Gemeentebestuur Harelbeke geeft 30.000 bloembollen gratis weg: “Voer voor de bijen”

In Harelbeke rondt het gemeentebestuur de Week van de Bij af met leuk nieuws. “We gaan 30.000 gratis biologische bloembollen weg te geven. Dat is één symbolische bloembol per inwoner van Harelbeke. Zo creëren we broodnodige mini-voederplekken voor onze bijen”, zegt schepen Naert.

In 2022 startte Harelbeke met de opmaak van een wilde bijen-plan om een beeld te vormen van de aanwezige bijenpopulaties op verschillende types openbaar domein. Zo werden natuurdomeinen, wegbermen, groenperken en begraafplaatsen onder de loep genomen.

Onderzoek

Het resultaat van het onderzoek voor wilde bijen-plan was opvallend. “Harelbeke zet zich al meerdere jaren in als bijenvriendelijk lokaal bestuur door extra aandacht te geven aan een ecologisch park -en groenbeheer. Met het wilde bijen-plan konden we noteren dat 120 bijensoorten, waaronder 18 zeer zeldzame, bleken rond te vliegen in Harelbeke”, zegt schepen van Natuur en Milieu Tijs Naert (Groen).

“Het plan waarmee we in 2022 samen met stad Harelbeke zijn gestart, werd in 2024 gefinaliseerd”, zegt Jens D’Haeseleer van Natuurpunt Studie. “De studie vormt nu de basis voor het bijsturen van het bijenvriendelijk natuurbeheer in Harelbeke. Bedoeling is om de aanwezige bijen zoveel mogelijk hier te houden en daarvoor werden een aantal acties uitgestippeld.”

Zo werden er bij infrastructuurwerken rond cultureel centrum Het Spoor een populatie van zandbijen door de Milieudienst Harelbeke verhuisd naar andere oorden. Dit in samenwerking met de aannemer. Bij de bergraafplaats werden meerdere bijenpopulaties gevonden.

30.000 gratis bloembollen

De stad zet sterk in op de aanleg van een biodivers en bloemrijk openbaar domein. “Daarnaast delen we binnenkort ook gratis bloembollen uit aan alle inwoners. In het kader van de voorbije ‘Week van de Bij’ brengen we het belang van de bij onder de aandacht bij de inwoners door 30.000 gratis biologische bloembollen weg te geven. Dat is één symbolische bloembol per inwoner van Harelbeke. Zo creëren we broodnodige mini-voederplekken voor onze bijen”, zegt schepen Naert.

Het pakket omvat een mix van 30 biologische bloembollen. “Ook Harelbeekse scholen kunnen deelnemen aan de Bebloem-actie: bedoeling is om er bijvriendelijke scholen van te maken. Twee klassen krijgen de kans om een gratis workshop over de bij te volgen in het provinciaal domein de Gavers.”

Inschrijven voor een gratis bloembollenpakket kan nog tot en met 15 juli 2024 via de website van stad Harelbeke https://www.harelbeke.be/bebloem-harelbeke.

Het pakket kan afgehaald worden op 26 september.

The post Gemeentebestuur Harelbeke geeft 30.000 bloembollen gratis weg: “Voer voor de bijen” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Hooggerechtshof VS geeft Trump deels gelijk: president gedeeltelijk immuun tegen vervolging Capitoolrellen. Trump: “Grote overwinning voor grondwet en democratie”

Het Amerikaanse Hooggerechtshof in Washington DC heeft met 6 tegen 3 geoordeeld dat Donald Trump deels presidentiële immuniteit genoot tijdens de bestorming van het Capitool in 2021. Een vonnis over Trumps vermeende beïnvloeding van de verkiezingen in 2020 vóórdat de Amerikanen in november naar de stembus gaan, lijkt daardoor steeds minder waarschijnlijk.

Lees meer »

Kontichse wegwijzer wijst kortste weg naar ‘Aarstelaar’: “We horen bij de anale driehoek, maar dit is duidelijk een fout”

Op de Prins Boudewijnlaan in Kontich staat sinds kort een wegwijzer naar ‘Aarstelaar’. “Hoewel we samen met Kontich en Reet bij ‘de anale driehoek’ horen, is dit duidelijk een ongelukkige fout van de aannemer van het Agentschap Wegen en Verkeer,” zegt Aartselaars N-VA-schepen Bart Lambrecht, bevoegd voor Mobiliteit, Openbare Werken, Sport, Communicatie en Dierenwelzijn. “Ze hebben ons verzekerd dat de

Lees meer »

Diksmuide is een heel bijzondere boom rijker: de Tutjesboom

Diksmuide is sinds kort een heel bijzondere boom rijker: de Tutjesboom. Op het grasveld bij de bibliotheek en kunstenacademie Kadens kunnen kinderen symbolisch afscheid nemen van hun tutje en die in de boom hangen.
The post Diksmuide is een heel bijzondere boom rijker: de Tutjesboom appeared first on KW.be.

Lees meer »

Vandaag verkiezingen in Frankrijk, maar wat zeggen laatste peilingen? Hoe kijken Fransen naar opmars extreemrechts?

De resultaten van de Europese verkiezingen waren nog maar net bekendgemaakt of de Franse president Emmanuel Macron riep vervroegde parlementsverkiezingen uit. Het extreemrechtse Rassemblement National (RN) had namelijk fors gewonnen en Macron leek te gokken dat hij op die manier de lont uit het kruitvat kon halen. Zal hij daarin slagen? Jelle Frencken van ‘VTM NIEUWS’ blikt vooruit op de

Lees meer »

Triatlete Nele Dequae (20) uit Spiere-Helkijn mag zo goed als zeker naar het EK: “De variatie in deze sport is zo leuk”

Triatlete Nele Dequae uit Spiere-Helkijn is onlangs knap zevende geworden op de European Triathlon Cup in Olsztyn in Polen. Ze is zo (voorlopig) geplaatst voor het Europees Kampioenschap in augustus.
The post Triatlete Nele Dequae (20) uit Spiere-Helkijn mag zo goed als zeker naar het EK: “De variatie in deze sport is zo leuk” appeared first on KW.be.

Lees meer »

Kunst van Henk Visch siert de Schooldreef

Deze week werden er kunstwerken geplaatst in de vernieuwde Schooldreef in Oostkamp. Het zijn werken van de Nederlandse kunstenaar Henk Visch en het geheel kreeg de naam ‘Zoals Afgesproken’.
The post Kunst van Henk Visch siert de Schooldreef appeared first on KW.be.

Lees meer »