“Dit is zwaarder dan het lijkt”: Kobe (17) waant zich even een Duitse soldaat bij verborgen bunker op Bunkerdag

Het Zonnebeekse Polygoonbos verbergt enkele bunkers uit de Eerste Wereldoorlog. Op Bunkerdag kregen nieuwsgierige bezoekers een unieke inkijk, met duiding door Duitse soldaten en hun geschut. “Bezoekers mochten alles betasten, behalve de re-enactors.”

Achtung! Een eenmalig bordje maakte voorbijgangers afgelopen zondag attent op een verscholen paadje in het Polygoonbos van Zonnebeke dat leidde naar een Duitse bunker. “Dit is Duitse Gründlichkeit”, wees Kristof Blieck uit Vleteren. “Ik sta hier als Duitse soldaat uit 1917. Met onze vereniging van re-enactors wilden we deze bunker even tot leven brengen voor Bunkerdag. We hebben ze wat aangekleed en duiding gegeven aan bezoekers.”

Gasklok

Eierhandgranate, steelhandgranaten, machinegeweren en een originele gasklok uit gietijzer decoreren de voormalige Duitse bunker. “De munitie en projectielen zijn replica’s, maar wel met het juiste materiaal, uitzicht en gewicht. Bezoekers mochten alles betasten, behalve de re-enactors”, grapte Kristof. “In de bunker konden liefst vijftig mensen zitten en zelfs rechtstaan. Doorgaans werden bunkers niet te hoog gebouwd om ze verborgen te houden. Vanuit deze bunker tussen de tweede en derde frontlinie werden bevelen gegeven aan de Duitse troepen in dit bos, waar weinig bomen recht bleven door de beschietingen.”

“Gekitteld”

“Bombardementen hebben dit bouwwerk wat ‘gekitteld’, zoals we hier zeggen”, aldus Blieck. “We noemen dit een bomzekere bunker: zelfs een rechtstreekse treffer uit het zwaarste geschut kon hem niet deren. Ze bouwden dergelijke bunkers, met muren tot 1,20 meter dik, tot aan de derde linie met behulp van betonmolens. Bunkers in de tweede en eerste linie bouwden ze met behulp van prefab blokken, zandzakken en tonnen gevuld met beton. Er is nu wel schade zichtbaar, maar dit werd veroorzaakt door achtergebleven munitie uit het bos, die binnen de bunker tot ontploffing werd gebracht na de oorlog.”

Vleermuizen

Nu heeft de bunker alleen nog nut voor de natuur: vleermuizen gebruiken ze als schuilplaats. “Soldaten gebruikten hem ook alleen om te schuilen. Het grondwater stond te hoog, zoals je ook nu nog kan zien. ‘Wonen’ deed men in loopgraven en putten rond zo’n bunker. Behalve de oorlogstegenstanders vormden het weer en de natuur de grootste vijanden.”

Granaatscherven

Maske vor die Brust, staat te lezen op een van de bordjes bij de bunker. Blieck haalde een Duits borstpantser boven voor de bezoekers. Kobe Quaghebeur (17) uit het Roeselaarse Rumbeke mocht het pantser even passen. Hij en z’n oma Miky Wesemael (70) luisterden aandachtig. “Ik ben naar hier gekomen, omdat de Eerste Wereldoorlog me enorm interesseert”, vertelt Kobe. “Deze bunker is mooi en geeft een blik op hoe het er echt aan toe ging in die tijd: overleven aan het front. Dit borstpantser is zwaarder dan het lijkt. Ik draag nu 15 kilo en toch gingen kogels er los door. Het moest vooral bescherming bieden tegen rondvliegende splinters en granaatscherven.”

Kogelimpact

Kobe kreeg ook een helm op zijn hoofd met extra pantser. “Deze pantserplaat voor een Duitse helm weegt 3,5 kilo”, aldus Blieck. “Met de helm erbij heb je meer dan 5 kilo op je hoofd. De plaat werd opgezet om even boven de loopgraaf te gluren naar de vijandelijke linies en bood bescherming tegen een kogel tot op een honderdtal meter. Maar dan mocht je het kinriempje niet dragen, zodat de helm van je hoofd kon vliegen. Je kon je nek breken door de impact van een kogel tegen dit pantser op de helm.”

“Het laten dragen van pantserkledij is altijd een belevenis, want iedereen mispakt zich aan het gewicht”, weet Blieck. “En dan moesten soldaten nog met geweer en munitie door de modder geraken. Hier konden mensen zich eens inleven aan het voormalig front met relicten in hun handen in plaats van ze te aanschouwen achter glas in een museum.” (TP)

The post “Dit is zwaarder dan het lijkt”: Kobe (17) waant zich even een Duitse soldaat bij verborgen bunker op Bunkerdag is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Aftellen tot aan de start van ‘Grand Show Folie Royale’: eerste show al uitverkocht!

Over één week is het zover, op vrijdag 12 juli gaat ‘Grand Show Folie Royale’ in wereldpremière in Knokke-Heist. De voorstelling in het Grand Casino Knokke pakt uit met indrukwekkende topstemmen, internationale acts en wervelende choreografieën.
The post Aftellen tot aan de start van ‘Grand Show Folie Royale’: eerste show al uitverkocht! appeared first on KW.be.

