Pakistaanse zussen brengen culturen en generaties samen met ‘Kuurne Verbindt’: “We hebben echt wel meer gemeen dan we soms denken”

Op zaterdag 15 juni vindt tussen 14.30 en 16.30 uur op het speelplein aan het sportpark kant Boomhaardstraat het eerste verbindingsmoment plaats die als doel heeft om diverse culturen dichter bij elkaar te brengen. De initiatiefnemers van dit netwerkmoment zijn de zussen Asma Diwan Ali en Razwana Zubair, beiden geboren in Pakistan, maar al vele jaren woonachtig in Kuurne. Deelname aan dit verbindingsmoment is gratis.

Wie de sfeer wil proeven van koffie, thee, gebak en verbinding tussen diverse culturen is van harte welkom op zaterdag 15 juni tussen 14.30 en 16.30 uur op het speelplein gelegen naast het jeugdcentrum. Voor de eerste keer vindt dan in Kuurne het evenement ‘Kuurne Verbindt’ plaats. De initiatiefneemsters achter ‘Kuurne Verbindt’ zijn de zussen Asma Diwan Ali en Razwana Zubair. Zij haalden de honing voor dit evenement bij Ginger House & Co uit Bredene, een initiatief dat een viertal jaar terug werd opgestart door hun zus.

Aanslag Zaventem

“Onze missie met deze eerste ‘Kuurne Verbindt’ is het samenbrengen van mensen, met of zonder migratieachtergrond, over de verschillende generaties heen, al dan niet in familieverband”, zegt Razwana Zubair, die in het dagelijks leven werkzaam is bij het Vlaams agentschap Integratie en Inburgering. “Om de gesprekken aangenaam te laten verlopen, voorzien wij koffie, thee en taart. Daarnaast krijgt elke deelnemer ook een verbindingskaart met daarop twaalf opdrachten om het gesprek op gang te brengen en de schrik voor het onbekende weg te nemen.”

“Deelnemers krijgen twaalf opdrachten die het gesprek op gang moeten brengen”- Initiatiefneemster Razwana Zubair (Vlaams agentschap Integratie en Inburgering)

De focus van het netwerkevenement ligt op het positief belichten van elke cultuur. “Het idee komt eigenlijk van mijn zus, die de aanslagen in Zaventem van 22 maart 2016 ervoer als een wake up call. Daags nadien pendelde ze met een groepje treinvrienden richting Gent, waar ze werkte bij het OCMW. Haar vrienden wisten toen even niet hoe ze in haar aanwezigheid moesten reageren. Zelf benoemde ze het als angst voor het anders zijn, angst voor wat ons uit onze comfortzone lokt. Ze vertelde haar treinvrienden dat ze nog steeds dezelfde Rukhsana van voor de aanslagen was. Dat zorgde ervoor dat het ‘wij-zij-gevoel’ opnieuw verdween.”

Ik-gericht systeem

In Pakistan groeide ikzelf en mijn zussen vooral op in een ‘wij-gericht familiesysteem’. Toen we naar België kwamen, kregen we de kans om te proeven van een ‘ik-gericht systeem’. Mijn zussen en ik willen beide systemen op een gezonde manier doen samenkomen. Vandaag ligt de nadruk meer op de verschillen tussen culturen en samenlevingen. Met ‘Kuurne Verbindt’ willen we net dat wat ons samenbrengt onderstrepen. We willen zaken die gevoelig liggen in de maatschappij bespreekbaar maken. Wij hopen dat het een groot succes mag gaan worden, zodat we in de toekomst ons evenement op regelmatige basis kunnen organiseren.”

Wie wenst deel te nemen aan ‘Kuurne Verbindt’ hoeft zich niet vooraf te registreren, en kan zich op zaterdag 15 juni gewoon aansluiten bij het evenement, dat om 14.30 uur van start gaat. Wie de twaalf verbindingsvragen tot een goed einde weet te brengen op zijn verbindingskaart, wordt eveneens bedankt met een geschenkje. Iedereen is welkom.

The post Pakistaanse zussen brengen culturen en generaties samen met ‘Kuurne Verbindt’: “We hebben echt wel meer gemeen dan we soms denken” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

N-VA stelt lijst gemeenteraadsverkiezingen voor en start campagne: “Wij zijn de enige centrumpartij en willen geen lokale Vivaldi-regering”

N-VA trekt naar de gemeenteraadsverkiezingen met op de lijst veel zelfstandigen, ondernemers en mensen uit de zorgsector. Bij gewezen parlementslid Manu Beuselinck kriebelt het want hij keert terug als lijstduwer. En er zijn pittige woorden voor de huidige coalitie waarvan N-VA deel uitmaakt. “De doorsnee Oostendenaar voelt zich vergeten”, luidt het.
The post N-VA stelt lijst gemeenteraadsverkiezingen voor en

Lees meer »

150 oldtimertractoren meten hun krachten in Poeke

Op zondag 7 juli vormen de hoeve en naastliggende weilanden van Willy Hooft (81) in Poeke het feestdecor voor oldtimerlandbouw. Al van bij de eeuwwisseling organiseren Willy en een 50-tal medewerkers, buren en kennissen uit de agrosector onder de titel Paard & Oldtimerfeesten.
The post 150 oldtimertractoren meten hun krachten in Poeke appeared first on KW.be.

