“Stop de omvolkers”: Voorpost beplakt verkiezingsaffiches, politici reageren fors

Voorpost beplakt verkiezingsaffiches met eigen ‘stop de omvolkers’-affiches. “En dan zetten ze er nog fier hun naam onder, alsof ze zeggen: doe ons eens iets”, klinkt het bij geviseerde politici. In de Westhoek stelt de politie alvast pv op.

Drie zwaargebouwde mannen met baard, onder wie één met een beenprothese. Dit trio gaat over de tongen in de Westhoek nadat ze vrijdag ‘betrapt’ werden bij het overplakken van verkiezingsaffiches aan een Ieperse supermarkt. “Stop de omvolkers”, luiden de nieuwe affiches. Er staat ook een verbodsteken voor Groen, CD&V, Vooruit en Open VLD, doorgaans de partijen van de politici die geviseerd worden. De initiatiefnemer van de beplakkingsactie steekt zich niet weg: onderaan de affiches wordt verwezen naar voorpost.org. “Ik ben op de hoogte van de actie, die we ook nog elders in Vlaanderen zullen doen”, verklaart organisatieverantwoordelijke Luc Vermeulen van Voorpost. “Het is de afspraak om de achterkant van borden te beplakken.”

In Ieper en Langemark-Poelkapelle werden op meerdere plaatsen de voorkant van de borden en de affiches zelf geviseerd. Politiezone Arro Ieper stelt alvast één proces-verbaal op na een melding die als klacht wordt behandeld. Ook de geviseerde politici laten van zich horen.

“Obscure groepering”

“Dit heb ik in de voorbije 40 jaar nog niet meegemaakt”, fulmineert Iepers schepen Philip Bolle, kandidaat voor Vooruit op de vijfde plaats van de Kamerlijst. “Nadat we te maken kregen met verregaande intimidatie, vandalisme en diefstal van borden krijgen we nu dit op ons bord. Ik dacht dat deze obscure groepering uitgestorven was. Dit is strafbaar, maar we ondernemen geen verder stappen om te voorkomen dat ze nog meer ruchtbaarheid krijgen. Ik heb er wel moeite mee dat men op een agressieve manier stokken in de wielen steekt van kandidaten die vrank en vrij hun kans wagen in onze democratie. En dan zetten ze er nog fier hun naam onder, alsof ze zeggen: doe ons eens iets.”

“Dit duidt op een tijdsgeest waarin extreemrechts zich onaantastbaar waant en afstevent op een grote overwinning. Het moet ons de ogen doen openen. Alsof er in Europa een complot is om autochtone inwoners te omvolken of laten verdrijven door migranten. Beangstigend en te gek voor woorden, maar je ziet dat mensen hun dromen voor waarheid nemen.”

Herplakken

Op verschillende plaatsen in Ieper ging Katrien Desomer, plek drie op de Kamerlijst van CD&V, de opgedoken Voorpostaffiches vervangen door eigen affiches. “En dat ga ik nog doen op elke plek waar Voorpost ons viseert, want dit is er ver over.”

“Alle respect voor vrijheid van meningsuiting, maar dit vind ik onfatsoenlijk. Het is net als het moedwillig beschadigen van andermans eigendom”, reageert Emmily Talpe, Iepers burgemeester en plek twee voor de Vlaamse Open VLD-lijst. “Ik betreur dit en distantieer me volledig van deze extreemrechtse organisatie die andere nationaliteiten en culturen uit ons land wil.”

Racisme?

Ook Groen spreekt zich uit. “Dit is duidelijk niet alleen in Ieper en het is georkestreerd vanuit extreemrechts”, stelt Europese kandidaat Jordy Sabels uit Gent. “Zulke acties krijgen mij niet klein. Positief campagne voeren is de beste weg. Hoop boven haat. Ze zullen ons niet temmen.” “Fake news, racisme en andere meningen intimideren in één actie”, aldus Kamerlijsttrekker Matti Vandemaele uit Kortrijk. “Het is duidelijk hoe de stoottroepen van extreemrechts naar democratie kijken.”

