Emiel Brouckaert, Rederscentrale: “Hopelijk mogen onze vissers vanaf juli opnieuw meer tong vangen”

Er is hoopvol nieuws voor de Belgische vissers. Het ziet er naar uit dat ze nog dit jaar meer tong zullen kunnen vangen in de Ierse Zee. Uit een nieuw wetenschappelijk rapport blijkt dat het tongbestand daar opmerkelijk beter is dan eerst werd aangenomen. Emiel Brouckaert, directeur van de Rederscentrale, wacht met ongeduld op de nieuwe wet, die het fiat moet geven: “Ik hoop dat die er snel komt, zodat onze vissers vanaf juli opnieuw meer tong mogen vangen.

De vangstquota worden jaarlijks vastgelegd. Dat gebeurt telkens op het einde van het jaar. Voor elke zee wordt per soort bepaald hoeveel vis er mag worden gevangen. De Belgische vissers mochten zo in 2023 in de Ierse Zee 270 ton tong ophalen. Via ruil met andere lidstaten staten steeg het quotum dat ze konden opvissen naar 421 ton.

In december vorig jaar kregen ze echter te horen dat het wetenschappelijk advies voor 2024 een nulvangst voor tong was. Na onderhandelen mocht er uiteindelijk toch 62 ton tong gevangen worden. Tong is voor de Belgische vissers een belangrijke doelsoort en zonder dit tongquotum konden ook geen roggen, pladijs, zeeduivel, tarbot en griet opgehaald worden.

Rapport

“Ik kreeg signalen van onze vissers dat het wetenschappelijk advies voor tong in de Ierse Zee niet de realiteit op zee weerspiegelt en dat wordt nu ook wetenschappelijk onderbouwd”, zegt Vlaams minister voor Visserij Hilde Crevits, die er al langer op aandringt om de quota te bepalen op basis van recente wetenschappelijke gegevens én om de quota op basis van actuele data vroegtijdig te herzien en bij te sturen. “Het nieuwe rapport bevestigt dat er meer tong in de Ierse Zee aanwezig is dan werd aangenomen.”

“Voor onze Belgische vissers betekent dit dat ze dit jaar 281 ton zouden kunnen ophalen in plaats van 62 ton. En er zijn opnieuw kansen om zoals vorig jaar dit quotum voor tong nog te verhogen door ruil met andere landen. Daarom leggen we nu een voorstel op tafel om vanaf juli meer tong in de Ierse Zee te kunnen vangen. Aan de vissers die het na de Brexit en met de gestegen brandstofprijzen moeilijk hebben, zal dit opnieuw zuurstof geven.”

Hilde Crevits legt het voorstel voor aan de Europese Commissie. Emiel Brouckaert, voorzitter van de Rederscentrale, rekent erop dat dit slechts een formaliteit is, zodat de nieuwe wet effectief volgende maand kan ingaan.

The post Emiel Brouckaert, Rederscentrale: “Hopelijk mogen onze vissers vanaf juli opnieuw meer tong vangen” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Westerscheldetunnel in Zeeland wordt tolvrij vanaf 1 januari

Wie met zijn auto of motor door de Nederlandse Westerscheldetunnel wil rijden, zal vanaf 1 januari geen tol meer moeten betalen. De Provinciale Staten van de Nederlandse provincie Zeeland hebben namelijk unaniem ingestemd met het tolvrij maken van de tunnel voor automobilisten en motorrijders. Vrachtverkeer zal voorlopig wel nog moeten betalen om de oversteek te maken.

Lees meer »

Zomeraanwinst Nathan Huygevelde maakt zich op voor eerste seizoen bij KVK: “Het voelt echt als thuiskomen”

Voor Gilles Dewaele had KV Kortrijk al een andere speler aangetrokken: de twintigjarige middenvelder Nathan Huygevelde. Hij komt op huurbasis over van Union Saint-Gilloise, voor een seizoen met koopoptie. Naast Huygevelde zijn ook de transfers van verdediger Gilles Dewaele (28) en spits Nacho Ferri (19) al aangekondigd.
The post Zomeraanwinst Nathan Huygevelde maakt zich op voor eerste seizoen bij

Lees meer »

“Het leek een voetnoot, maar het nieuws van Vanessa was géén detail”: dit gebeurt er in het nieuwe seizoen van ‘Familie’

De seizoensfinale van ‘Familie’ blijft nazinderen bij de soapfans. Niet alleen vanwege de verrassende plottwists, ook omdat er enkele nieuwe verhaallijnen in gang werden gezet, die veel onheil en strubbelingen doen vermoeden. Er staat de kijker volgend seizoen sowieso veel te wachten, maar niet alles is nog één grote verrassing. Babygehuil, comebacks of een verhuis: wij zetten alle hints en

Lees meer »

Geluidssignaal, trilling of knippering: nieuwe auto moet je voortaan waarschuwen wanneer je te snel rijdt

