor, mag Joe Claridge (37) het ziekenhuis verlaten. Hij gaat rechtstreeks naar het befaamde revalidatiecentrum in Pellenberg. Om er te leren stappen op beenprothesen. Lieva Vervoort (55) moest zes jaar geleden hetzelfde doen en heeft goeie raad voor Joe: “Zorg dat je er

Lees meer »

KSV Rumbeke is razend ambitieus met tien nieuwkomers: “Vanaf minuut één op kop staan”

KSV Rumbeke greep in de vorige campagne nipt naast een promotieticket naar derde amateurklasse na een sterke interprovinciale eindronde met slechts één verliesbeurt. Daardoor blijft Essevee bijzonder ambitieus. Dat bleek ook tijdens de spelersvoorstelling. Met de tien gerichte versterkingen mikt de ploeg van coach Fanny Schamp resoluut voor een plek bovenaan het klassement.
The post KSV Rumbeke is razend

Lees meer »

Paradise City klokt af op 43.000 bezoekers

De negende editie van het elektrofestival Paradise City heeft 43.000 bezoekers aangetrokken. Dat heeft de organisatie bekendgemaakt. Op zaterdag waren er een aantal stevige regenbuien, maar die zaten de positieve energie waar het festival voor bekendstaat, niet in de weg.

Lees meer »