Lees meer »

Tweede sneukelwandelroute voor Atreyu Bral (die tien jaar geleden overleed) een groot succes: “We zijn dankbaar”

Zondag 30 juni werd met start en finish aan De Leest een tweede herdenkingswandeling gehouden voor Atreyu Bral. De opbrengt gaat daarbij opnieuw naar het Kinderkankerfonds. “Ik vermoed dat we het bedrag van vorige keer zullen overtreffen.”
The post Tweede sneukelwandelroute voor Atreyu Bral (die tien jaar geleden overleed) een groot succes: “We zijn dankbaar” appeared first on KW.be.

Lees meer »

Schoonmaakbedrijf Entrio verhuist naar gloednieuw kantoor in het Spiegelpark: “Hiermee onderstrepen we onze duurzame groeiambitie”

Het schoonmaakbedrijf Entrio heeft zijn intrek genomen in de bedrijfssite Spiegelpark in de De Cassinastraat. Het schoonmaakbedrijf is goed voor een team van meer dan 140 poetsmedewerkers en heeft 30 jaar ervaring in de sector. “Met deze verhuis onderstrepen we onze duurzame groeiambitie”, stelt general manager Veerle De Marez.
The post Schoonmaakbedrijf Entrio verhuist naar gloednieuw kantoor in het

Lees meer »

Zelfs tien bemiddelingsgesprekken volstaan niet bij de Nationale Loterij: “Vertrouwen in CEO Jannie Haek is helemaal weg”

“Er is geen vertrouwen meer in Jannie Haek.” Dat zeggen de vakbonden bij de Nationale Loterij over hun CEO. Tien bemiddelingssessies volstonden niet om de open oorlog die er al maanden woedt, constructief te beëindigen. Haek wordt “onaanvaardbaar verbaal geweld” en “overmatig alcoholgebruik” verweten. “Wij hopen dat het directiecomité stappen onderneemt.” Dat wil zoveel zeggen als: Haek moet weg.

Lees meer »

Willy Cauwelier exposeert in bijna jarig Muze’um L in Rumbeke

Muze’um L in Rumbeke viert in september de tiende verjaardag en dat wordt nu al voorbereid met een expositie met werk van beeldend en conceptueel kunstenaar Willy Cauwelier. “Ik ben van bij het begin betrokken geweest bij het verhaal van ‘de meridiaan van de kunst’ dat wijlen Fernand Callebert uitgewerkt heeft.”
The post Willy Cauwelier exposeert in bijna jarig

Lees meer »

Kontichse wegwijzer wijst kortste weg naar ‘Aarstelaar’: “We horen bij de anale driehoek, maar dit is duidelijk een fout”

Op de Prins Boudewijnlaan in Kontich staat sinds kort een wegwijzer naar ‘Aarstelaar’. “Hoewel we samen met Kontich en Reet bij ‘de anale driehoek’ horen, is dit duidelijk een ongelukkige fout van de aannemer van het Agentschap Wegen en Verkeer,” zegt Aartselaars N-VA-schepen Bart Lambrecht, bevoegd voor Mobiliteit, Openbare Werken, Sport, Communicatie en Dierenwelzijn. “Ze hebben ons verzekerd dat de

Lees meer »

Biden lijkt jongste maanden “vaker, duidelijker en zorgwekkender” mist in te gaan volgens mensen die tijd met hem doorbrachten

De Amerikaanse president Joe Biden (81) is niet meer de man die hij was toen hij 3,5 jaar geleden aan zijn ambtstermijn begon. Dat blijkt uit een hele reeks gesprekken die de Amerikaanse krant ‘The New York Times’ had met mensen die de jongste maanden tijd met hem doorbrachten weg van het oog van de camera’s. Volgens hen lijkt de

Lees meer »

Prijzen stegen in 2023 nog steeds sneller dan lonen in EU

De reële lonen zijn in de Europese Unie in 2023 verder gezakt: ondanks sterkere loonstijgingen en een dalende inflatie is de koopkracht met gemiddeld 0,6 procent gedaald. Dat blijkt uit analyse van het Duitse onderzoeksinstituut WSI van de Hans-Böckler-Stichting, een orgaan van de Duitse vakbonden.

Lees meer »

Meer dan 13.000 bezoekers genieten van 33ste editie Feest in ‘t Park in vernieuwde festivalsetting: “Een onvergetelijke start van de zomer”

Een zomerse en gezellige sfeer, een prachtig vernieuwd park, de opzwepende dansbeats van nationale en internationale artiesten én het inhoudelijk lokaal mondiaal verhaal van Feest in ’t Park lokten zaterdag 13.000 bezoekers naar het Minnewaterpark en het Bargeplein. De derde editie georganiseerd door Brugge Plus en de 33ste editie sinds de start van het mondiaal festival was een groot succes.<br

Lees meer »