Gemeenteraad keurt jaarrekening goed: verdubbeling inkomsten GAS-boetes verwacht

De gemeenteraad besprak de jaarrekening 2023, de samenvatting van de inkomsten en uitgaven. De meerderheid presenteerde een rapport, Vooruit reageerde kritisch.

“De stad loste de schulden uit het verleden op. Het autonoom gemeentebedrijf AGSO, met 16 miljoen euro leningen, werd overgenomen door de stad. Er zijn hogere inkomsten uit belastingen en dat terwijl de tarieven ongewijzigd bleven”, zei burgemeester Bart Tommelein (Open VLD). Hij onderstreepte het goed werkend beleid. De inkomsten uit GAS-boetes liggen1,2 miljoen euro lager dan ingeschat en dat komt volgens de meerderheid doordat het personeelskader niet volledig is, er een slechte zomer was, de verkeersboetes pas vanaf midden 2023 werd geïnd en de parkeerretributies door Mobil’O werden geïnd.

Burgemeester Bart Tommelein: “We investeerden 19,3 miljoen euro in wegen, voetpaden en de Koninklijke Stallingen en droegen 11,3 miljoen over naar volgend jaar voor Hangaar 1, Bosjoenk, Wiegelied en openbaar domein. We verkochten de parking Europacentrum voor 5,8 miljoen euro.” Uit de presentatie bleek dat er 253 miljoen euro schulden zijn. Er was ook uitleg over de stadswaarborg voor het Kursaal en het AZ Oostende. Meermaals werd gewezen op de transparantie waarmee het stadsbestuur het aanpakt. “De belastinginkomsten werden voor 102 procent gerealiseerd.”

5 miljoen innen

De Vooruit-oppositie reageerde. “Er komen 4,6 miljoen euro belastingen op leegstand en verwaarlozing bij”, zei John Crombez. Grote zorgen maakte de oppositie zich over de GAS-boetes: “Er werd 2,3 miljoen euro geïnd in 2023, maar dit jaar verwacht het stadsbestuur 5 miljoen euro te innen. Dat is ruim een verdubbeling en ik vraag me af of het stadsbestuur het wel zelf gelooft. De combinatie van meer schulden, meer stadswaarborgen, doorgeschoven investeringen en explosie aan boetes zorgt voor een zeer problematische mix.” Bart Tommelein verdedigde de belastingen op leegstand: “Jarenlange leegstand leidt tot hogere inkomsten. Sommigen trekken daartegen naar de rechtbank, maar slechts in heel weinig dossiers krijgen ze gelijk.” Over de geplande 5 miljoen euro inkomsten aan GAS-boetes: “Of we zullen moeten aanpassen, zal later blijken. Het gaat om een inschatting.” (EFO)

The post Gemeenteraad keurt jaarrekening goed: verdubbeling inkomsten GAS-boetes verwacht is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Parcours Dwars door Wingene komt dichter bij centrum

Wegenwerken hoeven niet per se een irritante ervaring te zijn, zo redeneerde de vzw Wingene For Cycling. Ze hertekende het parcours van Dwars door Wingene dit jaar een stuk dichter bij het centrum. Zo kunnen nog meer toeschouwers op zaterdag 13 juli makkelijker van deze wielerwedstrijd genieten. Een extra voordeel: op het Kerkplein komt er een extra drankstand en een

Lees meer »

Anderlecht moet eerste competitiewedstrijd tegen STVV achter gesloten deuren spelen als straf voor stilgelegd bekerduel tegen Standard

Anderlecht zal het tijdens de eerste competitiewedstrijd van het nieuwe seizoen, op 27 juli thuis tegen STVV, zonder de steun van de fans moeten doen. Paars-wit moet die match namelijk achter gesloten deuren afwerken als straf voor het stilgelegde bekerduel tegen Standard van vorig seizoen. Anderlecht zou bij het BAS beroep kunnen aantekenen, maar heeft beslist dat niet te doen.

Lees meer »

Die keer dat we met Henk…

Half Tielt en omstreken heeft wel een verhaal dat begint met ‘die keer dat we met Henk … ’. Vaste ingrediënten: rock-’n-roll, veel zielen veel vreugd, een fris pintje en wat baldadigheden links en rechts. Maar evengoed een knisperend kampvuur, kwispelende honden, ruisende bomen en de intimiteit van in stilte zijn.
The post Die keer dat we met Henk…

Lees meer »

Chiro Aartrijke organiseert feestweekend BloomBoom

Chiro Aartrijke pakt in het weekend van 12, 13 en 14 juli opnieuw uit met BloomBoom. Het feestweekend start op vrijdag 12 juli om 17 uur met de opening van de zomerbar. Genieten van drankjes, hapjes en een streepje muziek kan tot 1 uur ’s nachts.
The post Chiro Aartrijke organiseert feestweekend BloomBoom appeared first on KW.be.

