Geef de boer een duurzame toekomst: zo willen de politieke partijen dit heet hangijzer aanpakken

We stemmen zondag niet alleen voor Vlaanderen, België en Europa… maar ook voor West-Vlaanderen. Wat politici in Brussel – en Straatsburg – beslissen, voelen we tot bij ons. Wij stelden dan ook een West-Vlaamse eisenbundel samen, waarover negen partijen nu kleur bekennen. Eis nummer 9: geef de boer een duurzame toekomst.

Al jaren geven de boeren aan dat het water hen aan de lippen staat. Het vele papierwerk, de druk vanuit het buitenland, het nieuwe stikstofbeleid dat volgens hen onhaalbaar is en de steeds groter wordende mentale druk… De recente protesten toonden aan dat de huidige situatie niet langer vol te houden is.

CD&V

“Wij staan garant voor een zekere toekomst voor de landbouw in West-Vlaanderen. Onze landbouwers zijn wereldwijd koplopers in het innovatief en duurzaam boeren. Het marktmechanisme moet bijgestuurd worden zodat de landbouwer een eerlijke prijs ontvangt voor zijn of haar producten. We streven daarnaast voor meer regelluwte en rechtszekerheid.”

Groen

“Het aantal landbouwers is in 20 jaar gehalveerd, suïcidecijfers bij landbouwers liggen torenhoog en boeren krijgen te weinig voor hun producten. We willen hen helpen om de transitie te maken naar een duurzamer landbouwmodel. Voor ons is er geen tegenstelling tussen natuur(herstel) en duurzame landbouw. Beide moeten samengaan. We willen een pact voor landbouw met toekomst.”

L99

“De toekomst van de boeren is van groot belang voor West-Vlaanderen. Wij willen het stikstofdecreet in de papierversnipperaar. Een stop aan de landbouwkalender. Een omgevingsvergunning voor de volledige loopbaan. Het herbevestigen van de 750.000 hectare landbouwgrond. Weg met overadministratie en boetecultuur, begeleiden in plaats van bestraffen.”

N-VA

“De winkelkar blijft maar duurder worden. Voor een kilogram appelen betaal je al snel 3 euro. Maar de fruitboeren krijgen daarvan nauwelijks 30 eurocent in de veiling. Dat is gewoon niet correct. Onze landbouwers verdienen rechtszekerheid, voldoende landbouwgrond, en bovenal eerlijke prijzen. En dat kan: door hun positie te versterken in prijsonderhandelingen.”

Open VLD

Onze boeren hebben ruimte en een toekomstvisie nodig. Tot slot moeten al die administratieve regeltjes en boetes verdwijnen. Er mogen nog steeds regels en controles zijn, maar al dat overbodig papierwerk moet eruit. De slinger is echt doorgeslagen. Regels zouden een vervaldatum moeten hebben waarop wordt herzien of ze nog steeds relevant en nuttig zijn.”

PVDA

“We willen goede prijzen voor kwaliteitsproducten door scherpere controle op de winstmarges van producenten en distributeurs. We ijveren voor een publieke bank die landbouwers helpt in de groene transitie. Op middellange termijn willen wij af van de intensieve, exportgerichte en niet-grondgebonden veehouderij, zonder daar de boeren financieel mee te belasten.”

Vlaams Belang

“Allereerst willen wij een toekomst voor onze boeren, rechtszekerheid is daarom essentieel. Wij pleiten ook voor een volledige herziening van het stikstofdecreet op basis van een wetenschappelijk onderbouwd onderzoek waarin landbouw en industrie gelijkwaardig behandeld worden. Daarnaast willen wij meer promotie van lokale producten en lokale landbouwmarkten.”

Voor U

“De toekomst van de boeren is zeer belangrijk. De administratieve last moet drastisch verminderen. Het stikstofdossier moet herbekeken worden en alle regelgeving die meer is dan de Europese richtlijn moet teruggedraaid worden. Tot slot moet de Vlaamse subsidie aan Natuurpunt – voor de aankoop van landbouwgrond – stopgezet worden.”

Vooruit

“De landbouwsector moet goed draaien willen we onze strategische autonomie behouden en voeding betaalbaar houden. We moeten de boeren helpen naar een ander landbouwmodel met een kleinere impact op de natuur, waarbij de landbouwer een eerlijke prijs krijgt voor zijn werk en niet te maken krijgt met oneerlijke concurrentie vanuit het buitenland.”

Lees hier de antwoorden van de negen partijen op de andere negen eisen.

The post Geef de boer een duurzame toekomst: zo willen de politieke partijen dit heet hangijzer aanpakken is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Info-Loppem stopt na 52 jaargangen

Het laatste nummer van Info-Loppem, de papieren band tussen verenigingen en inwoners van Loppem, is van de persen gerold. Na 52 jaargangen houdt het blad ermee op.
The post Info-Loppem stopt na 52 jaargangen appeared first on KW.be.

