Bruggeling onder de loep: Alfons Dumon, een Brugs industrieel en politicus

Onze stad zag in de voorbije eeuwen veel mensen passeren die in hun tijd grote bekendheid genoten, maar daarna in de nevelen van de geschiedenis verdwenen. Gediplomeerd gids Chris Weymeis haalt elke week zijn loep boven en vertelt het verhaal van die ‘vergeten’ Bruggelingen. Vandaag: Alfons Dumon, een Brugs industrieel en politicus.

Bruggeling Alphonse (Alfons) Dumon was in de tweede helft van de 19de eeuw en het begin van de 20ste eeuw op diverse terreinen bijzonder actief, maar dat betekent niet dat hij grote bekendheid geniet. Alfons werd op 28 oktober 1842 in de Predikherenstraat geboren als zoon van muziekleraar Jacobus Dumon en winkelierster Marie Tangnes. Dumon trad op 5 oktober 1868 in het huwelijk met Pauline de Menten de Home.

Een goede keuze, want op de huwelijksakte staat deze edelvrouw als rentenierster vermeld. Na zijn huwelijk gaat Alfons door het leven als Alphonse Dumon-de Menten de Horne. Misschien om een onderscheid te maken met de vele andere Dumons in Brugge of was er toch een tikje ijdelheid mee gemoeid zoals Eduard Trips ooit in een artikel in Brugge die Scone suggereerde.

Bloeiende handelszaak

Hoe dan ook, sinds 1877 bezat Alfons in de Knolstraat (de vroegere naam voor de Julius en Maurits Sabbestraat) met de mouterij Dumon een bloeiende handelszaak met in 1909 nummer 1 als telefoonnummer. In 1882 kocht Alfons Dumon-de Menten de Home het laatgotische huis De Groote Mortier aan de Spiegelrei als woning aan. Als zakenman van liberale signatuur bezorgde Dumon zijn bedrijf internationale faam.

‘De Groote Mortier’ aan de Spiegelrei, de woning van Alfons Dumon. (foto DC) © Davy Coghe

Daarnaast werd hij dankzij zijn vele relaties rechter bij de Rechtbank van Koophandel, consul van Turkije, viceconsul van Denemarken en actief lid van de Union Syndicale de Bruges. In die laatste hoedanigheid ijverde hij voor de uitbouw van Brugge-Zeehaven. Toch was niet iedereen een vriend van Alfons Dumon. In het katholieke kiespamflet ‘t Beertje van de Logie van 1881 schoot men giftige pijlen af op het gedrag van liberale kandidaten. Zo werd Alfons Dumon omschreven als … Fonsen de slakke, mentebakker van den Grooten Turk, en sedert jaren ingeschreven als francmason te Gent. Het klopt inderdaad dat Dumon als vrijmetselaar actief was in Gent, maar niet in Brugge zoals wel eens wordt geschreven aldus Eduard Trips.

Liberale senator

Na de Eerste Wereldoorlog werd Alfons Dumon liberaal senator en bleef het tot aan zijn overlijden op 17 juni 1923. Hoewel hij vrijmetselaar was, werd hij toch kerkelijk begraven in de parochiekerk van Sint-Gillis, waarna zijn lichaam werd bijgezet in de familiekelder op het oud-kerkhof van Sint-Kruis. Zijn woning De Groote Mortier aan de Spiegelrei werd in 1931 door zijn erfgenamen geschonken aan de stad Brugge die het op haar beurt in 1949 verkocht. Na zijn overlijden werden Alfons Dumons handelsactiviteiten door zijn zonen verdergezet.

(CW)

The post Bruggeling onder de loep: Alfons Dumon, een Brugs industrieel en politicus is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Vanaf nu kan je de rijen toeristen vermijden aan de Akropolis in Griekenland, tegen een prijskaartje van… 5.000 euro: “Ronduit elitair”

Een van de drukst bezochte monumenten uit de Oudheid, de Akropolis in Athene, laat voortaan privébezoeken buiten de officiële openingsuren toe. Een machtige ervaring met een prijskaartje van… 5.000 euro. Hellenic Heritage verkoopt de privébezoeken als de “Acropolis Experience”. Bij de aankondiging ervan kwam er al veel kritiek. Die laait nu weer op.