Lees meer »

Team Nieuw Bestuur lanceert nog drie nieuwe kandidaten

Voor de derde week op rij kondigt gemeentelijst Team Nieuw Bestuur nieuwe kandidaten voor de verkiezingen van 13 oktober aan. Deze keer gaat het om Steve Platteeuw, Kris Verbeke en Hyacintha Louwyck, alle drie uit Madonna.
The post Team Nieuw Bestuur lanceert nog drie nieuwe kandidaten appeared first on KW.be.

Lees meer »

Na onderzoek naar Songfestival in Malmö: organisatie stelt actieplan voor én benoemt nieuwe directeur

De European Broadcasting Union (EBU) benoemt een nieuwe directeur en gaat de regels voor delegaties verduidelijken. Dit zijn de uitkomsten van het onafhankelijke onderzoek dat de organisator van het Eurovisiesongfestival heeft laten uitvoeren na scherpe kritiek van verschillende deelnemers en de diskwalificatie van Joost Klein. Nederland volgt nauwlettend of de EBU haar beloften nakomt en zal op basis daarvan beslissen

Lees meer »

Opschudding tijdens gemeenteraad Kuurne: “Dit is normvervaging en graaipolitiek”

De Kuurnse gemeenteraad van 4 juli verliep erg routineus, maar het venijn zat in de staart. Tijdens de variaronde startte Tom Leece (Nieuw Kuurne) een aanval naar de burgemeester en zijn schepencollege. Hij had namelijk de onkosten van de afgelopen drie jaar ingekeken en was tot enkele opmerkelijke vaststellingen gekomen, aldus Leece zelf. “Wat doen taarten, pralines of sponsoring van

Lees meer »

Letland erkent voor het eerst homokoppels

Koppels van hetzelfde geslacht worden sinds maandag ook wettelijk erkend in Letland. Kort na middernacht, toen de nieuwe wet van kracht ging, werden Maksims Ringo en Janis Locs het eerste Letse homokoppel. “Als Letland het homohuwelijk legaliseert, hopen we gouden ringen uit te wisselen.”

Lees meer »

LIVE OEKRAÏNE. Gouverneur: vijf doden bij Russische aanval in regio Donetsk – Hongarije zegt gesprek met Duitse buitenlandminister af

Hongarije heeft een voor maandag gepland gesprek tussen zijn minister van Buitenlandse Zaken, Péter Szijjártó, en diens Duitse collega Annalena Baerbock geannuleerd, meldt het Duitse ministerie van Buitenlandse Zaken vrijdagavond. Het ministerie stelt dat “een serieus en eerlijk persoonlijk gesprek” tussen de twee ministers “erg belangrijk” zou zijn geweest in het licht van het bezoek van de Hongaarse premier Viktor

Lees meer »

Airbus krijgt megabestelling uit Filipijnen

Vliegtuigbouwer Airbus heeft een voorlopig akkoord gesloten voor de levering van 152 vliegtuigen aan de Filipijnse luchtvaartmaatschappij Cebu Pacific Air. Het order heeft een waarde van 24 miljard dollar (22,4 miljard euro) aan catalogusprijzen, al zijn aanzienlijke kortingen gebruikelijk.

Lees meer »

Zware botsing met twee personenwagens in Alveringem

Zondagavond kwam het tot een zware botsing tussen twee personenwagens ter hoogte van de Lampernissesteenweg en de Steendamstraat op het grondgebied van Alveringem.
The post Zware botsing met twee personenwagens in Alveringem appeared first on KW.be.

Lees meer »

Twee comebacks, ongeplande zwangerschap en clash tussen rivalen: dit gebeurt er in het nieuwe seizoen van ‘Familie’

De seizoensfinale van ‘Familie’ blijft nazinderen bij de soapfans. Niet alleen vanwege de verrassende plottwists, ook omdat er enkele nieuwe verhaallijnen in gang werden gezet, die veel onheil en strubbelingen doen vermoeden. Er staat de kijker volgend seizoen sowieso veel te wachten, maar niet alles is nog één grote verrassing. Babygehuil, comebacks of een verhuis: wij zetten alle hints en

Lees meer »