Brugse gemeenteraad startte met een minuut stilte voor wijlen Patrick Moenaert en Dirk Barbier

De Brugse gemeenteraad startte dinsdagavond met een minuut stilte, uit respect voor de onlangs overleden ereburgemeester Patrick Moenaert (CD&V) en voormalig raadslid Dirk Barbier (N-VA). “Beiden stierven te vroeg, op 75-jarige leeftijd”, stelde burgemeester Dirk De fauw.

Burgemeester Dirk De fauw hield een lofrede voor de twee overleden Brugse politici: “Dirk Barbier stierf drie dagen voor zijn verjaardag. Na zijn carrière als tandarts in Oostkamp en Beernem, werd hij politiek actief. Hij werd in 2016 voorzitter van de lokale N-VA afdeling en zetelde van 2019 tot 2024 in de Brugse gemeenteraad.”

“Als raadslid interesseerde hij zich voor gezondheidszorg, de brandweer, het klimaat en Zeebrugge, waar hij woonde. We zullen Dirk Barbier blijven herinneren als een zeer vriendelijk man, we zullen hem missen.”

Sociale burgemeester

“Patrick Moenaert begon zijn carrière als kabinetssecretaris van onderwijsminister Daniël Coens en werd in 1982 voor het eerst verkozen als gemeenteraadslid, toen CVP in de oppositie zat in Brugge. In 1988 werd hij OCMW-voorzitter, in 1995 burgemeester. Dat was hij achttien jaar lang, hij ontpopte zich tot een sociale burgemeester.”

“Eén voorbeeldje: hij liet een vervallen hoeve in Assebroek restaureren en inrichten tot ontmoetingsruimte voor mensen met en zonder een beperking. In 2000 behaalde hij 18.388 voorkeursstemmen, een historisch record voor Brugge.”

Vooruit

“Andere realisaties zijn het ombouwen van Olympia tot voetbalstadion met 30.000 zitjes zonder plan-MER, Brugge 2002 en het Concertgebouw, maar ook de ondertunneling van de Expresweg. Jammer genoeg kreeg hij al in zij tweede ambtstermijn gezondheidsproblemen. Die namen in intensiteit toe, toen hij met pensioen ging. 75 jaar is, net als voor Dirk Barbier, te vroeg.”

“We zullen Patrick blijven herinneren als de man die soms zenuwachtig kon zijn. ‘t Moest vooruit gaan voor Brugge. Het moest de Bruggelingen ten goede komen. Onze stad verliest twee mooie politici”, aldus Dirk De fauw. Annick Lambrecht, voorzitter van de gemeenteraad voegde er nog aan toe:

Goedlachs

“Ik wil hen typeren met enkele trefwoorden. Dirk Barbier was goedlachs, constructief, zo beleefd, altijd open voor een fijne babbel, hoffelijk. Hij stelde het algemeen belang centraal en had vrienden over de partijgrenzen heen. Patrick Moenaert staat voor architectuur, cultuur, was volks, een groot muziekliefhebber, Maar ook een doorzetter.”

Wijlen Dirk Barbier © Davy Coghe

Geert Van Tieghem (N-VA) voegde er voor zijn overleden partijgenoot nog aan toe: “Dirk was een fiere Vlaming, een harde werker, met het hart op de juiste plaats. Maar ook met een vleugje humor, zijn glimlach zal ons bijbleven.”

The post Brugse gemeenteraad startte met een minuut stilte voor wijlen Patrick Moenaert en Dirk Barbier is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Carpetright vraagt faillissement aan: 16 winkels blijven gesloten

Carpetright België vraagt het faillissement aan. De 65 werknemers van de Belgische tak van het bedrijf werden deze ochtend bijeen geroepen op de hoofdzetel, en kregen te horen dat het bedrijf de activiteiten stopzet. De 16 winkels van de vloerbekledingsketen zijn deze ochtend niet opengegaan en ook de webshop blijft gesloten.

Lees meer »

Verpleegkundige (36) voor rechter na dood van rusthuisbewoonster (77): “Eenmalige vergissing die menselijk is”

Een 36-jarige verpleegkundige riskeert te worden veroordeeld voor onopzettelijke doodslag nadat ze een medicatiefiche onjuist had overgeschreven. Een 77-jarige bewoonster kreeg wekenlang een verhoogde dosis Ledertrexate en stierf aan acute complicaties. “Mijn cliënte heeft een vergissing gemaakt, maar het is wel de arts die de voorschriften ondertekende en de medicatie liet toedienen”, klinkt het bij de verdediging.

Lees meer »

LIVE PARALYMPISCHE SPELEN. ZILVER! Genyn snelt op 100 meter naar zijn tweede medaille, Habsch zesde

De Belgische atleten doen het meer dan uitstekend op de Paralympische Spelen in Parijs. Léa Bayekula veroverde gisteravond op de 400 meter de vierde gouden medaille voor ons land. Maxime Carabin pakte deze voormiddag dan weer z’n tweede gouden medaille van deze Spelen. Ook in de avondsessie was het raak. Peter Genyn bezorgde België een zilveren medaille op de 100

Lees meer »

Axel Daeseleire toont z’n gevoelige kant: “Als ze m’n chihuaha’s mishandelen, sta ik niet in voor de gevolgen”

Drie programma’s op twee zenders: Axel Daeseleire (55) is deze week alomtegenwoordig op uw scherm. Vooral ‘Axel in Amerika’ liet een diepe indruk na, vertelt de tv-maker, die in Texas zag hoe een 10-jarig meisje een wapen gebruikt. “Ik hoop dat die trend niet naar hier overwaait”, zucht hij. Al heeft Axel zelf ook een geheim ‘wapen’ waarmee hij z’n

Lees meer »

Ewoud Vromant pakt zilver in tijdrit op Paralympische Spelen

Op de Paralympische Spelen in Parijs heeft Ewoud Vromant ons land een 4e medaille bezorgd. Vromant werd 2e in de tijdrit in de klasse C2. De Fransman Leauté was twee seconden sneller, maar Vromant bleef wel de Australische titelverdediger Hicks voor. Lees er alles over bij onze collega’s van Sporza.

Lees meer »