‘De Langste Taarttafel’ in het detentiehuis in Kortrijk brengt bewoners en buurt samen

Op zondagnamiddag 2 juni kon je mee aan tafel schuiven voor een boeiende en unieke ontmoeting tussen mensen in detentie en vrije burgers. “Koffie en taart verbinden. Door samen aan tafel te zitten, voor grote en kleine gesprekken, worden onze bewoners gezien als gewone mensen en motiveert het hen om buiten het detentiehuis verbindingen aan te gaan”, zegt directeur Petra Colpaert.

‘De Langste Taarttafel’ kaderde binnen de ‘Week van Verbondenheid’ van Bond zonder Naam en SAAMO waarmee zij ijveren voor meer menselijke warmte en oprechte verbinding. De eerste editie in het detentiehuis was in samenwerking met Avansa Mid- en Zuidwest, De Rode Antraciet en CAW Zuid-West-Vlaanderen. De bewoners van het detentiehuis zorgden voor koffie, zelfgebakken taart en gebak, maar ook de deelnemers mochten een dessert meenemen.

“We hebben al verschillende activiteiten georganiseerd met de buurt zoals bezoekdagen, Parlé Détiné, poetry slam, gesprekstafels met studenten van VIVES rond thema’s zoals oorlog en vrede waarbij we gedachten uitwisselen. We helpen ook mee de oudejaarsavondmaaltijd van Kulak op- en afbouwen en binnenkort ook stadsgroen Vlasakker”, vertelt Petra. “We moedigen die verbindingen met de buitenwereld aan want veel van onze bewoners hebben moeite met hun zelfbeeld en het verdienen van hun plaats in onze samenleving. Ze weten ook wel dat ze door veel mensen gezien worden als criminelen. Laagdrempelige activiteiten geven ze moed om in een gemoedelijke sfeer connecties te leggen.”

“Ze weten ook wel dat ze door veel mensen gezien worden als criminelen. Laagdrempelige activiteiten geven ze moed om in een gemoedelijke sfeer connecties te leggen” – Petra Colpaert

Het detentiehuis in Kortrijk is intussen zo goed als volzet, met ruimte voor 46 mannen en 11 vrouwen (nog 4 plaatsen vrij). Vanaf september opent een aparte vleugel en gaat de capaciteit naar 77. Severine (49) zit er sinds 11 maart. Ze is één van de enige die eigenlijk sinds paar dagen vrij is, maar ervoor kiest om nog even in het detentiehuis te blijven. “Ik wil op m’n gemak naar werk en woonst zoeken en terug iets opbouwen.” Severine praat vol lof over het detentiehuis. “Ik heb ook al in de gevangenis verbleven, alles is hier beter. Ze spreken van ‘werken aan re-integratie’, maar hoe doe je dat opgesloten in een cel? Hier kan je tenminste werken aan een toekomstplan en ben je beter ondersteund.”

The post ‘De Langste Taarttafel’ in het detentiehuis in Kortrijk brengt bewoners en buurt samen is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Minderjarige levensgevaarlijk gewond na joyride op parking van Makro

Drie minderjarigen van 13, 15 en 16 jaar oud hebben zondagmiddag een ongeval veroorzaakt op de parking van de voormalige Makro in Deurne aan de Krijgsbaan. Daarbij is één van hen levensgevaarlijk gewond geraakt. Hoe het ongeval precies kon gebeuren, is nog niet duidelijk. Mogelijk was het drietal aan het joyriden op de parking.

Lees meer »

Vermoedelijke daders van dodelijke home-invasion in Halle opgepakt

De vermoedelijke daders van de home-invasion in Halle op 19 april 2024 zijn opgepakt. Het gaat om 3 mannen uit de omgeving van Brussel. Er volgden verschillende huiszoekingen, onder andere op de woonplaatsen van de gearresteerde mannen. Bij de home-invasion werd een van de bewoners neergeschoten, hij overleed enkele dagen later.

Lees meer »

Ongewoon boos en ontgoocheld na nieuwe sprintnederlaag én declassering: zit Jasper Philipsen in een vertrouwenscrisis?

Zo zagen we Jasper Philipsen (26) nog nooit. De Limburger klopte zijn frustratie van zich af en vloekte erop los: die tweede sprintnederlaag op rij kwam duidelijk heel hard aan. Zijn vriendin moest hem tot twee keer toe gaan kalmeren op de bus. Er lijkt meer aan de hand dan alleen sportieve ontgoocheling. Is de topsprinter in een vertrouwenscrisis beland?

Lees meer »

Vrouw van wielrenner Jasper Stuyven aangeklaagd door Amerikaans miljardenbedrijf door gebruik van woord ‘peloton’: “Hallucinant”

Een opmerkelijke zaak: Elke Bleyaert, de vrouw van wielrenner Jasper Stuyven en oprichtster van The Women Peloton, is door een Amerikaans fitnessbedrijf voor de rechter gedaagd. “Het bedrijf heeft het woord ‘peloton’ gemonopoliseerd”, reageert Bleyaert. Na maanden procederen heeft Bleyaert de rechtszaak verloren. The Women Peloton is de grootste vrouwelijke fietscommunity in ons land.

Lees meer »

? “Philipsen krijgt nu nog meer de reputatie van bad boy”

De declassering van Jasper Philipsen in de zesde rit van de Tour zindert na. Ook ‘De Tour van Wuyts & Vlaeminck’ heeft het over het manoeuvre van de sprinter. “Een volkomen terechte declassering”, is het oordeel van Michel Wuyts. Voorts komt ook Remco Evenepoel zelf aan het woord op de dag van de eerste tijdrit. Slaat de wereldkampioen tijdrijden toe?

Lees meer »