Lees meer »

“De gevangen bruid van Monaco”: hoe prinses Charlène tot drie keer toe haar huwelijk probeerde te ontvluchten

Prins Albert (66) en prinses Charlène (46) van Monaco vieren deze week hun dertiende huwelijksverjaardag. Maar hoe sprookjesachtig hun bruiloft in 2011 ook leek, achter de schermen ging het er heel anders aan toe. De bloedmooie prinses Charlène sleepte zich huilend naar het altaar, nadat ze drie wanhopige pogingen had ondernomen om te ontsnappen. “De autoriteiten onderschepten haar bij de

Lees meer »

Goedele Liekens revalideert na zware coronabesmetting: “Ik krijg een zuurstofkuur en infraroodbehandeling”

“Toen ik bijna niet meer kon praten, wist ik dat er iets niet klopte.” Goedele Liekens (61) heeft er bewogen weken op zitten: na de dramatische verkiezingsuitslag van ‘haar’ partij Open Vld, liep ze een ernstige coronabesmetting op. Als risicopatiënt wil Goedele dan ook niets aan het lot overlaten en ondergaat daarom een uitgebreide behandeling. “Toen ik me recent wou

Lees meer »

“120.000 euro privégeld verloren en huwelijk op de klippen gelopen”: zowel Ina (39) als Pieter-Jan (32) moesten hun bedrijf failliet laten gaan

In de eerste helft van dit jaar zijn in Vlaanderen 3.537 ondernemingen failliet gegaan, een record. Steeds meer ondernemers laten zich bijstaan in hun zoektocht naar een nieuwe professionele activiteit, zoals Ina De Quint (39) uit Hoevenen (Stabroek) en Pieter-Jan Wouters (32) uit Boom. “Ik heb 120.000 euro privégeld in mijn zaak gestoken en dat geld is nu weg”, zegt

Lees meer »

Restaurant Sphere opent dit weekend de deuren op de meest imposante locatie óóit: “Dit zie je nergens anders ter wereld”

Een glazen koepel dat een architecturaal staaltje van wereldniveau is kan wel tellen als unieke locatie voor je restaurant. Ondernemer Christophe Declerck, die mee aan het roer staat van Hotel Memlinc in Knokke, dacht op zijn 64e nog lang niet aan stoppen en zag in de blikvanger dé perfecte locatie voor zijn nieuwe horecazaak. Op het Albertplein opent zaterdag een

Lees meer »

Bezoekers zien tot eigen verbazing hoe grote krokodil over omheining begint te klimmen in dierentuin

Dat was even schrikken voor enkele bezoekers in het Malcolm Douglas Crocodile Park in Australië. Ze zagen tot hun eigen verbazing hoe een grote krokodil erin slaagde om een omheining te beklimmen. “Het is duidelijk dat het dier nu wil gevoederd worden”, aldus een van de dierenverzorgers. “Mocht de krokodil tot in de voedingsruimte geraken terwijl de deuren nog open

Lees meer »

Dominique Strypsteen is 30ste Koning van de Jachtfeesten

De Koninklijke Sint-Sebastiaansgilde 1833 in Sint-Andries heeft met Dominique Strypsteen (66) haar dertigste Koning van de Jachtfeesten aangesteld. Dominique schoot zijn eerste pijlen al op zijn 15de, en stoomt nu zelf een nieuwe generatie klaar. “Boogschieten blijft een van de leukste hobby’s ter wereld.”
The post Dominique Strypsteen is 30ste Koning van de Jachtfeesten appeared first on KW.be.

Lees meer »

Leerlingen VBS Nieuwkerke schrijven boek met Marc de Bel

Dankzij de financiële steun van het dynamoproject van Cultuurkuur schreven de leerlingen van VBS Nieuwkerke van het vijfde en zesde leerjaar samen met Marc de Bel een boek. “Dankzij de firma Clarebout Potatoes en de gemeente Heuvelland drukten wij Het beest van Heuvelland”, vertelt juf Annemie Delerue.
The post Leerlingen VBS Nieuwkerke schrijven boek met Marc de Bel appeared

Lees meer »