Filip Dewinter (Vlaams Belang) juicht de actie toe. “Een campagne die ik volledig steun”, laat hij weten op het sociale medium X. (TP)

The post “Stop de omvolkers”: Voorpost beplakt verkiezingsaffiches, politici reageren fors is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Verkeersdrukte ebt weg: hoogtepunt van 220 kilometer file in Vlaanderen

Vlaamse automobilisten moesten deze namiddag heel wat geduld uitoefenen. De vakantie-uittocht en verschillende ongevallen en incidenten veroorzaakten heel wat verkeershinder op onze snelwegen. Rond 16 uur stond er maar liefst 220 kilometer file op de hoofdwegen, meldt het Vlaams Verkeerscentrum. Intussen lijken de files zich stilaan op te lossen.

Lees meer »

Woordvoerster van Franse regering en team aangevallen tijdens campagnemoment

Prisca Thevenot, woordvoerster van de Franse regering, is woensdagavond aangevallen in Meudon, ten zuidwesten van Parijs. Volgens AFP werden de Française en “haar team” geviseerd door een twintigtal personen toen ze er verkiezingsaffiches ophingen. Zondag vindt de tweede ronde van de Franse parlementsverkiezingen plaats, in een zwaar gepolariseerd politiek klimaat.

Lees meer »

Signe Maene debuteert met ‘Flemish Folktales Retold’: “Ik schuimde markten af op zoek naar oude volksverhalen”

Signe Maene ging op zoek naar Vlaamse volksverhalen, herschreef ze met een eigen twist, vertaalde ze in het Engels en bundelde ze in het boek ‘Flemish Folktales Retold’. “Tijdens mijn studies Engelse literatuur in Schotland raakte ik in de ban van folklore en volksverhalen.”
The post Signe Maene debuteert met ‘Flemish Folktales Retold’: “Ik schuimde markten af op zoek

Lees meer »

Nathalie (53) maakt levensgrote poppen van haar vier kinderen en rijdt ermee rond: “Naar hun stamcafé, of naar de kliniek waar ze geboren zijn”

Voor haar afstudeerproject in de beeldhouwklas van de academie in Eeklo maakte Nathalie De Weweire (53) levensgrote poppen van haar vier inmiddels volwassen kinderen. De koppen ervan zijn in harde gips gemaakt, de lichamen maakte Nathalie uit hun eigen oude donsdekens. “De bedoeling is dat ik er een tijdje mee rondrijd en mijn auto, met de poppen op de achterbank,

Lees meer »

Orban vraagt Zelenski om na te denken over snel staakt-het-vuren, Oekraïense president wijst op “rechtvaardige vrede”

Viktor Orban heeft tijdens zijn bezoek aan Kiev de Oekraïense president Volodimir Zelenski gevraagd na te denken over een snel staakt-het-vuren dat de vredesbesprekingen zou kunnen versnellen. Dat heeft hij gezegd tijdens een gezamenlijk persmoment. Orban trok dinsdag naar Kiev om het met Zelenski te hebben over vrede tussen Oekraïne en Rusland, maar ook over actuele kwesties in de betrekkingen

Lees meer »

Stagiair Joe (37) mag ziekenhuis zes maanden na bizar ongeval op parking The Jane verlaten, maar wacht nog lange revalidatie

De 37-jarige Brit Joe Claridge mag na bijna zes maanden het ziekenhuis binnenkort verlaten. De stagiair werd op maandag 8 januari overreden door sterrenchef Nick Bril (40) op de parking van The Jane, na een stevig feestje. Er wacht de hulpkok een lange revalidatie in Revalidatiecentrum Pellenberg, bij Leuven. Dat schrijven de kranten van Mediahuis.

Lees meer »

Minderjarige levensgevaarlijk gewond na joyride op parking van Makro

Drie minderjarigen van 13, 15 en 16 jaar oud hebben zondagmiddag een ongeval veroorzaakt op de parking van de voormalige Makro in Deurne aan de Krijgsbaan. Daarbij is één van hen levensgevaarlijk gewond geraakt. Hoe het ongeval precies kon gebeuren, is nog niet duidelijk. Mogelijk was het drietal aan het joyriden op de parking.

Lees meer »