Lees meer »

Brabantse festival Paradise City op weg naar straffe wereldprimeur voor zijn tiende editie volgend jaar: “Idee zorgt voor levensvreugde”

De knaldrang was groot op Paradise City. Met dank aan – onder andere – de Orbit Stage, een gloednieuwe volledig uit hout opgetrokken arena inclusief 360 graden ravebalkon. Dé blikvanger van het driedaagse festival in Perk (Steenokkerzeel) dat er elk jaar nog groener op wordt. Op naar een straffe primeur in 2025: een tiende editie die op volledig pure hernieuwbare

Lees meer »

KIJK. Strippers, cowboyhoeden én Snoop Dogg: zo vierde Khloé Kardashian haar 40ste verjaardag

Khloé Kardashian kon haar ogen niet geloven wanneer ze de noten van ‘The Next Episode’ hoorde. Niemand minder dan Snoop Dogg staat op het podium om haar te verrassen voor haar 40ste verjaardag, met paaldansende strippers met cowboyhoeden. Een gepaste outfit, gezien het thema van het feest Dollywood was, geïnspireerd op het themapark van countryzangeres Dolly Parton.

Lees meer »

Orbán ontmoet president Poetin in Moskou voor omstreden gesprek over oorlog in Oekraïne: “Vrede komt er niet zomaar, je moet ervoor werken” 

De Hongaarse premier Viktor Orbán heeft in Moskou met de Russische president Vladimir Poetin over de oorlog in Oekraïne gesproken. Orbán heeft het over een "vredesmissie", maar het bezoek stuit op heel wat kritiek bij Europese leiders. Zij benadrukken dat de Hongaarse premier niet kan spreken in naam van de Europese Unie, zelfs niet nu Hongarije voorzitter is van de

Lees meer »

“Uiteraard win ik liever zelf. Maar ik gun Cavendish zijn 35ste ritzege van harte”: tien razendsnelle vragen voor onze grote sprinttroef Jasper Philipsen

Turijn, Corso Galileo Ferraris. Gedroomd decor vandaag voor de eerste massasprint in deze Tour: Als opwarmertje: tien razendsnelle vragen voor onze grote troef Jasper Philipsen (26). Met steller dezes als leadout, keurig afgewerkt door de kopman. “Bordeaux, vorig jaar, was een hele mooie ritzege. Maar ook… een afknapper.”

Lees meer »

Kijkers denken het mysterie van de seizoensfinale van ‘Thuis’ nu al te hebben ontrafeld: “De makers gaven een duidelijke hint”

Het is nog wachten tot de start van het nieuwe seizoen van ‘Thuis’ op 2 september om te weten te komen hoe de schietpartij in de seizoensfinale precies in elkaar stak, maar op fansites wordt daar nu al druk over gespeculeerd. Eén schijnbaar onopvallend detail leidde daar tot een hele reeks aan puzzelstukjes, die vlot in elkaar leken te vallen.

Lees meer »

Gratis familiefestival ‘Loppem Leeft!’ in augustus: “Drie dagen vol sfeer en gezelligheid”

Op 9, 10, 11 augustus vindt Loppem Leeft! plaats aan het Kasteel van Loppem, een gloednieuw en gratis familiefestival. Headliner is Mama’s Jasje op zaterdag. “Op vrijdag starten we met een Back to the 80’s party en op zondag is er een uniek klassiek concert van Patrick Hamilton met orkest.”
The post Gratis familiefestival ‘Loppem Leeft!’ in augustus: “Drie

Lees meer »

Maxime (31) lanceert eigen vastgoedkantoor Henry Walthers in Brugge: “Een persoonlijke aanpak en begeleiding op maat”

Met de opstart van Henry Walthers is Brugge nog een vastgoedkantoor rijker. “Ik heb heel wat ervaring opgedaan bij Immo François de voorbije jaren, maar de tijd was gekomen om mijn eigen weg in te slaan”, zegt oprichter Maxime Traen (31). “En dat betekent heel veel persoonlijke service”, verzekert hij.
The post Maxime (31) lanceert eigen vastgoedkantoor Henry Walthers

Lees meer »

’t Saam Campus Cardijn succesvol tijdens Wood Skills

Tijdens het schooljaar namen verschillende secundaire houtscholen uit Oost- en West-Vlaanderen deel aan Wood Skills. Daar konden de scholen een project indienen en dit werd voorgesteld tijdens het slotevenement in Waregem. Ook ’t Saam Campus Cardijn nam deel met twee verschillende klassen.
The post ’t Saam Campus Cardijn succesvol tijdens Wood Skills appeared first on KW.be.

Lees meer »

“Ik wist niet dat er een kogel in zat”: voormalige ‘schrik van Koekelare’ schiet ei zo na echtgenote dood in Torhout

Tijdens een discussie met zijn echtgenote greep Pittemnaar Dieter V. (36) naar een vuurwapen en loste een schot. De kogel belandde in de deur en V. hield het op een ‘ongeluk’. Later zette de dertiger, destijds gekend als de ‘schrik van Koekelare’, ook nog zijn eigen ontvoering in scène. Het leverde hem zijn 50ste veroordeling op.
The post “Ik

Lees meer »

Bewoner (26) van huis dat getroffen werd door vuurwerkbom blijft in cel: man ontkent betrokkenheid in cocaïnehandel

De 26-jarige bewoner van het huis in Brugge dat eind februari getroffen werd door een explosie, blijft in de cel. De twintiger werd vorige week opgepakt en wordt ervan verdacht al jarenlang cocaïne te verkopen, al is daar volgens de man niets van aan. “Hij blijft ontkennen”, zegt zijn advocaat Ellen Eneman.
The post Bewoner (26) van huis dat

Lees meer »