Aanleg nieuwe zeedijk Middelkerke start in september volgend jaar: “Moet de mooiste van Europa worden”

Het gemeentebestuur van Middelkerke stelde zaterdag 1 juni de plannen voor de nieuwe zeedijk voor. Het bestuur deed dat tijdens een druk bijgewoonde infomarkt.

De nieuwe zeedijk wordt volgens het bestuur een groene promenade met meer ruimte en groen zonder aan beschermingswaarde in te boeten.

Publiek aan het woord laten

Naast de infomarkt gaf hoofdontwerper Philip Moyersoen enkele infosessies. “Ik ben tevreden dat de mensen mee zijn in de filosofie. Maar het is vooral onze bedoeling om voorstellen en reacties van het publiek op te nemen. Die nemen we mee in het voorontwerp. We hebben natuurlijk het voordeel dat we kunnen leunen op de zeedijkrealisatie van Westende, maar toch zijn er verbeterpunten en die kunnen we nu aanpakken.

Fasering van 3 jaar

Wanneer de werken exact starten is nog niet duidelijk, maar dat de eerste fase tussen Silt (het nieuwe casino) en het Arthur De Greefplein in de loop van 2025 zal starten, staat vast. Die budgetten zijn trouwens al vastgelegd in het huidige beleidsplan.

Uiteindelijk zou de volledige realisatie zo’n drie jaar in beslag nemen. De algemene teneur bij de bezoekers was erg positief. Armand Ghybels heeft zijn tweedeverblijf op de Zeedijk 34. “Ik kom uit Schaffen maar ik woon al 24 jaar in Middelkerke. Ik vind het project voor de nieuwe Zeedijk prachtig. Het zal zeker een verbetering zijn. We zullen er rustiger kunnen wandelen. Want nu is het op de Zeedijk met al die fietsers en wandelaars door elkaar toch soms gevaarlijk. Hopelijk zal het proper gehouden worden. Ik vrees dat het vuil toch in het helmgras zal belanden. Maar ik hoop van niet”.

Ook Hubert Timmerman woon op de Middelkerkse Zeedijk. “Ik ben al 51 jaar tweedeverblijver in Middelkerke. Eén woord: prachtig. Ik vind de nieuwe zeedijk in Westende zeer geslaagd. Ik hoop dat zij het in dezelfde lijn in Middelkerke zullen realiseren, ook voor de toekomst.

Leen Noé woont in het Waals-Brabantse in Tubize. “Ik heb sinds jaar en dag een appartement hier op de Zeedijk. Het ziet er wel goed uit, ja. Het geeft een aangenamer gevoel om je op de dijk te verplaatsen. En ook als het dan ten goede komt van wat ons in de toekomst qua milieuveranderingen staat te wachten, denk ik dat ik dit alleen maar kan toejuichen.”

Mooiste zeedijk van Europa

Burgemeester Dedecker claimt dat “Middelkerke de mooiste zeedijk van Europa” krijgt. “Het is noodzakelijk dat we het project vanuit Westende doortrekken naar Middelkerke. We sluiten de nieuwe zeedijk aan met Silt en creëren zo een prachtige promenade waar iedereen trots op kan zijn.”

“De zeedijk van Middelkerke is de langste van de kust en op sommige plaatsen kwetsbaar bij zware storm. We gingen dus op zoek naar een oplossing waarbij kustbescherming en kustbeleving hand in hand gaan. In plaats van een traditionele harde renovatie met beton en andere harde structuren zetten we in op een groene grasdijk in de residentiële zones en een golfdempende uitbouw (GDU) in de centrumzones.”

“Het verhoogt de kustveiligheid, heeft oog voor het klimaat, en creëert ruimte voor wandelen, fietsen en ontspannen op de zeedijk. We maken nu volop werk van het voorontwerp, nemen de gehoorde suggesties mee en maken werk van de omgevingsvergunning zodat we zo snel mogelijk kunnen starten”, besluit de burgemeester.

Vanaf september 2025 hoopt het gemeentebestuur te starten met de heraanleg van de zeedijk tussen de Logierlaan en het Arthur De Greefplein.

(PG)

The post Aanleg nieuwe zeedijk Middelkerke start in september volgend jaar: “Moet de mooiste van Europa worden” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

LIVE PORTUGAL-FRANKRIJK. Maignan houdt Fernandes én Vitinha van de openingsgoal met twee geweldige saves, ook Kolo Muani kan niet scoren

Portugal kon zich tegen de Slovenen pas na strafschoppen plaatsen voor de kwartfinales op dit EK voetbal. De Fransen hadden een eigen doelpunt van Jan Vertonghen nodig om door te gaan naar de volgende ronde. Kunnen Mbappé en co doorstoten naar de halve finales of steken de troepen van Martínez daar een stokje voor? Voorlopig staat het nog 0-0.

