Kortrijk herdenkt 80 jaar Bevrijding met nieuwe stadswandelroute met AR-belevingen

“Hoe ouder je wordt, hoe minder lang 80 jaar lijkt”, zei buurtbewoner en Goose-gitarist David Martijn bij de restanten van de gebombardeerde Magdalenakapel. Kortrijk werd op 6 september 1944 van de Duitse bezetter bevrijd. Om dit te herdenken stippelde de stad een stadswandelroute uit langs de meest markante plaatsen met twee bijzondere AR-belevingen.

Veel mensen wandelen of fietsen erlangs, maar weinigen weten wat het is. De verwoeste Magdalenakapel of de bomkrater aan het vroegere Magdalenazwembad zijn restanten van de Tweede Wereldoorlog. “80 jaar geleden vielen er zo’n 500 doden in Kortrijk. Maar liefst 1.850 gebouwen werden door bombardementen verwoest. Onder meer het stationsgebouw, het postgebouw, de Sint-Michielskerk en de Grote Hallen op het Schouwburgplein moesten eraan geloven. We brengen samen met Howest het verleden weer tot leven met twee AR-belevingen”, zegt Ruth Vandenberghe, schepen van Toerisme en Stadsmarketing.

De nieuwe stadswandeling werd op dinsdag 4 juni voorgesteld aan de restanten van de Magdalenakapel © MD

Visit Kortrijk ontwikkelde een toegankelijke stadswandelroute van zo’n 6 km die jou langs de hardst getroffen plaatsen brengt in de stad. Op de route vind je ook twee AR-belevingen, uitgewerkt door onderzoeksmedewerkers van Howest. Je kan er met behulp van een QR-code de Magdalenakapel zien zoals ze eruitzag voor de bombardementen van 21 juli 1944. “De restauratie van de fundamenten van de Magdalenakapel vormt een brug tussen verleden en toekomst. Met de toewijding van betrokkenen zoals Nicole Pannier, Johan Mattelaer, Lode De Geyter, Dieter Dobbelaere en Ronald Bastiaens, wordt deze plek in het Magdalenapark een blijvend litteken, een herinnering aan de bewogen geschiedenis van leven en dood en tegelijkertijd een nieuwe ontmoetingsplek waar geschiedenis en toekomst elkaar vinden”, aldus Wout Maddens, schepen van Stadsvernieuwing.

Ook de bomkrater, een aanval in de nacht van 20 op 21 juli 1944, aan het vroegere Magdalenazwembad kreeg een AR-beleving. Je ervaart er hoe het voelt om een bombardement mee te maken.

De wandelroute kan je online downloaden of in papieren versie (gratis) afhalen bij Visit Kortrijk.

The post Kortrijk herdenkt 80 jaar Bevrijding met nieuwe stadswandelroute met AR-belevingen is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Action painting in Galerie Blomme

De tentoonstellingen in Galerie Blomme gaan in september van start met de komst van stadsgenoot Eddy Vandenberghe. “Ik ga niet alleen mijn jongste werken tonen, maar ook ter plaatse zelf schilderen in de ware betekenis van action painting dus.”
The post Action painting in Galerie Blomme appeared first on KW.be.

Lees meer »

Marino (45) kroont zich in E-Bike tot wereldkampioen downhill: “Mijn fiets staat helemaal op punt”

E-bike wordt beschouwd als een van de jongste disciplines in de motorsport. In deze variant tussen motorcross en mountainbike werd Marino Roets onlangs wereldkampioen downhill en probeert hij straks voor de vierde keer op rij Belgisch kampioen te worden in de categorie EX2.
The post Marino (45) kroont zich in E-Bike tot wereldkampioen downhill: “Mijn fiets staat helemaal op

Lees meer »

Gratis trainingen om kennis te maken met waterpolo

Op vrijdag 13 en 20 september houdt de Roeselaarse Zwemvereniging twee gratis kennismakingstrainingen om de jeugdwerking een nieuwe boost te geven. De laatste jaren zag de club namelijk een dalend aantal inschrijvingen.
The post Gratis trainingen om kennis te maken met waterpolo appeared first on KW.be.

Lees meer »

Amandine Colloart (18) is jongste kandidate op lijst N-VA voor de gemeenteraadsverkiezingen in Wervik

De lijst van N-VA Wervik voor de gemeenteraadsverkiezingen op zondag 13 oktober is compleet. Partijvoorzitter en lijsttrekker Sanne Vantomme mocht enkele weken geleden zijn ploeg voorstellen, maar toen ontbrak nog één vrouwelijke kandidaat. Met Amandine Colloart uit de Koestraat is de lege plaats 17 ingevuld en wordt ze wellicht de jongste kandidaat van de vijf lijsten in Wervik. Op 20

Lees meer »

Hans Vanaken en Brandon Mechelen moeten eens flink nadenken: ken jij de Belgen die voor de CL-opponenten van Club spelen?

Manchester City, Borussia Dortmund, Juventus, AC Milan, Sporting CP, Celtic, Aston Villa en Sturm Graz. Die acht tegenstanders treft Club Brugge in de competitiefase van de Champions League. Opvallend: bij elk van de opponenten staat een Belg op de loonlijst en Jarno Bertho polste meteen na de loting bij Hans Vanaken en Brandon Mechele of ze wisten om wie het

Lees meer »

“Hoe kan het dat Frederik Delaplace nog op die stoel zit?”: ook tv-maakster Lidewij Nuitten schrijft open brief na ontslag Lotte Vermeir

Televisiemaakster Lidewij Nuitten (33), bekend van ‘De maagdenclub’, heeft op haar Facebookpagina een open brief gedeeld. “Moet een documentairemaker die verondersteld wordt kritische reportages te maken, angst hebben om kritisch te zijn voor zijn eigen baas?”, klinkt het onder meer. De reactie van Nuitten komt er na het ontslag van VRT-nethoofd Lotte Vermeir (39).

Lees meer »

KIJK. Wielwissel gaat op bizarre wijze helemaal mis, gretige Evenepoel toont zich: de hoogtepunten uit de Tour of Britain

Geen twee op twee voor Soudal Quick-Step in de Tour of Britain. De Belgische formatie leek in de tweede etappe over de beste papieren te beschikken, maar Julian Alaphilippe moest in een sprint met drie z’n meerdere erkennen in Stephen Williams. Een gretige Remco Evenepoel finishte als vijfde. Bekijk als HLN-abonnee hieronder de hoogtepunten!

Lees meer »

Nieuw-Zeeland verdrievoudigt toeristentaks

Nieuw-Zeeland verdrievoudigt de belasting die de meeste toeristen moeten betalen om het land te bezoeken. Dat heeft de regering dinsdag aangekondigd. Vanaf oktober zullen toeristen 100 Nieuw-Zeelandse dollar betalen (ongeveer 56 euro) in plaats van 35.

Lees meer »