Lees meer »

KIJK. Laura Tesoro, Gustaph en Regi openen Q-Beach House en geven de aftrap voor tropische zomer

De Q-cocktails staan koud, het strand van Oostende wordt overspoeld door livemuziek en de Q-dj’s presenteren voortaan met de tenen in het zand en een zeebries door het haar. Het Q-Beach House heeft de deuren officieel geopend. Q-dj’s Jolien Roets, Vincent Fierens en Matthias Vandenbulcke gaven tijdens een feestelijke radioshow de aftrap voor een zomer die barst van de muzikale

Lees meer »

Een rollercoaster aan emoties: ontgoochelde Engelse fans vernemen buiten het stadion gelijkmaker van Bellingham

In sommige gevallen tot honderden euro’s betalen voor een wedstrijdticket en dan toch nog de fantastische omhaal van Jude Bellingham missen. Het overkwam enkele Engelse fans, die vroegtijdig het stadion verlieten bij een 0-1-achterstand tegen Slovakije. Balen en tegelijkertijd vieren. Intussen klinkt de kritiek in de Engelse pers – ondanks de kwalificatie – steeds luider. Buiten bij Rio Ferdinand…

Lees meer »

Unesco duidt eerste biosfeergebied in België aan

Het Nederlands-Belgische grenspark Kempen-Broek is vrijdag door de Unesco aangeduid tot een van de elf nieuwe biosfeergebieden. Dat meldt het VN-agentschap op zijn site. Het is het eerste door Unesco erkende biosfeergebied in ons land, voor Nederland is het het tweede. Unesco’s biosfeernetwerk telt nu 759 gebieden in 136 landen.

Lees meer »

Opgepast voor fraude door ‘kaartophalers’: parket van Antwerpen verwacht piek tijdens zomervakantie

Bankenfederatie Febelfin en het parket van Antwerpen waarschuwen donderdag voor fraude door zogenaamde kaartophalers. Daarbij doen criminelen zich voor als bankmedewerkers en proberen ze thuis langs te komen om de bankkaart en pincode van slachtoffers in handen te krijgen. Het parket van Antwerpen ziet momenteel al een stijging van het aantal feiten en verwacht een piek tijdens de zomervakantie.

Lees meer »

Dreiging in België blijft volgens OCAD ernstig tot zeker einde zomer: “Motieven van daders zijn vager en diverser geworden”

OCAD, het Coördinatieorgaan voor de dreigingsanalyse, schaalt de algemene dreiging voor België nog zeker tot het einde van de zomer in op niveau 3 of ‘ernstig’. Dat zegt Gert Vercauteren, directeur ad interim van OCAD, donderdag bij de publicatie van het activiteitenverslag van 2023. Niveau 3 is al acht maanden kracht, sinds de aanslag op Zweedse voetbalsupporters in Brussel.

Lees meer »

EXCLUSIEF. 6 slachtoffers getuigen over fraude van Limburgse ‘Wolf of Wall Street’ en zijn kompanen: “Ik ben alles kwijt”

“Op het einde van de rit was ik alles kwijt.” De cryptofraudezaak rond ex-wielrenner Stijn V. (45) uit Sint-Truiden, waar HLN gisteren als eerste over berichtte, neemt steeds grotere proporties aan. Al zes slachtoffers hebben zich bij onze redactie gemeld: hun getuigenissen geven een hallucinante inkijk in de werkwijze van de Limburgse ‘Wolf of Wall Street’ en zijn kompanen. Zelfs

Lees meer »

Drie jaar na moord zonder motief in Tielt is onderzoek afgerond

De 22-jarige Jarod D. blijft twee maanden langer in de gevangenis op verdenking van moord. Leander Quintijn wandelde op straat toen hij plots met meerdere messteken aangevallen werd. De jongeman werd niet meteen opgepakt, maar praatte uiteindelijk zijn mond voorbij aan een kennis. Die laatste besloot alarm te slaan. Het onderzoek is inmiddels volledig afgerond.
The post Drie jaar

Lees meer »

LIVE GAZA. Israël beveelt evacuatie van Khan Younis en Rafah – Netanyahu belooft onderzoek naar vrijlating Palestijnse ziekenhuisdirecteur

Het Israëlische leger heeft maandag de evacuatie bevolen van Khan Younis en Rafah in het zuiden van de Gazastrook. Daar werden honderdduizenden Palestijnen enkele weken geleden al gedwongen te vluchten voor gevechten. En duizenden Israëlische ultraorthodoxe mannen zijn zondag in Jeruzalem de straat op gegaan om te protesteren tegen de dienstplicht. Zij doen dit vanwege een uitspraak van het Israëlische

Lees meer »