“Ik ben een enorme doorzetter”: Xander (19) pakt goud op triatlon tijdens Nationale Zomerspelen

Begin mei vonden in La Louvière de Nationale Zomerspelen plaats, een organisatie van Special Olympics Belgium. Meer dan 3.000 deelnemers gaven het beste van zichzelf in een twintigtal sporten. Tieltenaar Xander Roussel (19) nam deel aan de triatlon en kwam met een gouden medaille terug naar huis.

Xander Roussel is een guitige kerel die dag in, dag uit met sporten bezig is. Hij loopt school in Dominiek Savio in Gits en daar kan hij heel veel bewegen en sporten. “De kine op school had mij enkele maanden geleden ingeschreven voor de Nationale Zomerspelen Triatlon en ik ben zo samen met haar beginnen trainen. Zwemmen, fietsen en lopen zijn drie sporten die ik heel erg leuk vind, en ik vond het spannend om die uitdaging aan te gaan.” De triatlon was over drie dagen gespreid en Xander deed het daarin uitstekend. Hij won immers na een knappe wedstrijd de gouden medaille. “Dit was zonder twijfel mijn beste en mooiste prestatie ooit. Het was lastig, maar ik ben een doorzetter en geef nooit op. Ik ben heel erg trots op mijn medaille en het was ook bijzonder dat mijn familie aanwezig was. Ik droom ervan om ooit eens een echte triatlon af te werken. Ik wil daar graag voor trainen.”

Red Pinguïns

Alhoewel Xander het uitstekend deed in de triatlon, is er nog een sport die hem nog net iets meer voldoening schenkt: voetbal. “Dat is mijn ware passie. Ik hou enorm van voetbal. Sinds kort ben ik ook geselecteerd door de Belgische voetbalbond om deel uit te maken van een voetbalploeg voor jongeren met mijn beperking, namelijk CP (Cerebral Palsy, red.). De ploeg heet de Red Pinguïns en we zijn nu volop aan het trainen. Op zaterdag 1 juni spelen we onze eerste interland tegen Nederland. Dat is echt een droom die uitkomt, want voetbal is mijn leven. Ik ben trouwens ook een superfan van Club Brugge.”

“Als het lastig wordt, dan bereikt hij toch zijn doel, puur op karakter” – Malinka Bral

Xander is geboren met CP, een houding- en bewegingsstoornis, veroorzaakt door een beschadiging van de hersenen voor of tijdens zijn geboorte. “Bij Xander uit zich dat vooral fijnmotorisch”, voegt mama Malinka Bral toe. “Door het vele sporten is hij er grofmotorisch wel enorm op vooruitgegaan. Het heeft hem echt gestimuleerd en geholpen om de kleinere problemen op zijn benen te verminderen. Xander heeft een enorm doorzettingsvermogen. Dat heeft hij zijn hele leven al hard nodig gehad, maar dat uit zich nu ook in het sporten. Opgeven staat niet in zijn woordenboek. Als hij iets wil, dan gaat hij er volledig voor. Als het lastig wordt, dan bereikt hij toch zijn doel, puur op karakter.” (Gunther Dekie)

The post “Ik ben een enorme doorzetter”: Xander (19) pakt goud op triatlon tijdens Nationale Zomerspelen is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Robot of een echte vrouw? Restaurantgangers kunnen ogen niet geloven wanneer hun eten opgediend wordt

Er wordt hard gewerkt aan technieken om robots er realistischer uit te laten zien, maar in China denken sommige restaurantgangers dat ze al door een hoogtechnologische machine worden bediend. In een restaurant in Chongqing gebruikt eigenaar Li namelijk haar passie voor dansen – en dan voornamelijk streetdance – om zich voort te bewegen als een robot. En daar is ze

Lees meer »

Geen cassatieberoep tegen vrijspraak juwelier die overvaller doodschoot

De vrijspraak door het Gentse hof van beroep van de juwelier die in 2018 een overvaller doodschoot in de Gentse deelgemeente Oostakker, is definitief. Het openbaar ministerie tekent geen cassatieberoep aan tegen de vrijspraak wegens onweerstaanbare dwang, bevestigt het Gentse parket-generaal. De juwelier had in eerste aanleg nog tien maanden cel met uitstel gekregen.

Lees meer »

Gemiddelde studentenjob verdient 2.100 per jaar

Wie een studentenjob doet, verdient daar op jaarbasis gemiddeld 2.100 euro netto mee. Studentenjobs zijn populair: veertig procent van wie ervoor in aanmerking komt, doet het. Bij kotstudenten ligt dat cijfer zelfs nóg hoger. Daar is het bijna de helft. Dat blijkt uit onderzoek van MyFamily, de uitbetaler van kinderbijslag. “Maar de focus moet op studeren blijven”, klinkt het.

Lees meer »

Emilie (25) biedt medische en esthetische voetverzorging in eigen praktijk in Wakken: “Van mijn passie mijn beroep kunnen maken”

Emilie Van de Geuchte is sinds kort gestart met een eigen praktijk medische pedicure in de Oeselgemstraat 57 in Wakken. De jongedame werkt reeds halftijds in het Eerstelijnshuis in Deinze, maar biedt bij haar thuis in Wakken nu ook op zelfstandige basis haar diensten aan.
The post Emilie (25) biedt medische en esthetische voetverzorging in eigen praktijk in Wakken:

Lees meer »

Cercle Brugge heeft met Ibrahim Diakité een nieuwe rechtsachter

Cercle Brugge heeft een akkoord bereikt met de 20-jarige Ibrahim Diakité. Hij ondertekende een contract voor vier seizoenen tot medio 2028. Hugo Siquet verliet als rechtsachter groen-zwart na een uitleenbeurt en keerde terug naar het Duitse Freiburg. Diakité zal zijn plaats innemen.
The post Cercle Brugge heeft met Ibrahim Diakité een nieuwe rechtsachter appeared first on KW.be.

Lees meer »

VBS Wijnbergschool krijgt nieuwe gebouwen: “Werken starten in het eerste trimester van 2025”

Vanaf volgend jaar starten op de hoek van de Wijnbergstraat en de Kleine Wijnbergstraat in Wevelgem de werken voor de bouw van een nieuwe vleugel van de Wijnbergschool. In een eerste fase worden het hoekhuis, de turnzaal, twee kleuterklassen en de fietsenstalling afgebroken. Langs de Kleine Wijnbergstraat komt een nieuwe inkomhal.
The post VBS Wijnbergschool krijgt nieuwe gebouwen: “Werken

Lees meer »