Naaldcontainers in strijd tegen zwerfspuiten

Stad Oostende plaatst twee publieke naaldcontainers en gaat hiermee verder de strijd aan tegen zwerfspuiten – voor drugs of medicatie – op het openbaar domein.

Net als andere steden krijgt Stad Oostende geregeld meldingen van zwerfspuiten. Zwerfspuiten zijn drugs- of medicatiespuiten die gebruikers weggooien in de publieke ruimte (pleintjes, bloembakken, riool….). In 2023 werden in Oostende 287 zwerfspuiten gevonden op het openbaar domein. Zwerfspuiten houden een veiligheidsrisico in. Prikincidenten kunnen immers leiden tot verwondingen, ziektes en mogelijke besmettingen.

Spuitenpatrouille

Stad Oostende voert al langer strijd tegen zwerfspuiten, onder meer via de rondes van de Spuitenpatrouille. Die Spuitenpatrouille bestaat uit vrijwilligers die twee keer per week op stap gaan om zwerfspuiten actief op te sporen en veilig op te ruimen. Ze kregen hiervoor een opleiding en hebben handschoenen en aangepaste containers tijdens hun rondes. Daarnaast worden de gevonden spuiten en locaties geregistreerd om dit in kaart te brengen.

Deze week werden nu ook twee publieke naaldcontainers (dropboxen) geplaatst in de openbare ruimte. De twee publieke naaldcontainers passen in een pilootproject. Stad Oostende ontving hiervoor twee testcontainers via Free Clinic vzw. De ene werd geplaatst aan het gebouw waar het MSOC is gehuisvest en de andere aan het gebouw van het Straathoekwerk. Via deze twee publieke naaldcontainers kan gebruikt injectiemateriaal op een veilige manier worden opgeborgen. Deze naaldcontainers zijn dag en nacht beschikbaar.

Daling zwerfspuiten

“Het plaatsen van twee publieke naaldcontainers moet een antwoord bieden op weggegooide medicatie- of drugspuiten”, zegt schepen van Samenleven Maxim Donck (N-VA). “Testen in andere steden tonen aan dat deze publieke naaldcontainers effectief gebruikt worden en deze tot een daling kunnen leiden van het aantal zwerfspuiten in de openbare ruimte. Daarnaast kunnen publieke naaldcontainers ook een antwoord bieden op het gebrek aan mogelijkheden voor het veilig opbergen van gebruikt injectiemateriaal na de openingsuren van diensten die zich aansluiten bij Spuitenruil.”

Daarnaast blijken naaldcontainers ook nuttig voor patiënten die zichzelf insuline of andere middelen moeten toedienen en hun gebruikte naalden veilig willen deponeren.

Spuit gevonden of geprikt?

Wie een spuit vindt, raapt die best niet zelf op. De kans is groot dat je jezelf prikt. Neem contact op met de sluikstortlijn op het gratis nummer 0800 92 4 91. Hier kan je 24 uur op 24 uur een boodschap inspreken op de voicemail. Deze wordt dagelijks beluisterd. Een medewerker komt de spuit zo snel mogelijk op een veilige manier verwijderen.

Bij prikken kan je besmet raken met geelzucht (hepatitis) of HIV. De kans op besmetting met hepatitis B ligt bij een besmette naald op 30 procent. Voor hepatitis C ligt die kans op 3 procent. De kans op besmetting met HIV is klein en ligt op 0,3 procent. Laat de wond daarom eerst zoveel mogelijk bloeden en zuig deze niet uit. Vervolgens was je de wond met water en zeep en ontsmet je deze met jodium, zoals isobetadine. Neem zeker ook meteen contact op met je huisarts. (HH)

The post Naaldcontainers in strijd tegen zwerfspuiten is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Familie schenkt Triptiek aan Sint-Pieterskerk van Emelgem: “Krijgt hier nu een ereplaats”

In de Sint-Pieterskerk prijkt voortaan een triptiek. “De familie Kemp schonk het kunstwerk aan de kerkfabriek en krijgt nu een ereplaats”, zegt de voorzitter van de Emelgemse kerkfabriek Luc Ghekiere. De kerk is dit jaar 50 jaar beschermd als monument. De schenking komt dus op een ideaal moment.
The post Familie schenkt Triptiek aan Sint-Pieterskerk van Emelgem: “Krijgt hier

Lees meer »

“Dat koppel wilde alleen maar winnen. De rest interesseerde hen niet”: B&B-uitbaters over de impact van ‘Met vier in bed’

“Die lage scores? Een slag in ons gezicht.” Nee, Magda (63) en Marc (66) blikken niet onverdeeld tevreden terug op hun deelname aan ‘Met vier in bed’. In dat programma mogen uitbaters hun B&B in de kijker zetten en dat heeft wel degelijk gevolgen. “De bekendmaking van de winnaar moesten we vijf keer opnemen. Niemand wilde voor hen applaudisseren.”

Lees meer »

LIVE PORTUGAL-FRANKRIJK. Maignan houdt Fernandes én Vitinha van de openingsgoal met twee geweldige saves, ook Kolo Muani kan niet scoren

Portugal kon zich tegen de Slovenen pas na strafschoppen plaatsen voor de kwartfinales op dit EK voetbal. De Fransen hadden een eigen doelpunt van Jan Vertonghen nodig om door te gaan naar de volgende ronde. Kunnen Mbappé en co doorstoten naar de halve finales of steken de troepen van Martínez daar een stokje voor? Voorlopig staat het nog 0-0.

Lees meer »

Letland erkent voor het eerst homokoppels

Koppels van hetzelfde geslacht worden sinds maandag ook wettelijk erkend in Letland. Kort na middernacht, toen de nieuwe wet van kracht ging, werden Maksims Ringo en Janis Locs het eerste Letse homokoppel. “Als Letland het homohuwelijk legaliseert, hopen we gouden ringen uit te wisselen.”

Lees meer »

Heilbot uit Groenland is eetbaar erfgoed dankzij Pittems bedrijf: “Wij roken de vis hier traditioneel”

De gerookte heilbot van het Pittemse bedrijf Vanafish werd recent bekroond met het Streekproduct.be-label, een initiatief van het Steunpunt Streekproducten van VLAM dat Vlaams eetbaar erfgoed in de kijker moet plaatsen. Hoewel de vis oorspronkelijk afkomstig is uit Groenland, wordt het door de traditionele bereidingswijze toch gezien als waardevol streekproduct, dat nu terecht in de kijker wordt gezet.
The

Lees meer »

Horecazaak Kings, met Hans Blanckaert als boegbeeld, sluit de deuren

Uiterlijk op 21 juli sluit horecazaak Kings in de Slachthuisstraat, met Hans Blanckaert als bekendste medewerker en boegbeeld, de deuren. Blanckaert verwierf ook grote bekendheid als erg kritische stem tijdens de coronacrisis. “Door alle regeltjes en hoge kosten is het nauwelijks nog rendabel om in dit land een horecazaak te runnen”, zegt Blanckaert. “De regelgeving en de administratieve rompslomp zijn

Lees meer »