Meta moet Vlaams Belang-Europarlementslid Tom Vandendriessche schadevergoeding betalen

Meta, het moederbedrijf boven Facebook en Instagram, moet Vlaams Belang-Europarlementslid Tom Vandendriessche ruim 27.000 euro schadevergoeding betalen. Dat heeft het Gentse hof van beroep beslist. Het bedrijf legde tussen februari en december 2021 een ‘schaduwban’ op het Facebook-account van Vandendriessche, maar motiveerde dat onvoldoende, vindt het hof.

Op 19 februari 2021 legde Meta een zogenaamde ‘schaduwban’ op de Facebookpagina van Vlaams Belang-Europarlementslid Tom Vandendriessche, waardoor het bereik van de pagina fors werd ingeperkt. In mei 2021 werd het advertentie-account van de uiterst rechtse politicus geblokkeerd.

Volgens Meta plaatste Vandendriessche herhaaldelijk inhoud die in strijd was met de voorwaarden en richtlijnen van Facebook. Het ging om “haatdragend taalgebruik, steun aan gevaarlijke individuen en haatorganisaties en pesten en intimidatie”, klinkt het in een persbericht van het Gentse hof van beroep. Concreet sprak Meta van acht berichten waarin een nazi-boekverbranding zou zijn afgebeeld.

Bereik

Het bedrijf beweert dat alle maatregelen tegen eind 2021 werden opgeheven, maar volgens Vandendriessche klopt dat niet. Hij baseerde zich daarvoor op het gemiddelde bereik van zijn Facebook-pagina. Dat zakte van bijna 90.000 in 2021 naar 4.614 in de periode van de schaduwban. Nadien, in 2022 en 2023, klom het gemiddelde bereik wel weer tot ruim 24.000, maar de cijfers van 2021 kwamen niet meer in zicht.

De rechtbank van eerste aanleg in Brugge oordeelde eerder dat de Belgische rechtbanken geen rechtsmacht hebben om over de zaak te oordelen, maar Vandendriessche ging daartegen in beroep.

Het hof in Gent achtte zich wel bevoegd en bij tussenarrest van 24 oktober 2022 legde het Meta zelfs een dwangsom op van 1.000 euro per uur dat de schaduwban doorging. Volgens het hof kon het bedrijf op geen enkele manier preciseren hoeveel schendingen noodzakelijk zijn om zo’n maatregel op te leggen. Bovendien kon Meta de berichten met de nazi-boekverbranding niet aantonen.

Advertentiekosten

Nu werd Meta ook ten gronde veroordeeld. Het bedrijf heeft “niet gehandeld overeenkomstig het beginsel van de uitvoering te goeder trouw van overeenkomsten”, oordeelt het hof van beroep. Meta heeft de schaduwban voor Vandendriessche onvoldoende gemotiveerd, en biedt ook “onvoldoende procedurele waarborgen” aan de gebruikers die zo’n maatregel krijgen opgelegd.

Het bedrijf moet Vandendriessche nu een schadevergoeding van 27.279,03 euro betalen. Dat bedrag moet volgens het hof de advertentiekosten compenseren die Vandendriessche bijkomend moest uitgeven als gevolg van de schaduwban op zijn pagina.

The post Meta moet Vlaams Belang-Europarlementslid Tom Vandendriessche schadevergoeding betalen is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

? “Kan Evenepoel de cadans op de Galibier volgen?”

De Tour duikt vandaag voor het eerst de bergen in. In de Alpen wacht een lastige tocht met drie beklimmingen, goed voor net geen 4.000 hoogtemeters. Dé scherprechter is de mythische Col du Galibier. Voor de klassementsmannen wordt dit de eerste serieuze test. Kan Remco Evenepoel de beste klimmers volgen? Die vraag stellen ook Michel Wuyts en Stijn Vlaeminck zich

Lees meer »

Bellingham en Kane redders in nood: Engeland ontsnapt door allerkleinste gaatje aan voetbaltrauma tegen Slovakije

Engeland is op het EK tegen Slovakije in extremis ontsnapt aan een nieuw voetbaltrauma. Met dank aan Bellingham, goed voor een geniale gelijkmaker in de reguliere slotminuut. Slovakije kraakte daarna in de verlengingen. Kane en co. blijven zo met een 2-1-zege in de running en hebben het vel van bondscoach Gary Southgate gered. Het niveau van het sterrenensemble moet wel

Lees meer »

Dranouter moet Willem Vermandere uit feesteditie schrappen: “Deze folkheld heeft ons festival mee gevormd”

Onverwacht geen Willem Vermandere op het gouden jubileum van Festival Dranouter, waar hij sinds 1989 zeven keer optrad. “Als grootste festival van West-Vlaanderen hadden we een automatische click met deze icoon voor West-Vlaanderen, folk, kleinkunst en traditionele muziek.”
The post Dranouter moet Willem Vermandere uit feesteditie schrappen: “Deze folkheld heeft ons festival mee gevormd” appeared first on KW.be.

Lees meer »

’t Saam Campus Cardijn succesvol tijdens Wood Skills

Tijdens het schooljaar namen verschillende secundaire houtscholen uit Oost- en West-Vlaanderen deel aan Wood Skills. Daar konden de scholen een project indienen en dit werd voorgesteld tijdens het slotevenement in Waregem. Ook ’t Saam Campus Cardijn nam deel met twee verschillende klassen.
The post ’t Saam Campus Cardijn succesvol tijdens Wood Skills appeared first on KW.be.

Lees meer »

“Bevriend met een dochter van Trump.” Wie zijn de kleinkinderen van Biden die zich nu willen mengen in de politiek?

De familie van Joe Biden moedigt hem aan om in de presidentsrace te blijven. Het is zijn campagneteam dat schuld heeft aan het desastreuze debat, zo klinkt het daar. Daarom wil minstens één kleinkind zich gaan bemoeien met die campagne. Wie zijn die jonge Bidens? Opvallend: er kwam er vorig jaar nog eentje bij. Niet omdat het toen het levenslicht

Lees meer »

Spanje overleeft schoppartij en penaltydiscussie tegen Duitsland

Spanje plaatste zich als eerste land voor de halve finale van het EK na een bewogen wedstrijd waarin het eerst een schoppartij overleefde en daarna een cruciale handsbalbeslissing in zijn voordeel zag beslecht. Mikel Merino, een onbekende middenvelder van Real Sociedad, kopte de 2-1 tegen Duitsland in de verlengingen binnen.

Lees meer »

Kamping Kitsch deelt 120 gratis tickets uit aan ouders van kinderen met C-attest: “Beloning voor die nieuwe lading buizen in je kelder”

De storm van de jaarlijkse rapportenslag is ondertussen al gaan liggen, behalve in Kortrijk dan. Daar leverde de hilarische wedstrijd van Kamping Kitsch meer dan 120 winnaars op. Ouders van kinderen die een C-attest hadden, mochten dat doorsturen en ze kregen dan gratis tickets voor het grootste verkleedfestijn van de Lage Landen.
The post Kamping Kitsch deelt 120 gratis

Lees meer »