“Was de affiche een trigger? We weten het niet”: gemeenteraadslid Torhout reageert na vermoedelijke brandstichting aan wagen

In Torhout is vrijdagnacht brand ontstaan aan de wagens van gemeenteraadslid Pieter Billiet (CD&V). Alles wijst in de richting van brandstichting. Politie en parket zijn een onderzoek gestart. Op de auto’s hing een grote sticker van Billiet, die opkomt voor de federale verkiezingen volgende week. Of dat een rol speelde, wordt nu onderzocht. “Ik hoop dat er snel duidelijkheid is”, reageert Billiet.

Werd hij bewust geviseerd omdat hij aan politiek doet? Of was het puur toeval? Onder andere op die vraag probeert de politie momenteel een antwoord te vinden na de brandstichting van vrijdagnacht. Want alles wijst effectief in de richting van brandstichting. Bij de hulpdiensten liep omstreeks 3.20 uur een melding binnen over een zware voertuigbrand in de Zuidstraat in het centrum van de stad. Bij aankomst van de brandweer stond de wagen al in lichterlaaie. Ook het voertuig dat ervoor stond geparkeerd liep al grote schade op.

Brandstichting

Het vuur zelf was snel onder controle, maar de ravage is wel zéér groot. De wagen die als eerste vuur vatte is volledig uitgebrand en verloren. Ook de tweede wagen is verloren door de hitte en brandschade. Onder andere door het nachtelijke uur en omdat de wagen die vuur vatte al urenlang stil stond, werd de piste van brandstichting meteen concreet.

Volgens onze informatie werd de wagen aan het rechtervoorwiel in brand gestoken. Het parket stelde een deskundige aan die in de loop van de nacht ter plaatse kwam. De twee voertuigen werden in beslag genomen voor verder onderzoek. Het is nog wachten op zijn bevindingen.

De wagens zijn eigendom van gemeenteraadslid Pieter Billiet (39), die volgende week ook opkomt voor de federale verkiezingen, en zijn vrouw. Het is zijn eerste deelname aan de bovenlokale verkiezingen. Op de achterkant van de wagen waren zijn stickers aangebracht.

Machteloos toekijken

“We lagen op het moment van de brand al een tijdje te slapen”, zegt Pieter. “Plots stond de politie aan onze deur om te zeggen dat onze voertuigen in brand stonden. Ik liep meteen naar buiten en kon daar enkel machteloos toekijken. De ene wagen was al quasi volledig uitgebrand en ook de auto van mijn vrouw liep zware schade op en is verloren.”

Wie de brand stichtte – als het effectief zou gaan om kwaad opzet -is vooralsnog onduidelijk. Zaterdagochtend waren er nog geen verdachten opgepakt. Onder andere camerabeelden uit de buurt worden bekeken in de hoop de mogelijke dader(s) te vinden. “Ik hoop alleszins dat er snel duidelijkheid is. Want een leuk gevoel is dit natuurlijk niet”, zucht Billiet, die geen idee heeft wie het op hem kan gemunt hebben.

“Het is natuurlijk geen zekerheid dat ze mij persoonlijk viseerden. Evengoed was het ‘toevallig’ en waren de verkiezingsaffiches een soort trigger. Het is aan de politie om dat uit te zoeken. Het is op alle vlakken vervelend. We hebben beide een wagen nodig voor ons werk en ook voor het vervoeren van de kinderen.”

(MM)

The post “Was de affiche een trigger? We weten het niet”: gemeenteraadslid Torhout reageert na vermoedelijke brandstichting aan wagen is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Wim Opbrouck zoekt strandbloemen

Wim Opbrouck is de curator van het vernieuwde Provinciaal Hof op de Markt in Brugge. Hij is nu samen met zijn team volop bezig het Hof der Dingen vorm te geven dat er een vaste stek krijgt.
The post Wim Opbrouck zoekt strandbloemen appeared first on KW.be.

Lees meer »

Dit zijn de populairste mannen- en vrouwennamen in jouw gemeente

Olivia en Noah waren ook vorig jaar de populairste voornamen in Vlaanderen. Dat blijkt uit cijfers van Statbel. Bij de meisjes staat Olivia al vijf jaar onafgebroken aan de leiding. Emma staat op twee, Louise op drie. Noah is sinds 2020 de populairste jongensnaam, gevolgd door Arthur en Liam. Bij de familienamen komen Peeters, Janssens en Maes het meest voor.

Lees meer »

Snellegem maakt zich op voor vijfde editie van Cava-Festibar: “Een driedaags evenement waarbij zeven livebands de revue passeren”

Tijdens het weekend van 5 tot en met 7 juli vindt de vijfde editie van Cava-Festibar plaats in Snellegem, een driedaags feestweekend van én voor Huis Snello.
The post Snellegem maakt zich op voor vijfde editie van Cava-Festibar: “Een driedaags evenement waarbij zeven livebands de revue passeren” appeared first on KW.be.

Lees meer »

Eelhart en Jeannine zijn briljanten paar in Zulte

Naar aanleiding van hun diamanten huwelijksverjaardag werden 85-jarige Eelhart Peirs en de 84-jarige Jeannine Degezelle tijdens de receptie gehuldigd door het gemeentebestuur van Zulte. Ze ontvangen naast het diploma van het koningshuis ook een bloemetje.
The post Eelhart en Jeannine zijn briljanten paar in Zulte appeared first on KW.be.

Lees meer »

Tom Van Grieken haalt zwaar uit naar de ‘Nieuwe Vooruit Alliantie’: “Onze 1.000.000 kiezers bij het grof huisvuil gezet”

Vlaams Belang was de grootste winnaar van de verkiezingen van 9 juni, maar wordt volgens de partij zelf door de N-VA brutaal aan de kant geschoven bij de Vlaamse formatie. Partijvoorzitter Tom Van Grieken haalde daarom zaterdag op het programmacongres voor de lokale verkiezingen in de Nekkerhal in Mechelen zwaar uit naar de “Nieuwe Vooruit Alliantie met de steun van

Lees meer »

AZ Sint-Lucas Brugge stuurt ziekenhuismateriaal naar het front in Oekraïne

Donderdagochtend heeft een team van het Brugse AZ Sint-Lucas in haar depot in de Legeweg in Oostkamp overtollig maar nog bruikbaar ziekenhuismateriaal in een vrachtwagen geladen, met bestemming Oekraïne. Het initiatief komt van twee Oekraïense verpleegkundigen die in het Brugse ziekenhuis werken. De brancards en het orthopedisch materiaal worden volgende week naar het front gestuurd.
The post AZ Sint-Lucas

Lees meer »