Prinses Astrid doopt grootste steenstorter ter wereld in Zeebrugge

In de haven van Zeebrugge heeft DEME dinsdag de Yellowstone gedoopt, een rotsinstallatieschip waarmee de maritieme aannemer wereldwijd de boomende offshoremarkt wil gaan bedienen.

Het was prinses Astrid die de Yellowstone dinsdag doopte en een behouden vaart toewenste. Het bijna tweehonderd meter lange schip is de nieuwste steenstorter in de vloot van DEME en meteen het grootste schip in zijn soort ter wereld.

Helemaal nieuw is de Yellowstone niet. DEME kocht een “jonge occasie”, zegt Jan Gabriël, hoofd nieuwbouw bij DEME. Het bedrijf kocht het 12 jaar oude schip en liet het in Singapore in zeventien maanden tijd volledig nieuw optuigen. “Enkel de romp is twaalf jaar oud, maar die is perfect in orde. De rest is volledig nieuw.”

Het resultaat is een drijvende fabriek. Een steenstorter of rotsinstallatieschip wordt ingezet om onderzeese kritieke infrastructuur – denk aan stroomkabels en olie- en gasleidingen – te beschermen of windturbines te verstevigen. Het doet daar door er een laag stenen rond te storten.

Dat is hoogtechnologisch werk. De Yellowstone kan een robot in de zee laten zakken die tot op de centimeter precies rotsen kan aanleggen. Die rotsen worden gestort via een valpijp die tot 1.500 meter diep gaat. Vijf extra schroeven houden intussen het schip stabiel.

Grote afstanden

De Yellowstone is de grootste steenstorter ter wereld, en kan tot 37.000 ton rotsen in zijn ruim laden. Dat is een groot voordeel, vertelt DEME-CEO Luc Vandenbulcke. Het schip kan grote afstanden afleggen zonder steeds om nieuwe schepen te varen, wat de kostprijs per ton verlaagt.

Dat is vooral interessant in de VS, waar de Yellowstone binnen enkele weken voor het eerst voor het grote werk zal worden ingezet. Na een kleine klus in de Noordzee – “om de kinderziektes eruit te halen”, aldus Gabriël – gaat het richting de VS, waar voor de kust van Virginia een nieuw windmolenpark wordt aangelegd. De Yellowstone – alle steenstorters in de vloot van DEME hebben ‘stone’ in hun naam – zal er funderingen storten rond de windturbines.

DEME wil zo de boomende offshoremarkt bedienen. Dat is meteen de reden waarom voor een occasie is gekozen, en niet voor een volledig nieuw schip. “Dit gaat veel sneller, en zo kunnen we snel op de markt komen”, zegt Gabriël. DEME heeft daarmee vier rotsinstallatieschepen in zijn vloot.

De Yellowtone wordt bovendien het eerste schip binnen de vloot van DEME dat ook op groene methanol zal kunnen varen. “Het schip kan meteen worden omgebouwd, maar er is nog onvoldoende groene methanol voorradig”, klinkt het.

The post Prinses Astrid doopt grootste steenstorter ter wereld in Zeebrugge is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Opendeurdag seksclub Club Amai trekt 3.000 nieuwsgierigen: “Misschien breng ik volgende week wel een eerste echt bezoekje”

Ruim 3.000 nieuwsgierigen hebben zondag een bezoek gebracht achter de schermen van Club Amai in Hoogstraten (Meer). Alle aanwezige mannen en vrouwen hielden netjes de kleren aan en stapten in een lange rij met het nodige gegiechel naar binnen. De seksclub hield voor een keer geen swingersdag, maar gooide de deuren open voor iedereen die er eens op klaarlichte dag

Lees meer »

Twee Belgen die verdacht worden van moord op Vlaams koppel op Tenerife, verzetten zich niet langer tegen uitlevering aan Spanje

De twee Belgische verdachten, Michael A. (44) en zijn zoon Lucas A. (23), verzetten zich volgens hun advocaten niet langer tegen een uitlevering aan Spanje. Dat bericht ‘La Dernière Heure’. Spanje vraagt de uitlevering in het kader van het onderzoek naar de verdwijning van Marc Olbrechts (71) en de dood van Laura Trappeniers (67) op het Spaanse eiland Tenerife.

Lees meer »

Prijzen stegen in 2023 nog steeds sneller dan lonen in EU

De reële lonen zijn in de Europese Unie in 2023 verder gezakt: ondanks sterkere loonstijgingen en een dalende inflatie is de koopkracht met gemiddeld 0,6 procent gedaald. Dat blijkt uit analyse van het Duitse onderzoeksinstituut WSI van de Hans-Böckler-Stichting, een orgaan van de Duitse vakbonden.

Lees meer »

Kortrijkse rugbyclub organiseert vrijdagavond Rugby in ‘T Park

“We zetten dit nu al voor de vierde keer op poten”, opent Bjorn Torsy, STC en jeugdcoördinator van Rubyclub Curtrycke. “De reden ligt voor de hand. We willen een zomeraanbod creëren voor onze leden op een niet competitieve manier. Onze thuishaven ligt in Rollegem en we stellen vast dat dit voor de Kortrijkzaan precies het einde van de wereld is.

Lees meer »