Lees meer »

Vooruit stelt als eerste lokale partij in Zwevegem volledige lijst voor: “Bloed, zweet en tranen gekost”

Na een kandidatendag kon Vooruit Zwevegem haar 29 kandidaten voor de gemeenteraadsverkiezingen voorstellen. “Een volledige lijst kunnen voorstellen? Nooit gedacht dat dit ons zou lukken toen we in de zomer van 2022 opnieuw de draad hebben opgepikt met Vooruit in Zwevegem”, begon lijsttrekker Mieke Eggermont.
The post Vooruit stelt als eerste lokale partij in Zwevegem volledige lijst voor: “Bloed,

Lees meer »

Ongewoon boos en ontgoocheld na nieuwe sprintnederlaag én declassering: zit Jasper Philipsen in een vertrouwenscrisis?

Zo zagen we Jasper Philipsen (26) nog nooit. De Limburger klopte zijn frustratie van zich af en vloekte erop los: die tweede sprintnederlaag op rij kwam duidelijk heel hard aan. Zijn vriendin moest hem tot twee keer toe gaan kalmeren op de bus. Er lijkt meer aan de hand dan alleen sportieve ontgoocheling. Is de topsprinter in een vertrouwenscrisis beland?

Lees meer »

De parel ontleed waar Remco Evenepoel de tijdrit mee won: “Dit koop je als gewone mens niet. Tenzij je superrijk bent”

Kleren maken de man. Maar in een individuele tijdrit is dat toch vooral de fiets. Dankzij dit exemplaar triomfeerde Remco Evenepoel vandaag in de Bourgogne, meteen goed voor zijn allereerste Touretappezege ooit. Exclusief voor ons ontleedt Nicolas Coosemans, Technical & Development Manager bij Soudal Quick-Step, het pareltje tot in detail. Component per component.

Lees meer »

André en Liliane zijn een gouden paar

Op 14 juni waren André Verspaille en Liliane Verschueren 50 jaar gehuwd. Dit gouden huwelijksjubileum werd onlangs gevierd.
The post André en Liliane zijn een gouden paar appeared first on KW.be.

Lees meer »

San Maes is buurtwerker voor digitale inclusie in Pittem

Bij de gemeente Pittem werd onlangs San Maes in dienst genomen als buurtwerker digitale inclusie. Zij zal Pittem- en Egemnaren, die zich vaak in een kwetsbare situatie bevinden en die botsen op digitale drempels in het dagelijkse leven, begeleiden.
The post San Maes is buurtwerker voor digitale inclusie in Pittem appeared first on KW.be.

Lees meer »

Antwerpen wil fietsdiefstallen tegengaan met nieuwe afgesloten fietsparkings

In Antwerpen zijn de eerste afgesloten fietsparkings geopend. De stad wil daarmee mensen stimuleren om verschillende duurzame vervoersmiddelen te combineren. Zo kan je nu bijvoorbeeld met de fiets tot de tramhalte aan Olympiade rijden, je fiets daar veilig achterlaten in de afgesloten fietsparking en vervolgens met de tram je reis verderzetten. Fietsen zouden er ook minder makkelijk gestolen kunnen worden.

Lees meer »

Primeur voor onze kust: hotel La Réserve in Knokke krijgt vijf sterren superior van Toerisme Vlaanderen

Het bekende hotel La Réserve in Knokke, eigendom van Marc Coucke en Bart Versluys, krijgt een jaar na de opening een ‘vijf sterren superior’-erkenning van Toerisme Vlaanderen. Het is meteen het eerste hotel aan de Belgische kust met deze erkenning.
The post Primeur voor onze kust: hotel La Réserve in Knokke krijgt vijf sterren superior van Toerisme Vlaanderen appeared

Lees meer »

Marktkramer die ‘peperduur’ fruit verkocht, bijt van zich af: “We verkopen geen gouden druiven. Die bedragen kloppen niet”

De marktkramer die door de bezoekers van de Kalseibraderij in De Klinge verweten wordt veel te duur fruit en koekjes te hebben verkocht, ontkent de aantijgingen. “We hebben topproducten, en die zijn niet goedkoop. Maar niemand was verplicht om bij ons te kopen”, klinkt het. Enkele klanten kregen naar eigen zeggen een rekening van meer dan 600 euro gepresenteerd voor

Lees meer »