Elke nieuw verkochte auto moet voortaan uitgerust zijn met een zogenoemde ‘intelligente snelheidsassistentie’. Dat betekent dat de auto zelf aangeeft wanneer je te snel rijdt, bijvoorbeeld door een lichtje, een trilling of een geluid. Dat de auto zelf met jou gaat meedenken, heeft zo zijn voordelen, al staat die aanbeveling nog niet altijd en overal op punt, zegt Filip Rylant

Lees meer »

“Wat is er met zijn gezicht gebeurd?” Internet raakt niet uitgepraat over ‘nieuwe look’ Zac Efron

Wat is er gebeurd met Zac Efron? Dat is wat de kijkers van z’n nieuwste film ‘A Family Affair’ op Netflix zich afvragen. De hartenbreker uit ‘High School Musical’ onderging een serieuze metamorfose: z’n wangen lijken opgeblazen, zijn lippen zien er voller uit en er is aan zijn kaaklijn gesleuteld. Ging Zac langs bij de plastisch chirurg of heeft hij

Lees meer »

Charles De Ketelaere kan verschil niet meer maken in late invalbeurt: Rode Duivels uitgeschakeld op EK voetbal

De Rode Duivels zijn uitgeschakeld in de achtste finales op het EK voetbal in Duitsland. In de Merkur Spiel-Arena in Düsseldorf verloren de Belgen bij de laatste zestien met het kleinste verschil van Frankrijk: 0-1.
The post Charles De Ketelaere kan verschil niet meer maken in late invalbeurt: Rode Duivels uitgeschakeld op EK voetbal appeared first on KW.be.

Lees meer »

KEI in Oostduinkerke biedt nu ook sportrevalidatie aan

In een tijd waarin sport en gezondheid meer dan ooit centraal staan, biedt het KEI (Koningin Elisabeth Instituut) in Oostduinkerke naast de reguliere ambulante revalidatie nu ook specifieke sportrevalidatie aan.
The post KEI in Oostduinkerke biedt nu ook sportrevalidatie aan appeared first on KW.be.

Lees meer »

Kamping Kitsch deelt 120 gratis tickets uit aan ouders van kinderen met C-attest: “Beloning voor die nieuwe lading buizen in je kelder”

De storm van de jaarlijkse rapportenslag is ondertussen al gaan liggen, behalve in Kortrijk dan. Daar leverde de hilarische wedstrijd van Kamping Kitsch meer dan 120 winnaars op. Ouders van kinderen die een C-attest hadden, mochten dat doorsturen en ze kregen dan gratis tickets voor het grootste verkleedfestijn van de Lage Landen.
The post Kamping Kitsch deelt 120 gratis

Lees meer »

? “Evenepoel mag nu dromen van het podium. Het beste moet nog komen”

De eerste bergetappe van deze Tour stelde allerminst teleur. “Een adembenemend schouwspel”, noemt Michel Wuyts het zelfs. Stof genoeg dus om over na te kaarten in onze wielerpodcast ‘De Tour van Wuyts & Vlaeminck’. Vooral de knappe etappe én tweede plek van Remco Evenepoel komen uitgebreid aan bod. “Naar mijn gevoel heeft Evenepoel nooit beter geklommen dan vandaag”, aldus Wuyts.

Lees meer »

Draai aan het rad en win!

Is jouw tuin klaar voor een gezellige zomer? Draai elk uur aan het rad en maak kans op een van deze leuke items om jouw tuin nog leuker te maken deze zomer: Deelnemen kan elk uur tot en met 19 juli 2024 – 23.59 uur.
The post Draai aan het rad en win! appeared first on KW.be.

Lees meer »

KIJK. Passagiers getuigen nadat hun vlucht noodlanding moest maken na hevige turbulentie: “Het leek alsof het vliegtuig was neergestort”

Afgelopen maandag moest een Boeing 787-9 Dreamliner van Air Europe een noodlanding maken in het Braziliaanse Natal nadat het toestel werd geteisterd door hevige turbulentie. “Mensen waren aan het schreeuwen en aan het rondlopen. Ik zag iemand vastzitten in het bagagevak!”, getuigt een vrouwelijke passagier. Het toestel was onderweg van Madrid naar Montevideo (Uruguay). “Maar van het ene op het

Lees meer »

Chiro Aartrijke organiseert feestweekend BloomBoom

Chiro Aartrijke pakt in het weekend van 12, 13 en 14 juli opnieuw uit met BloomBoom. Het feestweekend start op vrijdag 12 juli om 17 uur met de opening van de zomerbar. Genieten van drankjes, hapjes en een streepje muziek kan tot 1 uur ’s nachts.
The post Chiro Aartrijke organiseert feestweekend BloomBoom appeared first on KW.be.

Lees meer »

Kijkje in de wereld van de volwassenen tijdens Roefel

Op zaterdag 29 juni mochten de lagereschoolkinderen voor één dag in de huid van de volwassenen kruipen tijdens de jaarlijkse Roefel. Ondanks het feit dat de opkomst wat minder was, werd het opnieuw een succesvolle editie. Drie ‘journalisten voor één dag’ doen mee hun relaas.
The post Kijkje in de wereld van de volwassenen tijdens Roefel appeared first on

Lees meer »